Cybercrime is de grootste bedreiging voor bedrijven over de hele wereld. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Hackaanvallen door kwaadwillende partijen vormen een bedreiging voor alle bedrijven in elke soort industrie. Ditmaal is het niet puur een oplossingen-pushende securityleverancier die deze doemstijding brengt, maar topvrouw Ginni Rometty van IBM. De ceo van de al heel lang meedraaiende ict-leverancier stelt dat data de nieuwe natuurlijk hulpbron is. ‘Het is de nieuwe basis voor concurrentievoordeel en het transformeert elk beroep en elke industrie.’
Zij waarschuwt ciso’s (chief information security officers), cio’s (chief information officers) en ceo’s (chief executive officers) dat hieruit onvermijdelijk volgt dat cybercrime de grootste bedreiging is voor elk beroep, elke industrie en elk bedrijf in de hele wereld. Heeft Rometty daar een goed punt, of zijn er andere, grotere bedreigingen te vinden? Wat vind jij?
Dat is i.i.g. duidelijker. Dick heeft natuurlijk wel een punt dat vanuit technisch perspectief ’time-to-market’ een verschrikkelijk concept is. En dat is niet het enige commerciële concept dat niet echt gunstig is.
Laatst hoorde ik op BNR dat familie bedrijven het gemiddeld beter doen. Waarom? Zij zijn niet uit op korte termijn winstbejag, terwijl aandeelhouders dat meestal wel zijn.
Aan de andere kant is de gemiddelde gebruiker bij NASA niet de gewone gemiddelde gebruiker, lijkt me.
@Henri Koppen
Laten we het erop houden dat we de zaak vanuit een ander perspectief bekijken.
Vanuit mijn perspectief, dat van een “gewone gebruiker” net als mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen maar met meer dan 40 jaar ICT ervaring, kan de samenleving veel meer baat hebben dan nu het geval is. Dat heeft meerdere redenen. De belangrijkste geef jij ook aan: Je kunt foute dingen foutloos doen en goede dingen met veel fouten…Dat slaat op de toepassing van technologie, dus op hoe we daar als samenleving mee om gaan.
Mijn punt is dat mensen, ook al werken ze voor een rechtspersoon, een eigen verantwoordelijkheid hebben. Je zult je dus uiteindelijk altijd af moeten vragen: doe ik de goede dingen zo goed mogelijk? Dat is een morele vraag waarop geen technisch antwoord mogelijk is. In die zin kun je, terecht, vraagtekens zetten bij wie “bedondert” wie…
En verder verschuil ik me graag achter Einstein: “Everything must be made as simple as possible…but not simpler”. En wat is er nu “simpeler”, binnen de context van Einstein, dan intrinsiek veilige software (inclusief juist besturingssystemen en utilities) maken?
Of, met een kleine aanpassing, achter Shakespeare: To behave or not to behave, that’s the question…certainly, but not exclusive, in the ICT realm…
Nou Dick, daar ben ik het verder mee eens hoor 🙂 En hoe ouder ik word, hoe makkelijker om mij te gedragen…