De Werkgeversvereniging ICT en de vakbonden hebben een nieuwe cao afgesloten voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (ICK). De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 in en zal net als de voorgaande jaren een looptijd hebben van een jaar.
De nieuwe ICK-cao betekent opnieuw een loonsverhoging. Sommige leden van de bond hadden op meer loonsverhoging gehoopt in 2016, maar dit jaar gaat het salaris met 1,25 procent omhoog volgens de systematiek in cluster 11 van de ICK-cao. In 2015 was dit 1,5 procent. De Doelenuitkering wordt verhoogd met 0,35 procent, van 2,55 procent naar 2,9 procent. De Eindeboekjaaruitkering, voor ondernemingen waar geen afspraken over collectieve doelstellingen zijn gemaakt, wordt verhoogd van 1,785 procent naar 2,03 procent.
Het project Bewustwording Participatiewetgeving wordt tijdens de looptijd van deze cao voortgezet. Met dit project worden bedrijven in de sector gestimuleerd om extra banen te creëren voor personen met een arbeidsbeperking. Dit jaar zullen werkgevers verbonden aan de cao ook een project Mantelzorg uitvoeren, waarbij wordt nagegaan op welke wijzen bedrijven medewerkers kunnen ondersteunen bij de invulling van mantelzorgtaken.
Vervolgafspraken
De nieuwe cao-tekst moet nog worden opgesteld. Hiervoor wordt een redactie gevormd. Zij zullen ook de benodigde wijzigingen als gevolg van wetgeving in de tekst doorvoeren. Zodra meer duidelijk is over de mogelijkheden om het derde WW-jaar/WGA te repareren, zullen partijen overleggen over dit onderwerp.
Annemiek,
Op zich een positieve ontwikkeling – ik ben wel benieuwd hoeveel ZZP-ers we er hierdoor bij ‘krijgen’.
Mijn wederhelft werkt bij een installatiebedrijf als servicecoördinator – stuurt de monteurs aan. Iedereen heeft daar 40 vrije dagen per jaar (incl. vakantie).
Dat zijn 2 maanden van de 12… (ruim 16%) Ze doen het (nog) goed in de regio, maar eigenlijk is dat voor een bedrijf toch niet te betalen?
Het salaris was bij haar aanstelling (2003) eigenlijk te hoog (gemeten naar huidige standaard) vervolgens (namens) het CAO is dit nu in mijn ogen ’te hoog’ (bron: carrieretijger). Maar goed…, ze werkt wel 50 soms meer uur in de week.
CAO’s ook tegen je werken.
Soms (lees: meestal) begrijp ik er niets van – om er geld en/of vrije dagen bij te krijgen moet het toch eerst verdiend worden, of zie ik iets over het hoofd?