Uw toekomstige programmeur of systeembeheerder kan zomaar een hoogopgeleide vluchteling zijn. Ict-bedrijven als Sogeti, Afas, Centric en Accenture overwegen deze mogelijkheid of hebben al concrete stappen genomen met interne coaches en werkervaringsplaatsen.
Tot zover de clichés. De realiteit van vandaag laat namelijk een heel ander beeld zien. Een groot bedrijf als Accenture Nederland ziet mogelijkheden in het aannemen van hoogopgeleide vluchtelingen. En niet alleen Accenture. Het UAF (een stichting voor studie en werk van hoogopgeleide vluchtelingen) heeft contacten met een flink aantal bedrijven (waaronder ict-bedrijven als Sogeti, Afas, Centric en Accenture) over werkervaringsplaatsen, stages, sponsoring en de organisatie van ‘in house-dagen’. Doelstelling? Het beschikbare talent niet verloren laten gaan.
Accenture Nederland werkt al vijf jaar samen met het UAF. Het bedrijf zoekt continu naar talent op het gebied van cloud, analytics, web en mobile, laat country managing director Manon van Beek weten. Daarbij houdt het bedrijf nadrukkelijk de deur open voor talent dat niet direct uit de reguliere kanalen komt. Uitgangspunt daarbij is het mvo-programma ‘Skills to Succeed’, dat de ambitie onderschrijft om mensen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen en werk te vinden. Dat het onderwerp leeft, blijkt uit het feit dat zich maar liefst zestig medewerkers beschikbaar hebben gesteld om vluchtelingen te begeleiden; veel meer dan het aantal vluchtelingen waar plek voor is.
Van Beek: ‘Bij ons komen vluchtelingen terecht in banen die aansluiten op hun opleiding en ervaring. Veelal is dat in de ict, bijvoorbeeld als software engineer. Sinds afgelopen zomer hebben we vijf stageplaatsen en vijf vaste functies kunnen vervullen met hoogopgeleide vluchtelingen. Ze beschikken over een grote dosis flexibiliteit en gedrevenheid en staan erg open voor begeleiding. Ze proberen continu het beste uit zichzelf te halen.’
Het grote struikelblok voor werkgevers is volgens Van Beek gelegen in de recruiting: ‘Hun cv’s wijken vaak flink af van het doorsnee cv. Er staan geen nevenactiviteiten op, er zitten gaten in, spelfouten… Normaal gesproken is dat reden genoeg om een cv aan de kant te schuiven. Daar komt bij dat hun waardevolle levenservaring juist niet op het cv staat. Recruiters moeten anders leren kijken naar cv’s van vluchtelingen.’
De focus moet volgens Van Beek liggen op talent en motivatie: ‘Dat is juist hun grote kracht. Ze zijn extra gemotiveerd om snel productief te zijn. Als ze eenmaal op weg zijn geholpen, werken ze heel zelfstandig, is onze ervaring. Dat moet ook wel want we doen geen concessies aan productie en resultaat. Wij vinden dat ook andere bedrijven hier open voor zouden moeten staan. Dit talent is namelijk hard nodig om alle banen in de ict te blijven vervullen.’
Het UAF heeft contacten met 2600 studenten. Daarvan zijn er ongeveer vierhonderd beschikbaar voor de Nederlandse arbeidsmarkt. ‘Zij zitten in de laatste fase’, zegt Michael Ogubai van de afdeling. Job Support: ‘Er zit vanalles tussen: bouwkundigen, hoogleraren, advocaten en architecten, maar ook programmeurs, software engineers en testers. Het zijn mensen met een schat aan ervaring, die een prachtige verrijking zouden zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven.’
Ermias Goitom, aanspreekpunt voor de ict-sector, schat in dat momenteel zo’n 25 ict’ers klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Goitom: ‘In het land van herkomst hebben ze een ict-opleiding gevolgd. Soms hebben ze al werkervaring. Ze hebben de drive om te presteren. Maar ze moeten het hebben van bedrijven die met een andere bril naar hun cv’s willen kijken. Hun beperkingen en zwakke punten worden teveel belicht. Werkgevers moeten mogelijkheden willen zien en goede begeleiding willen geven op de werkvloer.’
Het UAF pleit voor een zogenaamd ‘competentiepaspoort’ voor een ‘gelijkwaardiger speelveld’. Veel werkgevers herkennen een buitenlands diploma niet als startkwalificatie voor een baan. Vluchtelingen moeten daarom vaak aanvullende scholing doen om een in Nederland erkend diploma te halen voor kennis die ze al lang onder de knie hebben. Frustrerend! Een competentiepaspoort vormt een aanvulling op behaalde diploma’s en biedt werkgevers inzicht in werkervaring, taalniveau, talenten, vaardigheden en ambities.
Het UAF is daarvoor in gesprek met het ministerie van SZW, VNO-NCW, het UWV en Vluchtelingenwerk Nederland. De wens is dat werkgevers een vast aantal werkervaringsplaatsen, stages, traineeships of duale trajecten aanbieden. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van volgens Mardjan Seighali, directeur van het UAF. Zij roept werkgevers op hun horizon te verbreden, lef te tonen, maatwerk te bieden en voor langere tijd de samenwerking aan te gaan.
Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 2, februari 2016.
