Ict-dienstverlener OGD biedt in zijn datacentra nu ook IaaS (infrastructure as a service) aan. De Nutanix-apparatuur in de datacenters van OGD zorgt er daarbij voor dat het platform verzekerd is van een schaalbare en gebruiksvriendelijke infrastructuur, die met minimale inspanning kan worden beheerd.
OGD is een klantgerichte ict-dienstverlener die in de Nederlandse markt bekend staat om zijn outsourcing, projecten en detachering op het gebied van servicemanagement, beheer en softwareontwikkeling. Voor de enterprise- en mkb-markt biedt OGD beheer en onderhoud van it-infrastructuren. Het bedrijf ziet daarbij de laatste jaren een toenemende vraag naar oplossingen met een cloud-component en richt zich daarom in toenemende mate op het leveren van diensten uit de cloud, waaronder IaaS en werkplekoplossingen. De cloud-diensten worden geleverd vanuit een schaalbaar en flexibel datacenter, gebouwd met de beste infrastructuuroplossingen en technieken.
Technologiekeuzes
Joep Piscaer, de cto van OGD ict-diensten, was nauw betrokken bij de bouw van het IaaS-platform. OGD had al veel ervaring met het bouwen van infrastructuren voor klanten, maar nog niet met een eigen dienst zoals IaaS. Bovendien moesten er voor het IaaS-platform nieuwe technische oplossingen worden uitgedacht, zoals het realiseren van een waterdichte scheiding tussen de omgevingen van de verschillende klanten. Deze multitenancy is cruciaal op gedeelde platformen. ‘Je wilt met een minimale beheerinspanning zo snel mogelijk vragen en eisen van klanten kunnen invullen. Klanten worden dan het beste geholpen en als dienstverlener kun je de kosten laag houden’, aldus Piscaer. ‘We zochten zodoende naar technologieplatformen met een optimaal beheergemak en die bijzonder schaalbaar zijn. Het platform moest kunnen voorzien in een eigen multitenant self-service portal, waar klanten zelf mee aan de slag kunnen.’
OGD koos uiteindelijk voor de hyper-converged-infrastructuur van Nutanix met VMware NSX als networking-oplossing. De combinatie geeft de OGD-medewerkers optimale mogelijkheden om datacenterdiensten te orchestreren. De keuze voor de hyper-converged-appliances van Nutanix was een weloverwogen beslissing van Piscaer.
‘In een klassieke storage-infrastructuur kunnen er relatief vaak bottlenecks optreden. Opslageenheden als lun’s (logical unit number) zijn bijvoorbeeld betrekkelijk statisch en het is veel werk om deze op grote schaal goed te beheren. De gedistribueerde architectuur van Nutanix heeft dit soort problemen niet en dat maakt dat ze veel beter geschikt is voor een dynamische datacenteromgeving, zoals die van een IaaS-leverancier.’
Onzichtbaar en schaalbaar
In een hyper-converged-infrastructuur zijn server- en storageapparatuur gebundeld in één apparaat. Dat zorgt ervoor dat je niet een complex san (storage area network) hoeft te beheren. Bovendien zijn datacenterprocessen als deduplicatie en thin provisioning in een hyper-converged-infrastructuur geautomatiseerd. Er zijn bijvoorbeeld weinig handelingen nodig om nieuwe apparatuur onderdeel te maken van de datacenteromgeving.
Bovendien heeft Nutanix een gedistribueerde infrastructuur en wordt data automatisch over verschillende appliances verdeeld. Dit maakt het datacenter bijzonder schaalbaar en het beheer een stuk minder complex. Het doel van Nutanix is uiteindelijk invisible infrastructure te bouwen, infrastructuur waarbij gebruikers zich enkel nog bezig hoeven te houden met de applicaties en zich niet hoeven te bekommeren om de onderliggende infrastructuur.
OGD heeft als bedrijf een belangrijke stap gezet door zelf een nieuw software-defined datacenter te bouwen op basis van Nutanix en VMware. Iedere change request kan nu binnen een dag gerealiseerd worden en er kunnen hoge kwaliteitsgaranties gegeven worden in de service level agreements met klanten.
Bovendien kan er door het schaalbare karakter van Nutanix goed worden ingespeeld op verwachte en plotselinge groei. ‘Een klant hoeft vandaag enkel nog functioneel te omschrijven wat hij wil en wij kunnen alles op de achtergrond binnen een dag voor hem regelen’, besluitt Piscaer.