Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is een project gestart waarbij maximaal dertigduizend proefpersonen verschillende private inlogmiddelen uitproberen. Zo testen vijfhonderd inwoners van Den Haag een elektronische identiteitskaart om in te loggen via het inlogscherm van DigiD. In Eindhoven en Groningen gebeurt dit met nog eens duizend proefpersonen met een elektronisch rijbewijs.
De private inlogmiddelen worden ontwikkeld door Digidentity, KPN en CreAim. De eerste elektronische identiteitskaart is door minister Plasterk van BZK uitgereikt aan een inwoner van Den Haag. Hiermee kan hij diensten afnemen van de overheid op internet, zoals het aanvragen van toeslagen of vergunningen. Dat kan nu via DigiD, maar het kabinet wil het mogelijk maken dat ook met andere middelen kan worden ingelogd. Hiermee wordt extra beveiliging tegen cybercrime en identiteitsfraude toegevoegd in vergelijking met het bestaande DigiD. Dit maakt internetdiensten mogelijk die hogere eisen aan beveiliging stellen. Ook zijn mensen niet meer afhankelijk van één inlogsysteem.
De werking van de elektronische identiteitskaart wordt eerst getest, net als de werking van een elektronisch rijbewijs. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van een chip op de kaart, waarvan de gegevens uitgelezen worden met een kaartlezer. Daarnaast vinden er pilots plaats met private inlogmiddelen voor digitale overheidsdiensten, bijvoorbeeld met een mobiele app. Na de evaluatie van de pilots neemt het kabinet een definitief besluit over de inzet van deze inlogmiddelen.