De gemeente Lelystad wil het ict-kennisniveau van raadsleden, bestuurders en de ambtelijke organisatie verhogen. Om dit te bewerkstelligen schakelt de rekenkamer van Lelystad een onderzoeksbureau in, om te bekijken in hoeverre het beleid uit het primaire proces van de gemeente Lelystad gevolgen heeft voor het ict-beleid, en andersom. Hierbij ligt de focus op de inrichting van de governance op ict.
De overheid digitaliseert in hoog tempo. Hierdoor heeft elk onderwerp of beleidsterrein tegenwoordig een samenhang met ict, meent de rekenkamer van Lelystad. ‘Beleidsvoorstellen kunnen in potentie grote gevolgen hebben voor de ict-systemen van de gemeente. Hierdoor heeft ict een dermate grote invloed op het functioneren van de gemeente Lelystad, dat het een harde randvoorwaarde is geworden’, schrijft de rekenkamer. Dit vraagt om meer ict-kennis van zowel raadsleden als bestuurders.
Om de ict-kennis te verhogen, schakelt de rekenkamer van Lelystad het onderzoeksbureau BMC in. Dit bureau krijgt de opdracht om de invloed van het beleid uit het primaire proces op het ict-beleid onderzoeken. Een onderdeel hiervan is de ict-training van de Lelystadse raad en het college. Ze onderzoeken zowel de overdracht van theoretische kennis, evenals een praktische invulling.
Daarnaast onderzoekt BMC de risico’s die kleven aan het Lelystadse ict-beleid en de Lelystadse beheersmaatregelen naar aanleiding hiervan. Het kijkt hierbij naar de verbeterpunten en de perspectieven voor de toekomst.
Het onderzoek wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2016 opgeleverd.
Leuke opdracht voor BMC, zeker omdat na de volgende verkiezing ze dezelfde actie nog een keer zullen moeten ondernemen (in elk geval voor de nieuwe raads- en collegeleden).
Volgens mij moet er iets beklijvenders te verzinnen zijn…
Slimme truc, je verkoopspraatjes verkopen als lesstof. Kan Lelykstad weer verleidt worden om bespottelijke, overbodige- en zinloze apparatuur bij bevriende aannemers tegen duur belastinggeld aan te schaffen.
Wie kent er nog de “StreetCaster”, de “Informatieborden” bij de bushaltes en de “Dieselgenerators” bij de verkeerslichten. Bravo Lelykstad.
@Steven
Ergens in het artikel staat: “Dit vraagt om meer ict-kennis van zowel raadsleden als bestuurders.”
Tevens: “Een onderdeel hiervan is de ict-training van de Lelystadse raad en het college. Ze onderzoeken zowel de overdracht van theoretische kennis, evenals een praktische invulling.”
Persoonlijk denk ik dat de raad en college niet eens weet waar Lelystad ligt (zonder navigatie) en überhaupt niet weet wat ICT behelst …’n ICT training, wat is dat dan? Een bachelor degree lijkt me het minimale, anders weg daar uit de IT/ICT, het heeft al genoeg gekost!
’n ICT Training, laat me niet lach-euh…
Tsja. Er wordt vaak gezegd dat kennis van ICT bij de overheid op een laag peil staat en dat dit (negatief) bijdraagt aan mislukte of geëscaleerde ICT projecten. Prima dat dat wordt erkend en dat men probeert daar wat aan te doen. Als BMC zich daar niet onafhankelijk in opstelt denk ik dat dat snel genoeg rondgaat in de markt.
En om de vier jaar een nieuwe cursus? Ook prima, dat is de consequentie dat we elke vier jaar nieuwe mensen mogen kiezen om op die stoel te gaan zitten. Als je 1 keer per 4 jaar met een opleidingsinvestering van bedrag X, kan voorkomen dat je bedrag 10 * X schade leidt, dan is de business case gemaakt.
