De 'nieuwe' generatie infrastructuurtechnologie voor datacenterapparatuur, hyper convergence, groeit elk jaar sneller. Hyper convergence is een type infrastructuur waarbij storage, compute, networking en virtualisatie in één toepassing samenkomen. Deze toepassingen hebben daarbij een softwarematige architectuur en kunnen daardoor op commodity hardware worden geleverd. Het verschilt daarmee van converged-infrastructuren, waarbij toepassingen een samenstelling zijn van verschillende hardwarecomponenten. Frank aan der Stegge, senior manager field marketing voor de EMEA-regio bij Nutanix (ontwikkelaar van hyper converged-infrastructuren) geeft aan wat je moet weten over de hyper converged ontwikkeling.
Techneuten van Nutanix haalden bij de ontwikkeling van hyper converged infrastructuren hun inspiratie met name uit partijen als Google en Facebook, die zelf technologie hadden ontwikkeld die kan worden beschouwd als de voorloper van hyper convergence. De reden dat hyper convergence aanslaat heeft te maken met de toegenomen complexiteit van datacenters. It-afdelingen moeten, veelal met een gelijkblijvend budget, steeds meer doen in minder tijd. Hyper converged verlicht de datacenterbeheertaken, zodat tijd gestoken kan worden in meer op innovatie gerichte it-projecten.
Het voordeel van hyper convergence is dat het beheer van servers, storage en networking abstract wordt en samenkomt in één laag. Daardoor hoeft een beheerder niet langer de diverse lagen in een datacenter te beheren. Bovendien geeft de softwarematige basis van hyper converged infrastructuur de gebruiker meer schaalbaarheid en flexibiliteit.
VDI
Een hyper converged-infrastructuur komt onder andere tot zijn recht in complexe datacenteromgevingen met veel verschillende applicaties en sterk wisselende workloads. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de shared service centra van de overheid of aan een groothandel zoals Sligro. Ook is een hyper converged-infrastructuur uitermate geschikt voor bedrijven die behoefte hebben aan goede schaalbaarheid. Bedrijven die bijvoorbeeld gebruik maken van een Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-omgeving kennen een sterke piekbelasting en hebben een infrastructuur nodig die dit snel kan opvangen.
Verder is hyper convergence ook geschikt voor bedrijven die in feite niet de middelen in huis hebben om een datacenter te beheren, maar wel bijzonder gevoelige gegevens hebben die ze liever niet laten beheren in een publieke cloudomgeving. Een datacenterinfrastructuur die niet de complexiteit van verschillende beheerlagen kennen is dan prettig.
Hoge eisen
Bij het aanbieden van een hyper converged-omgeving is het een goed om de it-behoefte van de klant als uitgangspunt te houden. Welke cruciale applicaties gebruikt hij? Hoe ziet zijn cloudstrategie eruit en welke rol gaat de publieke cloud daarin spelen? Hyper converged-infrastructuren passen bij uitstek bij bedrijven met een dynamische en complexe datacenterbehoefte met hoge eisen op het gebied van schaalbaarheid.
Een andere belangrijke vraag is naar het kennisniveau in de organisatie. Bedrijven die weinig kennis hebben van datacenterbeheer, daar ook niet in willen investeren, maar wel behoefte hebben aan een eigen private cloud, hebben bij uitstek baat bij hyper converged-infrastructuur. De beheercomplexiteit wordt met zo’n infrastructuur teruggedrongen, waardoor de aandacht kan gaan naar het aanbieden van service met betrekking tot applicaties en het ondersteunen van de business.
Geen eindpunt
De ontwikkelingen op het gebied van datacentertechnologie staan niet stil en hyper convergence is niet een eindpunt. In zijn algemeenheid kan er worden gesteld dat technologie voor het bouwen van private clouds steeds makkelijker wordt en steeds meer beheertaken van het datacenter veelal geautomatiseerd door software worden opgelost. Het een en ander wordt wel eens verwoord als het software defined datacenter, een datacenter dat volledig bestaat uit commodity hardware waarbij de intelligentie in de software zit.
Dheeraj Pandey, ceo en oprichter van Nutanix gaf tijdens de laatste .NEXT-conferentie in Miami aan dat Nutanix streeft naar een ‘invisible infrastructure’. Dit is een Infrastructuur die zo ‘plug-and-play’ is, dat er in feite geen noemenswaardig beheer meer bij komt kijken. ‘De meest transformatieve technologieën zijn die technieken waar je niet eens over na hoeft te denken. Ze werken altijd, zijn schaalbaar en moeten zichzelf kunnen onderhouden. Met andere woorden: ze zijn onzichtbaar,’ aldus Pandey.
Groeimarkt
De markt voor hyper converged-systemen groeit snel en gaat ook het komende jaar snel groeien. IDC deed in april vorig jaar een forecast voor de periode 2015-2019. Daarin schreef het dat de markt voor hyper convergence eind 2015 800 miljoen dollar (circa 740 miljoen euro) groot is. Eind 2016 moet ze gegroeid zijn naar 1,5 miljard dollar (circa 1,4 miljard euro) wereldwijd.
De beste manier om op de hoogte te blijven van dit soort technologie is aan te kloppen bij leveranciers op het gebied van hyper convergence. Welke partijen daarin nu actief zijn kan je onder andere terugvinden in Gartners Magic Quadrant voor Integrated Systems dat ieder jaar wordt gepubliceerd.
Door: Frank aan der Stegge, senior manager field marketing voor de EMEA-regio bij Nutanix