Misverstanden
Drie misverstanden over hoogopgeleide vluchtelingen:
1. ‘Taalachterstand is doorslaggevend.’ Niet volgens professor Jan Jurriëns van Avans Hogeschool. De professor zet taalniveau op nummer 10 in het lijstje succesfactoren.
2. ‘Hun cv’s vertonen gaten en spelfouten, dus zijn ze ongeschikt.’ Onzin volgens Manon van Beek van Accenture Nederland. ‘Motivatie en levenservaring is hun grote kracht.’
3. ‘Vluchtelingen zijn ‘anders’ en passen daarom niet bij een bedrijf.’ Ook dit is onzin. Tientallen onderzoeken tonen aan dat diversiteit organisaties energiek, vitaal en creatief maakt.
@Manon van Beek van Accenture Nederland
Even lezen…
https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/loopbaan/5701426/1444691/bedrijfssucces-begint-bij-enthousiasme.html#reply5703728
Duizenden ervaren ICT-ers in NL werkeloos, maar mensen als country managing director Manon van Beek van Accenture nemen graag vluchtelingen aan die voor een minimum loon zich uit de naad willen werken voor Accenture. Nauwelijks gesetteld hier in NL, maar het UAF heeft al contacten met 2600 studenten.
Je zou bijna denken dat er een plan achter zit.
@KJ
Jazeker zit daar een plan achter, de autochtoon blijft werkeloos. En hebben onze vluchtelingen de studie nog niet afgemaakt worden deze op de autochtoon verhaalt. Wat dacht jij?
Er zit namelijk een groot verschil tussen vluchtelingen en Nederlanders, Nederlanders schijnen familie te hebben in ’t landje waar ze op kunnen terugvallen en vluchtelingen niet. Derhalve gaan deze ‘gasten’ eerst.
Je zou bijna een Facebook actie opstarten tegen bedrijven die zo Nederlander-discriminerend zijn. Om er maar 1-tje te noemen Accenture met Mutsje van Beek.
Overigens lijkt me het heerlijk om met zo’n ‘vrouwen-mepper’ samen te werken.
Beter je vrouw als je PC ‘meppen’ zullen we maar zeggen…
Wij Nederlanders zijn simpel, wij denken net andersom.
Van de 60.000 geregistreerde vluchtelingen in Nederland zijn een kleine 300 diploma`s omgezet, ook nog eens in vakgebieden waarin Nederlanders al via lotingen moeten hopen op een plaatjse in de opleiding, zoals huisarts. oftewel een complete mismatch. Het is leuk dat ze met een hoop belastingsgeld en subsidies nu 5 mensen aan het werk hebben, maar in een jaar tijd zijn er een miljoen Europa binnengestroomd waarvan 40% zelfs in eigen taal analfabeet is.
Alle drie de punten die als “misverstanden” worden afgedaan zijn wel degelijke struikelblokken in de realiteit. taalachterstand en slechte communicatie zijn echt een gigantisch probleem als ITer. Met motivatie en levenservaring kom je er als Nederlander ook niet in de IT, het draait om papieren en relevante ervaring in een operatie of projecten. Verschillen in cultuur zijn juist het allergrootste struikelblok gebleken in de IT, het is de grootste reden waarom offshoring vaak mislukt.
Er zijn genoeg Nederlanders die niet aan de bak komen juist vanwege bovenstaande tekortkomingen, waarom gelden deze dan niet voor een asielzoeker? Omdat het rijk deze ongelijkheid subsideerd van ons belastingsgeld. zij investeren een hoop geld in personen die hun hele leven financieel niks hebben afgedragen aan onze maatschapij.
Goed idee om te recruteren onder vluchtelingen. Daar zitten ongetwijfeld technische mensen tussen. Opvallend vind ik de opmerking over cv’s die niet passend zijn, taalfouten bevatten met gaten erin (hoezo cliche) waar doorheen geken moet worden door de recruiters. Dat zouden ze vaker moeten doen, bij iedere sollicitant. Door taalfouten, ervaring en gaten heen kijken. Juist de selectie en werving is het zwakke punt bij het werven van ICT medewerkers.
Louis,
Zo is dat! Gelukkig heb ik GEEN inspraak qua HR, maar mag wel mijn advies geven.
Zo hadden we laatst een Perfecte kandidaat (werkeloos, kennis ‘op pijl’, autochtoon 55+), ging toch niet door.
Na veel vragenstelen bleek: de General Manager vond het een bedreiging voor zijn eigen baan… Wij als Management Team kijken nu toch anders tegen hem aan.
Kortom, het kan ook ‘schade’ berokkenen.
Vaak beslissen mensen die zich bedreigd voelen OF geen kennis van zaken hebben – en dat is in mijn visie fout.
Als ouwehoeren pudding was dan is deze ambassadeur van UAF dr. Oetker, tientallen rapporten zijn een kwalitatief argument waarvan de kwaliteit steeds vaker onder druk komt te staan door de cijfers. Procentueel gezien komt de grootste stroom vluchtelingen uit rurale gebieden, ook huidige directeur van UAF heeft uiteindelijk hier haar opleiding genoten.
Aangezien UAF een duidelijke PvdA signatuur heeft, gesubsidieerd wordt en vooral gehinderd wordt door alle sociaal agogische kennis hebben we tegenwoordig een kennisembargo dat zich langzaam maar zeker steeds verder verspreid over andere kennis sectoren.
@wie roept mij,
Nu even in begrijpelijk Nederlands…