Ondanks de zware interne kritiek en de al dan niet dubieuze aanbesteding rond de aangetrokken adviseur Quint Wellington Redwood zet de provincie Gelderland de it-uitbestedingsplannen gewoon door. De aanbesteding voor de selectie van leveranciers loopt inmiddels. Doel is te komen tot één leverancier die het infrastructuur- en werkplekbeheer en de servicedesk overneemt. Het gaat om een contract voor minimaal vier jaar en maximaal acht jaar. Gelderland wil dat de overeenkomst in het derde kwartaal van 2016 in werking treedt.
Een contractwaarde is niet bekendgemaakt, maar de huidige jaarlijkse kosten voor de onderdelen uit de opdracht bedragen zo’n 5,65 miljoen euro per jaar. Het gaat om kosten voor beheer en onderhoud (inclusief vervangingsinvesteringen) van de infrastructuur en hosting, werkplek en servicedesk.
Het uitbesteden van een groot deel van de it-afdeling door de provincie Gelderland stuitte op veel weerstand, zowel bij de ict-medewerkers en andere ambtenaren als politieke partijen (onder andere de PVV-fractie). Van de afdeling Informatievoorziening & Automatisering (I&A) blijft alleen de genoemde regie-organisatie over. Zo’n dertig tot veertig arbeidsplaatsen verdwijnen. De ondernemingsraad is inmiddels akkoord met wat inmiddels een reorganisatie heet. Voor de medewerkers ligt er een sociaal plan met als uitgangspunt hen te begeleiden van werk naar werk, bij de provincie danwel bij een andere werkgever
Uittocht
De provincie verwacht middels de uitbesteding tot goedkopere it-diensten te komen, die in de toekomst ook nog eens innovatief moeten zijn, onder andere omdat het Nieuwe Werken wordt ingevoerd en vanwege de verdere digitalisering van de dienstverlening. Merkwaardig is dat de it-afdeling van de provincie, voordat de uitbestedingsplannen bekend werden gemaakt, goed scoorde op klanttevredenheid en veel investeerde in het opleiden van het personeel.
De provincie houdt vol dat met het oog op de ‘snel toenemende complexiteit van het vakgebied en een hoog tempo van ontwikkelingen op het gebied van ict, de markt zich hierop heeft doorontwikkeld en zich heeft gespecialiseerd in het leveren van standaard ict-diensten. Outsourcing is voor ons niet een doel op zich, maar een afgewogen keuze in het licht van deze ontwikkelingen’, aldus een woordvoerster.
Inmiddels kampt de afdeling I&A met een leegloop, waarbij medewerkers intern een andere baan vinden of zijn vertrokken. Hun plekken worden ingevuld door duurdere ingehuurde ict’ers om de dienstverlening op peil te houden; volgens de zegsvrouw zijn de kosten die hiermee gemoeid zijn, ‘voorzien’.
Het it-uitbestedingstraject wordt begeleid Quint Wellington Redwood. De provincie selecteerde dit it-adviesbureau middels een aparte aanbesteding die voorgekookt oogde. In het bestek was namelijk een van de eisen dat de it-uitbestedingsadviseur verstand moest hebben van een in Nederland amper bekende methodiek: IAOP. Het enige Nederlandse managementadviesbureau dat hiermee veel ervaring heeft, is Quint.
Ook was Quint betrokken in het voortraject van de aanbesteding waarbij het meehielp de business case voor de it-outsourcing op te stellen. De provincie bestrijdt echter dat Quint een voorsprong heeft gehad op andere inschrijvers in het aanbestedingstraject, omdat eventuele meedingers ook mee mochten doen als ze kennis hadden van aan IAOP-vergelijkbare methodieken.
Inderdaad, leer uit het verleden. Vraag eens aan Almere hoe het liep met Quint en lees het Rekenkamer rapport. Hoeveel mag het uitlopen en hoeveel duurder mag het worden?
Inderdaad, leer uit het verleden. Vraag eens aan Almere hoe het liep met Quint en lees het Rekenkamer rapport. Hoeveel mag het uitlopen en hoeveel duurder mag het worden?