Ik zou het wel heel stoer vinden als Lelystad transparant en naar de buitenwereld toe communiceert over dit traject. Wat hebben ze er van geleerd, en vooral, wat hebben ze ermee bereikt / bespaard / gerealiseerd. En dan niet 1 keer met een persbericht, maar regelmatig bloggen en presenteren (bijvoorbeeld op deze site). Ook dat hoort tenslotte bij onze digitale social mobile 7x24u outside in maatschappij…
@SuzanneMartens: daag jij de gemeente namens ons uit? 🙂
Misschien dat BIT tevens de taak kan waarnemen om bij voorbaat kansloze (vanwege de ICT) voorstellen van raadsleden in het land vroegtijdig de grond in te boren. Anders wil ik dat part-time ook wel doen voor een redelijk tarief.
Misschien kan redactie link onder BMC weghalen, heb de indruk dat BMC adviesgroep bedoeld wordt en niet de software. Nu lees ik dat de lokale rekenkamer BMC adviesgroep inhuurt, daaraan ging een vooronderzoek aan vooraf waarin eigenlijk best wel zinnige dingen staan:
http://www.lelystad.nl/Docs/Rekenkamer/Vooronderzoek ICT 11-11-2015.pdf
Jasper P komt waarschijnlijk uit Amsterdam, daar hebben ze namelijk inderdaad DomDom als het navigatiemiddel voor (ICT) beleid;-)
@ wie roept mij
‘Lelystad wil ICT-kennis raadsleden verhogen.’
‘Onze bakker gaat NU leren een beter brood te bakken.’
Exact hetzelfde.
De bestuursleden weten niet eens waar hun ‘passertje’ hangt.
Let op, ze zijn reeds raadsleden! En de kennis Gaan ze nu verhogen, hoe is het mogelijk…?!
Mijn autolamp is stuk en die ga ik na opgedane kennis vervangen?
Beste Burgemeester, raadsleden, ambtenaren van Lelystad, beste BMC.
Op zich een goed verhaal. Wil je bereiken wat het artikel suggereert, nee pretendeert, dan begint dit met het stellen aan BMC van de drie volgende vragen;
1. Wat is automatiseren?
2. Waarom automatiseer je?
3. Waarom zou je automatiseren?
Als je eenvoudig en eenduidige visie en antwoord hebt op deze drie validerende vragen, weet je de rest van je leven hoe en wat IT is, waar het voor staat, en hoe je ermee om dient te gaan.
Ergo: Als BMC geen jip & janneke antwoorden weet te formuleren hierop, stuur ze dan lekker naar huis. Het zou zo verschrikkelijk zonde zijn van de zure belastingcenten van de ‘Lelysteders’.
Als het bijspijkeren van raadsleden en amtenaren geen continu proces is dat door de interne ICT gebeurt dan is dat weggegooid geld. Wat vandaag aktueel is, is morgen verouderd.
BMC moet goede kontakten hebben bij de gemeente . . . .
Jasper P,
Simpel gezegd onderkent Lelystad dat de regievoering (governance) te wensen overlaat doordat dit beleidsmatig aan de markt overgelaten wordt. Ik wees daarom – niet geheel toevallig – op soortgelijk onderzoek door de rekenkamer van Amsterdam naar de kosten van externe inhuur:
“Vorig jaar heeft de rekenkamer van Amsterdam een verkenning uitgevoerd naar de inhuur van externe ICT-deskundigen. Naar aanleiding van deze verkenning heeft de rekenkamer besloten om een onderzoek uit te gaan voeren naar de externe inhuur van medewerkers in algemene zin en voor bepaalde soorten inhuur in het bijzonder.”
In dat kader is het grappig om te constateren dat centrale overheid precies het tegenovergestelde doet door huisleveranciers steeds meer macht in het beleidsvormende proces te geven. Voordat we over de bakker gaan praten zullen we eerst de ‘worstenfabriek’ van Donner c.s. ter discussie moeten stellen.