Het vierde kwartaal van 2015 sloot af met ongeveer evenveel transacties (63) op de Nederlandse ict-overnamemarkt als een jaar ervoor (56). Over heel 2015 bekeken waren er 263 geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen. Daarmee wist dit jaar de flinke groei in 2014 (284) niet te evenaren. Desondanks valt over de belangstelling onder investeerders weinig te klagen.
Dit blijkt uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt dat Computable steeds met financieel adviesbureau MBCF samenstelt. In de periode oktober tot en met december 2015 vonden 63 geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt plaats (zie het overzicht onderaan dit artikel). Dat is vergelijkbaar met de totaalaantallen in het tweede (60) en derde (63) kwartaal maar een stuk minder dan in het eerste kwartaal (77 transacties) van 2015.
Fintech
Het eindresultaat in het vierde kwartaal van 2015 bleef wat achter bij zijn verwachting, zegt Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team van MBCF. Wat hem wel positief opvalt is de toenemende interesse in zogeheten fintech-bedrijven. Dat kunnen startende ict-bedrijven zijn die met nieuwe online businessmodellen de traditionele sector opschudden. Zo haalde de fintech start-up Sowdan uit Rotterdam 2,1 miljoen euro op bij een groep investeerders. Sowdan gebruikt de investering voor de ontwikkeling van een mobiele applicatie om direct betalingen tussen verschillende banken mogelijk te maken.
De grote financiële dienstverleners haken geregeld aan bij dit soort (internationale) fintech-ontwikkelingen. ING bijvoorbeeld nam in het vierde kwartaal van 2015 een aandelenbelang in het Amerikaanse financieel technologiebedrijf Kabbage, dat leningaanvragen binnen een tijdsbestek van minuten online verwerkt en eventueel goedkeurt. Ook Aegon participeerde in een vergelijkbaar platform, maar dan in Duitsland: Auxmoney, een digitale tussenpersoon tussen de belegger en kredietaanvragende bedrijven.
Bankconcurrent ABN Amro kondigde aan tien miljoen euro vrij te maken via het nieuwe fonds Digital Impact Fund voor investeringen in start-ups die zich bezighouden met de digitalisering van financiële producten en diensten. De bank kondigde eind vorig jaar ook aan in samenwerking met de Zweedse fintech-start-up Tink een app (Gripp) te ontwikkelen die klanten inzicht biedt in hun financiële situatie.
Schuitevoerder verwacht dat deze belangstelling voor nieuwe fintech-bedrijven in 2016 aanhoudt. Tekenend hiervoor is de recente investering van opnieuw Aegon in het startende bedrijf Newest Industry, dat community-oplossingen en websites bouwt voor financieel dienstverleners.
Niche-expertise
‘Maar’, stelt de MBCF-adviseur, ‘er bestaat ook belangstelling voor langer bestaande nichebedrijven die veel kennis hebben van een bepaald deel van de financiële sector en makkelijk overweg kunnen met de voortdurend veranderende wet- en regelgeving.’ Hij wijst bijvoorbeeld op de overname van DGA Software, een leverancier van webgebaseerde pensioensoftware voor de professionele adviesmarkt, door branchegenoot Finact.
Ook de Nederlandse verzekeringssoftwareleverancier Keylane, in handen van investeringsmaatschappij Waterland, liet van zich horen door opnieuw een overname te doen. Nu werd het Duitse Geneva-ID overgenomen, om de positie in de verzekeringsmarkt in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) te versterken. De Nederlandse investeringsmaatschappij Main kreeg ook toegang tot deze regio na de overname van het Duitse B+M Informatik, een leverancier van software voor banken en verzekeraars.
Marketing en ict
Collega Pieter de Vries, eveneens adviseur in het ict-team van MBCF, wijst erop dat naast fintech ook de symbiose van marketing en ict-tools volop in de schijnwerpers staat, zoals opnieuw bleek uit het slotkwartaal van 2015. ‘Offline activiteiten die met klanten te maken hebben, worden daarbij aangevuld met digitale tools die meer mogelijkheden bieden om resultaten inzichtelijk te maken en klanten verder kunnen helpen.’ De Vries noemt als voorbeeld investeerder Nordian Capital, dat geld steekt in Oxyma, een leverancier van datagedreven marketingdiensten en oplossingen.
Ook Optiom, een aanbieder van virtuele klantcontactcenters, is zo’n voorbeeld. Dat bedrijf is overgenomen door videoconferencingspecialist Qconferencing. Én Relay42, dat een datamanagementplatform voor marketeers bestiert en naar het buitenland gaat met financiële steun van Holland Ventures en een voormalig topmanager van Booking.com.
De Vries haalt tevens CustomerGauge aan, een leverancier van een software as a service (SaaS)-systeem dat klantsucces meet en analyseert. Een groep investeerders onder aanvoering van Newion Investments stak hier afgelopen december 2,5 miljoen euro in om te investeren in de productontwikkeling, verkoop en marketing en uit te breiden naar de Verenigde. Noemenswaardig is ook het samengaan van digitaal marketingbureau DQ&A Group met IncuBeta, een Zuid-Afrikaanse specialist in search engine marketing en webanalyses.
Rijp en groen
Net als de eerdere kwartalen in 2015 kende het vierde kwartaal weer een mengelmoes aan transacties: van groot tot klein en van lokaal tot internationaal. Wel valt op dat er veel deals rond software en it-/internetdienstverlening zijn geweest en weinig rond telecom en hardware. Naast belangstelling voor fintech en marketing-ict-tools sprongen de diverse deals rond ict-beveiliging in het oog, alsook nieuwe transacties rond hosting.
