Vodafone komt met een 'push to talk'-app waarmee mobiele telefoons tevens zijn te gebruiken als portofoons. Daarnaast biedt het mobiele telecombedrijf samen met Sonim een extra verstevigde mobiele telefoon met portofoonfuncties die speciaal is ontwikkeld voor medewerkers die veldwerk doen of gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren.
De clouddienst Push To Talk, mede mogelijk gemaakt door Ericsson en Kodiak en gekoppeld aan Vodafone’s 3G- of 4G-netwerk, biedt de voordelen van een mobiele telefoon en een portofoon in één, aldus productmanager Alexander Cornelis van Vodafone zakelijke markt. Dat scheelt in de kosten. Bedrijven hoeven geen aparte portofoons meer aan te schaffen en gebruik te maken van aparte portofoonnetwerkverbindingen. Vodafone biedt een landelijk dekkend netwerk, met ook internationale verbindingen.
Met behulp van extra software beschikken bedrijven met Push To Talk over een volwaardige meldkamerapplicatie, inclusief een overzicht van gps-posities en status van de collega’s. De volledige carrier-grade dienst werkt via een app op iOS- en Android-toestellen.
Voordelen
‘Zo’n smartphone, die ook als portofoon kan worden ingezet, biedt meer mogelijkheden dan de traditionele portofoon’, meent woordvoerder Cornelis. ‘Werknemers hoeven geen telefoonnummer in te toetsen of te wachten op verbinding en in het adresboek is te zien wie bereikbaar is. Ook direct groepsgesprekken starten behoort tot de mogelijkheden. Tijdens gesprekken is het, net als bij een portofoon, niet mogelijk om tegelijk te praten. Ook is het aanbrengen van prioritering mogelijk bij gesprekken die tegelijkertijd binnenkomen.’
De push to talk-applicatie is ontwikkeld door Kodiak; Ericsson is als partner verantwoordelijk voor de server- en netwerkondersteuning. Met de clouddienst richt Vodafone zich op bedrijven, overheidsinstanties en zorgverleners die nu nog veelal met losse portofoons werken. Volgens de woordvoerder is er inmiddels al een eerste klant; een naam kan hij nog niet vrijgeven, wel geeft hij aan dat het om een bedrijf uit de beveiligingsector gaat.
NS en politie
Voor Vodafone interessante recente ontwikkelingen zijn die bij de NS en de politie. De spoorvervoerder wil dit jaar een privaat-lte-netwerk optuigen voor data en telefonie waarover ook missiekritische communicatie moet gaan verlopen. De NS wil daarbij zijn portofoons voor het rijdend personeel vervangen door smartphones met ‘push to talk’-technologie. De politie is recent een aanbesteding gestart voor de randapparatuur C2000. Het gaat om zo’n 36.000 portofoons en tienduizend mobilofoons voor het noodcommunicatiesysteem.
Of Vodafone mee gaat doen aan de selectietrajecten van NS en de politie kan Cornelis nog niet aangeven. Wel stelt hij dat de mobiele breedbandtechnologie long-term evolution (lte) momenteel nog niet geschikt is voor missiekritische communicatie, zoals noodoproepen. De standaarden moeten daarvoor nog worden vastgesteld.
Bedrijfsongevallen
Voor het ruigere veldwerk en de gevaarlijke beroepen biedt Vodafone in samenwerking met mobieltjesfabrikant Sonim een robuust, valbestendig toestel (Sonim XP7), die over een speciale Push To Talk-knop beschikt. Vodafone presenteert deze ‘rugged smartphone’-dienst onder de naam ‘Lone Worker Protect’. Het Sonim-toestel is uitgerust met een Push to Talk-app en sensoren; bij een incident kan de locatie van de gebruiker bijvoorbeeld sneller worden bepaald dan bij een traditionele portofoon, aldus Vodafone.
Het bedrijf richt zich met deze dienst vooral op de sectoren industrie, landbouw, transport, zorg en bouw(nijverheid), waar de risico’s op bedrijfsongevallen het grootst zijn. ‘Wanneer een bouwvakker bijvoorbeeld buiten bewustzijn raakt en niet binnen een bepaalde tijd op de timer reageert, stuurt Lone Worker Protect een signaal naar collega’s, de alarmcentrale en andere hulpdiensten’, schrijft Vodafone in het persbericht. ‘De telefoon is namelijk voorzien van speciale software met geavanceerde gps, lange batterijlevensduur en geïntegreerde ‘man down’-sensoren die schokken, vallen, kantelingen, zero gravity, vertraging, versnelling en ‘geen beweging’ detecteren. Automatisch volgt direct een melding aan de alarmcentrale door het versturen van de gps-positie van de gebruiker.’
Prijs en beschikbaarheid
Push To Talk kost vijftien euro per maand per gebruiker. De Push To Talk Dispatcher (additionele software waarmee de gps-locatie te zien is van de telefoongebruikers) kost vijftig euro per maand.
Lone Worker Protect is beschikbaar in twee varianten. Voor tien euro per maand per gebruiker is het enkel zelf mogelijk om een alarm op te roepen via de knop. De variant inclusief actieve sensoren is beschikbaar vanaf vijftien euro per maand per gebruiker.
Voor alle Push To Talk en Lone Worker Protect-aansluitingen gelden eenmalig aansluitingskosten van twintig euro per gebruiker (bovenop de maandelijkse prijzen).