Apple is te ver gegaan met zijn vingerafdruk-bescherming door iOS-apparaten te bricken waar aan de TouchID-sensor is gemorreld. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Apple zegt sorry en biedt een fix voor zijn – onaangekondigde – maatregel om mogelijke aantasting van vingerafdrukscanner Touch ID de pas af te snijden. De iPhone-maker brengt een aparte iOS-update als oplossing voor het bricken van iPhones na onofficiële reparatie (lees: vervanging) van een defecte vingerafdrukscanner. De in iOS 9 stilletjes geïntroduceerde detectie plus afweer tegen vervanging van de TouchID-sensor leverde de inmiddels beruchte Error 53 op.
Deze onverwachte – en voorheen onbekende – foutcode heeft al tot flinke consternatie en in de VS tot een rechtszaak geleid. Apple gaat ver, erg ver in zijn bestrijding van frauduleuze onderdelen ter vervanging van zijn eigen TouchID-sensors. Op het eerste gezicht lijkt het hier te gaan om het weren van reparatie door derden, maar een nadere blik kan duidelijk maken dat het (ook) om fundamentele beveiliging gaat. De vingerafdrukscanner is immers de toegangspoort tot de digitale identiteiten van iOS-gebruikers. Een belangrijk beveiligingspunt dus, maar Apple is te ver gegaan. Of valt deze bescherming te rechtvaardigen? Wat vind jij?
Er hoort een mogelijkheid te zijn of komen om die sensor uit te zetten omdat die toch nutteloos is.
De sensor is niet nutteloos, Touch ID is een gebruikersvriendelijke manier om je telefoon of tablet te unlocken.
Nu snap ik dat Apple voorzichtig is met biometrische sensoren, dus dat ze een sensor met een verkeerd apparaat / leveranciers ID niet vertrouwen.
Laat ze in dat geval de sensor gewoon niet vertrouwen en dus niet gebruiken. De rest van de telefoon moet dan wel te gebruiken zijn, alleen zonder Touch ID.