FNV is een cao-akkoord en sociaal plan overeengekomen met KPN. Medewerkers krijgen een loonsverhoging van gemiddeld 3,5 procent in de komende twee jaar, de kantonrechtersformule blijft behouden en uitzendkrachten kunnen na zes of twaalf maanden in vaste dienst treden. De vakbond is wel verontwaardigd over de bonus van KPN-directeur Eelco Blok.
Afgesproken is dat uitzendkrachten bij goed functioneren na zes of twaalf maanden, afhankelijk van het bedrijfsonderdeel, in dienst kunnen treden bij KPN. Ook hebben uitzendkrachten na korte tijd recht op twee doorbetaalde opleidingsdagen en kunnen ze aanspraak maken op een vrij inzetbaar scholingsbudget.
FNV ICT-onderhandelaar Bob Bolte noemt de uitkomst van de onderhandelingen over de cao en het sociaal plan ‘een mooi resultaat’. Bolte zegt dat de KPN-directie in eerste instantie niet meer dan 1 procent loonsverhoging bood en de toeslagen voor het werken op onregelmatige tijden wilde afschaffen.
De bestuurder: ‘Ik ben blij dat we eigenlijk alle verslechteringsvoorstellen van KPN hebben kunnen tegenhouden. Zoals het afschaffen van de toeslagen en de jubileumgratificatie. Maar ook de introductie van de transitievergoeding in het sociaal plan heeft het niet gehaald.’
Het akkoord wordt de komende tijd besproken met de leden. De cao KPN geldt voor ongeveer 18.500 werknemers.
Boos over bonus
Twee dagen voor het sluiten van het cao-akkoord uitte FNV Publiek Belang nog kritiek op de bonus van KPN-ceo Eelco Blok. Het deel van de vakbondsorganisatie dat zich richt op semi-overheidsinstellingen en de publieke sector vindt het onbegrijpelijk dat de directeur van het bedrijf een verdubbeling van de bonus krijgt terwijl werknemers voortdurend met bezuinigingen te maken hebben.
Joost van Herpen van FNV Publiek Belang: ‘Onlangs maakte KPN bekend dat Blok over 2015 een bonus krijgt van ruim één miljoen euro. We zien dat de verschillen tussen de directie en medewerkers steeds verder uit elkaar komen te liggen en dringen aan op een eerlijke verdeling van geld aan de mensen die het werk doen. De verschillen in beloning moeten eerlijk en verklaarbaar zijn.’
FNV Publiek Belang zat overigens niet aan tafel bij de cao-onderhandelingen. Die worden gevoerd door het ict-cluster van de vakbond die de organisatie aan het herstructureren is. Daarbij wordt KPN niet meer als een semi-overheidsbedrijf gezien, maar als marktbedrijf, legt een woordvoerder uit.
Reactie KPN
KPN laat in een reactie weten dat de variabele beloning is gestegen door de goede prestaties die gepresenteerd zijn bij jaarcijfers van 2015. ‘We hebben in 2015 bijvoorbeeld een zeer sterke klantgroei gerealiseerd en ook de klanttevredenheid was nog niet eerder zo hoog.’ KPN: ‘Deze sterke prestaties zie je inderdaad terug in de korte termijn beloning van de top van het bedrijf. Maar ook alle andere KPN-medewerkers profiteren hiervan. Zij krijgen namelijk ook een bonus vanwege de goede prestaties in 2015.’
Inleveren bonus
In 2014 leverde Blok nog een deel van zijn bonus in. Hij kreeg een bedrag voor de verkoop van E-Plus, maar stortte dat terug. Daarmee kwam hij naar eigen zeggen tegemoet aan de vakbonden die de bonus toen onderdeel maakten van de cao-onderhandelingen.
Kijk de nieuwe CAO is gelukkig voor het grootste gedeelte van het personeel een opsteker. De Kantonrechtersformule wordt (ondanks de nieuwe Wet) gehandhaafd.
Tja en wat Dhr. Blok betreft, ik ken hem niet anders. Eerst IK, dan die andere IK en daarna ook mijn Eigen IK. Het is niet anders.
Bij KPN worden de mensen verzocht om hun kennis aan Indiërs over te dragen en vervolgens worden ze ontslagen. De kwaliteit van die Indiërs zijn heel slecht maar ze zijn goedkoop. Zo worden 7000 mensen ontslagen.
De hr Blok beweert dat KPN goede resultaten heeft geboekt, maar dit komt door verkoop van divisies en bezuinigingen waaronder ontslaan van mensen en verplaatsen van werk naar India. KPN resultaat wordt niet bereikt door betere omzet, wat de taak van de heer Blok is. Op een gegeven moment valt er niks meer te bezuinigen. Blok heeft deze bonus niet verdiend.