De bedenker van draadloos internet via licht (Li-Fi) verwacht dat het nog drie tot vier jaar duurt voordat zijn vinding de wereld veroverd heeft. De grootste vertraging zit erin dat alle devices en lampen ervoor geschikt moeten worden gemaakt. In Estland is Li-Fi onlangs voor het eerst commercieel getest. Welke uitdagingen zijn er voordat de technologie grootschalig kan worden uitgerold?
Omdat Li-Fi gebruikmaakt van lichtgolven, is het geschikt voor gebruik op plaatsen waar radiogolven verstorend kunnen werken, zoals in ziekenhuizen en vliegtuigen. Ook is de technologie veiliger, aangezien lichtgolven niet door de muren van een ruimte kunnen en de datacommunicatie dus binnen een afgesloten ruimte blijft. Dat kan tevens een nadeel zijn, omdat Li-Fi dus een beperktere radius heeft dan Wi-Fi. Bovendien is er nog een aantal andere uitdagingen voordat de nieuwe technologie wijdverbreid gebruikt kan worden. Ook kan Li-Fi een interessante optie zijn voor internet of things-achtige projecten waarbij een goedkoop maar betrouwbaar en altijd beschikbaar netwerk belangrijk is.
- Aanpassingen bestaande hardware
De fysieke laag is de grootste uitdaging bij het bouwen van een Li-Fi-netwerk. De meeste apparaten zijn op dit moment nog niet geschikt voor de nieuwe Li-Fi-technologie. Smartphones en tablets zijn wel Wi-Fi, maar nog niet Li-Fi-compatibel. Om dat te bereiken, moet er een extra microchip worden toegevoegd. Dat geldt ook voor de led-lampen. Het Li-Fi-netwerk moet worden aangesloten op dezelfde infrastructuur als Wi-Fi. - Netwerken geschikt maken
Het bereik van Li-Fi beperkt zich tot een afgesloten ruimte waar het licht aan moet staan. Wi-Fi heeft een groter bereik. Het is dan ook waarschijnlijk dat beide technologieën naast elkaar zullen bestaan. Dat betekent dat netwerksoftware in staat moet zijn om de data die bedoeld zijn voor transmissie over het Li-Fi-netwerk te onderscheiden van de data die via het Wi-Fi-netwerk verstuurd worden. Apparaten moeten die aparte datastromen vervolgens weer kunnen samenvoegen. - Afhankelijkheid van licht
Het is een voordeel als de ontvanger in direct zicht staat van de zender, omdat het signaal dan sterker is. Lichtsignalen kunnen worden gereflecteerd, waardoor ook datatransmissie mogelijk is als de ontvanger zich buiten de directe lichtstraal bevindt. Toch zal hierbij de snelheid van de gegevensoverdracht drastisch afnemen. Om Li-Fi mogelijk te maken, moeten de lichten steeds aan zijn. Dat is vaak het geval in industriële, commerciële en zakelijke omgevingen, zolang er mensen zijn.Op plaatsen waar overdag geen licht brandt, is het voor Li-Fi noodzakelijk om toch de lampen aan de doen. Dat betekent dat gebruikers meer energie verbruiken dan normaal het geval zou zijn. Aangezien het om energiezuinige led-verlichting gaat, zullen de extra kosten binnen de perken blijven ten opzichte van traditionele verlichting.
- Multipadvervorming
Als de transceivers beschikken over een brede bundel, kunnen kopieën van hetzelfde signaal over verschillende paden op hun bestemming aankomen met verschillende vertragingen, aangezien ieder pad een verschillende lengte heeft van bron tot doel. Dit zorgt voor een probleem dat multipadvervorming wordt genoemd en dat intersymboolinterferentie kan veroorzaken. Dit is een verstoring van het telecomsignaal waarbij een symbool inwerkt op de volgende symbolen. De verspreiding van de puls buiten de toegewezen tijdsinterval zorgt ervoor dat het interfereert met de aangrenzende pulsen. Dat levert ruis op, waardoor de prestaties verminderen.
Jan-Theodoor,
Ik ben geen Li-Fi deskundige, maar ik geloof totaal niet in Li-Fi, maar misschien kun jij me helpen.
Welk probleem lost Li-Fi nu op?
En internetten of netwerken is toch twee richting verkeer? Stel dat ik een Li-Fi ontvanger heb, hoe communiceer ik dan terug? Gaan al die lampen mijn signaal dan ook weer opvangen? En al die lampen moeten dan toch ook weer aangesloten zijn op het netwerk.
Ik doe echt mijn best, maar ik zie hem niet en ik hoop dat jij mij kan verlichten (hehe).
“Ik ben geen Li-Fi deskundige, maar ik geloof totaal niet in Li-Fi”
das is zo’n beetje het academisch niveau in een notedop.
maar ik zal de doelgroep wel weer niet zijn 😉
“Het bereik van Li-Fi beperkt zich tot een afgesloten ruimte waar het licht aan moet staan.”
Dat lijkt mij dus interessant ingeval van buitenramen. Hoe lang zou het duren voordat spyware beschikbaar is waarmee op vele kilometers afstand de LiFi via de verlichte ramen kan worden ‘afgelezen’?
Vgl. de techniek om met laser via trillingen in de ruit de daarbinnen gevoerde gesprekken af te luisteren.
PJ Westerhof,
Wifi is in mijn ogen net zo af te luisteren als Li-Fi, of je zou er in ieder geval ook vanuit moeten gaan dat je wifi verkeer afgeluisterd word.
Dino, ach, het gaat om de dialoog, daar hoef je niet steeds op academisch niveau mee bezig te zijn hoor 🙂 En dat doelgroep van de vorige keer (server-less computing) was niet tussen academisch en niet academisch, maar IT en niet IT,
Henri Koppen,
Toepassingen voor Li-Fi gaan veel verder dan je nu kunt voorzien. Jij bekijkt het enkel vanuit persoonlijk perspectief, denk maar eens aan alle apparaten die over een paar jaar op het internet zijn aangesloten. Met alleen Wi-Fi en 4G is daar niet genoeg ruimte voor. Ook op allerlei andere manieren zoals in ziekenhuizen, musea en parkeergarages kan Li-Fi van toegevoegde waarde zijn (bijv geolocatie). Zo zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk zie: http://www.lifi.nl/lifi-toepassingen. Zoals in het artikel wordt gezegd zal Li-Fi moeten worden geïmplementeerd in apparaten zoals smartphones en tablets maar dat moest Wi-Fi toch ook…
Ik zie ook wel de kracht en voordelen van licht voor data communicatie.
Alleen verwacht ik de komende vijf jaar hierin nog geen grote doorbraken.
De toepassing die ik nog het meest kans zie maken op de korte termijn is de 1 richtingscommunicatie.
Dus apparaten bijv. in het verkeer die aanwijzingen geven aan bijv. auto’s of het streamen van content zonder interactie.
Maar we zullen het zien. Er zijn grote voordelen, maar ook nog veel beperkingen om het breed toepasbaar te maken. Voor nu zou ik het een groot risico vinden om er bovenop te springen. Ik laat het wel gebeuren en zie dan wel wat het betekent.