Onze wereld is veranderd in een digitale wereld. Onze economie is veranderd in een digitale economie. Je moet meegaan anders ga je ten onder.
Doordat producten en diensten steeds meer online worden aangeboden, kunnen en willen bedrijven steeds meer weten over onder andere het aankoopproces, wat gebruikers en consumenten beweegt en wat de trends zijn voor de toekomst. De business intelligence sector en hun big data tools hebben zich enorm ontwikkeld om die patronen te ontdekken. Ook sectoren als banken, energie, wetenschap, industrie, et cetera gebruiken diezelfde tools en technieken om onder andere steeds meer grip te krijgen op wat ze doen, wendbaarder te worden en om nieuwe oplossingen te vinden voor complexe problemen.
Bedrijven verzamelen daarom data in een sneller tempo dan ooit tevoren. De hoeveelheid gegevens die wordt ontvangen en opgeslagen verdubbeld bijna ieder jaar. Onderzoek geeft aan dat in 2020 die hoeveelheid 44 maal groter zal zijn dan in 2009.
Om die data te analyseren is een enorm big data-ecosysteem ontstaan. Al vele jaren het buzz-woord voor deze snelgroeiende big data-sector. Vele technieken en oplossingen zijn ontstaan en evolueren en wisselen in heel hoog tempo. En veel van die toepassingen zijn inmiddels ook ‘cloud based’. Ook vanwege de veel voorkomende pieken in big data-verwerking.
Dit geeft uitdagingen in de totale it-infrastructuur van bedrijven. Uitdagingen in opslag van die data, in netwerkcapaciteit voor transport of streaming bij realtime analyse en uitdagingen in processing power. Maar ook de vraag hoe zo flexibel, veilig en kosteneffectief mogelijk verantwoord gekoppeld kan worden met de vele cloudaanbieders.
Gezien de bewegingen in de big data-markt en ontwikkelingen in (open source-)technieken, de opkomst van internet of things (IoT) en machine to machine (m2m)-communicatie, blijven deze uitdagingen er volop.
Strategisch is het van belang om ook in dit uitdagende landschap controle te behouden en een zo slim mogelijk neutraal platform te hebben waar aanpassen aan veranderingen, uitbreidingen en koppelingen naar iedere big data cloud provider mogelijk zijn en blijven. Continu de verdeling core it in eigen beheer en clouddiensten van/bij derden te kunnen beheersen.
Datacenters volgen de ontwikkelingen op het gebied van big data al heel lang. Ze leggen zich steeds meer toe op het realiseren van een platform waar vanuit bedrijven op een ideale manier kunnen opereren. Een toekomstvaste plek om je it naar te outsourcen, voor cloudpartijen en voor netwerk/cloud-koppelpunten. Gezien de enorme datacenterinfrastructuur en de aanwezigheid van de grote open cloudproviders in Nederland is dit een grote kans voor bedrijven zich verder in big data te ontwikkelen. Ik voorzie een big toekomst.
Stijn Grove, directeur Dutch Datacenter Association
Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 2, februari 2016.
Ik wil graag wijzen op het stroomverbruik van al die datacenters. Het CBS publiceerde vorig jaar een rapport: de ICT-branche in Nederland gebruikte in 2013 ruim 2,7 miljard kWh stroom. Dat komt overeen met het stroomverbruik van circa 900.000 huishoudens. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is bekend dat het stroomverbruik met de toename van big data exponentieel stijgt. Zo verbruiken de datacenters in de VS al 4% van het totale stroomverbruik aldaar.
Een goed alternatief lijkt me voor statische data daarom de off line, off site opslag van data op tape.