Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkt aan een draagbaar systeem waarmee de hersenactiviteit van epilepsie- en parkinsonpatiënten buiten het ziekenhuis kan worden gemeten. Via een EEG-chip (elektro-encefalogram) is het de bedoeling van patiënten 24/7 kunnen worgen gemonitord. Het project krijgt voor de ontwikkeling van technologiestichting STW een beurs van 750.000 euro.
In het project ‘BrainWave’ van de TU Eindhoven, in samenwerking met Kempenhaeghe, expertisecentrum voor epilepsie, het Donders Instituut en het Radboud UMC in Nijmegen, wordt gewerkt aan een EEG-chip die bij epilepsie- en parkinsonpatiënten 24/7 en buiten het ziekenhuis de hersenactiviteit kan registreren. Momenteel wordt dit in een ziekenhuis of specialistisch centrum gemeten, waarbij specialistisch personeel langdurig naar de EEG kijkt. Dit is niet alleen kostbaar qua apparatuur en personeel, maar ook intensief voor de patiënt.
Via een EEG-chip kan de patiënt los van ziekenhuis en hinderlijke apparatuur worden gemonitord. De basis van het draagbare systeem vormt een chip die vier keer energiezuiniger is dan de huidige EEG. Daarnaast kan de patiënt in zijn gewone leefomgeving verblijven. Voor de ontwikkeling van het systeem kreeg het project anderhalve week geleden een beurs van 750.000 euro van technologiestichting STW. De onderzoekers werken sinds de zomer van 2015 aan de algoritmes van het systeem en kunnen dankzij de investering aan een concreet product werken.
Onderzoek
Doordat de monitoring met de chip continue kan plaatsvinden in het alledaagse leven kan dit EEG-systeem de start van epileptische aanvallen en het zogeheten ‘freezing’ bij Parkinson, waarbij patiënten aan de grond genageld staan, detecteren in de hersenactiviteit en alarm slaan, ook bij de patiënt thuis. Hierdoor kan er direct worden ingegrepen, bijvoorbeeld met medicatie of het geven van een signaal aan de patiënt. Vooral bij bepaalde epileptische aanvallen die op het oog niet als zodanig herkenbaar zijn kan dit systeem uitkomst bieden, laat de TU/e weten.
Behalve monitoren kunnen onderzoekers het draagbare systeem ook op de Intensive Care in het ziekenhuis, waar regelmatig behoefte is aan langdurige EEG-bewaking, gebruiken. Nu ontbreekt vaak de capaciteit om een groep patiënten langdurig te monitoren, maar de chip kan deze functie op zich nemen en op tijd waarschuwen wanneer zich bepaalde patronen voordoen in de hersenactiviteit. Voorlopig wordt er nog gewerkt aan een beperkte oplage.
Een initiatief dat zeker heel veel op zal leveren. Zelf heb ik over de jaren heen diverse series onderzoeken vanwege epilepsie achter de rug en deze zijn steeds erg belastend.