Bij de aangekondigde offshoreplannen van Unilever, waarbij zo'n tweehonderd banen in Nederland komen te vervallen, blijkt het om een vijftigtal it-banen te gaan. Het zijn voornamelijk functies die met het beheer en onderhoud van SAP te maken hebben. Het werk daarvan gaat grotendeels naar it-offshore-locaties van Unilever in Bangalore (India) en Manilla (Filipijnen). Waarschijnlijk blijft er wel een kleine regie-organisatie achter van een man of tien.
Volgens een woordvoerster van het levensmiddelenconcern gaat het om een vooraankondiging. De komende zes maanden wordt het plan verder uitgewerkt met rollenbeschrijvingen en de nadere bepaling welk werk naar welk it-centra toegaat; ook voert Unilever nog overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden. In de loop van het jaar valt dan de beslissing.
De zegsvrouw meldt dat het leeuwendeel van de tweehonderd banen die worden geoffshored, financiële functies zijn. Zo’n vijftig banen zijn it-gerelateerd. Daarbij gaat het voornamelijk om het beheer en onderhoud van SAP-systemen. ‘Dit zijn banen met een internationale focus. Door die te centraliseren in onze it-centra in Bangalore en Manilla verwachten we efficiënter en consciëntieuzer te kunnen werken omdat er dan dezelfde werkwijze wordt gehanteerd. En het kostenaspect speelt ook mee’, aldus de spreekbuis van Unilever.
In die offshore-centra werkt Unilever samen met onder andere Accenture. Daarmee sloot de multinational in 2006 al eens een groot SAP-uitbestedingscontract. Daarbij ging het vooral om de implementatie van de bedrijfssoftware.
Zij benadrukt dat het gaat om een voornemen. Het plan kan nog veranderen. Nu speelt Unilever bijvoorbeeld nog met het idee om een kleine SAP-organisatie achter te houden voor de regievoering over de offshoring. De reorganisatie heeft geen effect op de lokale it-afdeling van Unilever. ‘Dat noemen wij geografie-it: in elk land zit een it-afdeling die additionele diensten verleent aan de lokale operatie. De SAP-activiteiten zijn wereldwijd ondersteunend.’
Gisteren maakte de vakbond FNV bekend geschokt te zijn door de in haar ogen massale uitverkoop van functies bij Unilever naar lagelonenlanden. De vakbonden voeren sinds afgelopen oktober al onderhandelingen over een nieuwe cao. Daar komt nu ook het opstellen van een fatsoenlijk sociaal plan bij voor de getroffen werknemers, aldus de FNV.
“Grappig” dat we nooit lezen dat een directeur, ICT manager, CIO of een Raad van Toezicht wordt ge-offshored. Jezelf wegcijferen zou dat dan worden…Hoe groot zou die kans zijn?
En wordt in die voorgenomen “spreadsheets” ook rekening gehouden met achteruitlopende kwaliteit van de service? Zomaar een quote uit het dagelijks leven na zo’n off shore actie: “Ik leg allang geen tickets meer in, want ik krijg toch geen fatsoenlijk antwoord”.
Persoonlijk vind ik deze ontwikkeling wel prima.
Vakmensen in Nederland (krijgen we er dagelijks genoeg van binnen of leiden we ‘gratis’ op) en vervolgens de ‘rommel’ laten waar het ’thuis’ hoort – lage-loon-landen.
Unilever, Nederlands bedrijf waarbij niemand meer verstaanbaar Nederlands praat.
Note: laat een Groninger eens met een Limburger praten… – Goed nu via de telefoon (VOIP) in het Engels met een Indiër erbij, lach-euh! – Nu nog een Fransman en een Duitser erbij. Uit ervaring: …moet je van het lach-euh op de zaak blijven slapen ;D
Mannelijk / vrouwelijk maakt in deze niet uit.
Unilever heeft er duidelijk over na gedacht.