Op het gebied van ict-beveiliging is de overname van Fox-IT opmerkelijk; de Britse NCC Group heeft er maar liefst 133 miljoen euro voor over. Of er teveel voor is betaald, durft Schuitevoerder niet te zeggen. Wel dat forensische ict een internationale groeimarkt is, waarbij Fox-IT onder de vlag van NCC nieuwe verkoopkanalen kan aanboren.
De Vries stipt nog een andere interessante overname aan, die van ict-beveiligingsintegrator Securelink, waarbij Investcorp uit Bahrein de aandelen van een aantal eerdere investeerders heeft overgenomen. ‘Securelink is een mooi verhaal. Het bedrijf is opgericht door Ruud Kroon en Hans Snel, die een aantal jaar geleden hun bedrijf Netlinq hebben verkocht aan de Franse ict-dienstverlener Axians. Daarna zijn ze een nieuw bedrijf begonnen, Securelink, en hebben dat uitgebouwd in de Benelux met hulp van een aantal andere investeerders. Afgelopen oktober nam het bedrijf nog de Belgische applicatiebeveiliger Zionsecurity over. Twee maanden later stapt er een wereldwijde investeerder in om het bedrijf vooruit te helpen met de Europese groei.’
Biometrie en detectie
Vermeldenswaard is ook de fusie van USoft, ontwikkelaar van business management process (bpm)-software, en VoiceTrust, leverancier van stem- en gezichtidentificatieoplossingen, tot BioTrust. Dit nieuwe bedrijf, met een hoofdkantoor in Naarden, levert zakelijke applicaties met geavanceerde biometrische technologie (onder andere voor stem- en gezichtidentificatieoplossingen). De fusie wordt ondersteund door Ramphastos Investments, het investeringsvehikel van ondernemerinvesteerder Marcel Boekhoorn, die eigenaar is van VoiceTrust.
Opvallend was ook nog de aankoop van Surfright door het Engelse Sofos, leverancier van software voor netwerk- en endpoint-beveiliging, voor 28,8 miljoen euro. Het in Hengelo (Overijssel) gevestigde bedrijf levert geavanceerde beveiligingsoplossingen voor het detecteren van aanvallen op endpoints. Het gaat onder meer om threat detection en response-systems. De transactie toont maar weer eens aan dat de Nederlandse ict-sector sterk is in innovatieve ict-beveiligingsoplossingen.
Hosting
Wat betreft de hostingmarkt komt het beeld overeen met wat er al een tijdje aan de gang is: er vindt een consolidatieslag plaats. Zo liet clouddienstverlener IS Group weer van zich horen met de inlijving van Net Ground. Hoewel het inmiddels onderdeel is van KPN, blijft het bedrijf doorgaan met zijn ‘buy & build’-strategie. Dat geldt ook voor Sentia, dat na diverse acquisities afgelopen november fuseerde met de Belgische hostingleverancier Intelligent. De ambitie is om in Europa een toonaangevende rol te gaan spelen.
Schuitevoerder: ‘We zien hier het schaalbaarheidsmodel worden toegepast: de schaal uitbreiden én toegevoegde waarde bieden naast de infrastructuur om klantspecifieke vragen te kunnen blijven beantwoorden.’ Twee eerdere fusiepartijen, ASP4all en Bitbrains, maakten in het afgelopen kwartaal overigens bekend verder te gaan onder de naam Solvinity.
Het hele jaar 2015 bekeken, valt het de twee MBCF-adviseurs op dat de flinke groei van 2014 niet is geëvenaard. Zij kwalificeren 2015 als een gemiddeld jaar, vergelijkbaar met de jaren 2011-2012. Het tweetal constateert daarbij dat de aandacht van investeerders voor deelnemingen in ict-bedrijven wel aanhield, ook vanuit het buitenland. Dat liep uiteen van ‘venture capital’ en ‘private equity’ tot aan private investeerders en het langzaam opkomende crowdfunding. Het geeft aan dat de Nederlandse ict-markt voldoende in ontwikkeling is en er genoeg interessante technologie te halen valt, aldus het MBCF-duo.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 3, maart 2016.
Andere opvallende overnames
Roxit bouwt, gesteund door Main Capital, met de overnames van Green Valley en Cebes aan een sterke positie als softwareleverancier in de lokale overheid.
Aareon Nederland, actief voor corporaties en overheden, lijft dms-leverancier Square in.
Mobile device management-dienstverlener Veliq, waar geld in zat van onder andere de investeerders Northcap en T-venture, ging failliet, maar startte met nieuwe participanten door onder de naam Universit.
De Franse Atos-dochter Worldline, aanbieder op het gebied van kaartbetaal- en transactiediensten, pikt betalingsverwerker Equens op om een pan-Europese organisatie in betaaldiensten op te zetten.
Het Nederlandse Seoshop levert e-handelsplatformen voor webwinkels en gaat onder de Canadese vleugels van Lightspeed, een leverancier van kassasystemen, internationaal uitbouwen.
Luchtvaartautomatiseerder Sita heeft alle aandelen overgenomen in Type22, een leverancier van een systeem waarmee passagiers zelf hun bagage kunnen inchecken.
Overzicht
Klik voor een PDF-overzicht HIER.