Dit keer menen wij het echt. We hebben ons leven gebeterd. Wij gaan namelijk voortaan Agile werken. En Lean, dat ook. Het is heus niet een soort excuus om te vertellen dat we het vroeger niet altijd even goed hebben gedaan en dat we het nu wel goed doen. Wij weten ook wel dat we vroeger wel eens een paar steekjes lieten vallen. Dat we dan iets opleverden, wat precies volgens het functioneel ontwerp was gemaakt, maar wat totaal niet was wat jullie wilden. Daarbij waren wij natuurlijk vaak weer eens veel te laat, maar de veel te hoge factuur was altijd precies op tijd. Maar dat was vroeger. Nu werken we Agile en Lean.
We zijn hiervoor zelfs met het hele bedrijf op cursus geweest. Ook Tiny, de juffrouw van de kantine, want hoe zij koffiezette dat duurde veel te lang. Dat we op cursus zijn geweest is trouwens ook de reden dat ons voorstel een paar dagen te laat bij u is binnen gekomen. Maar dat zal niet meer gebeuren omdat we nu Lean en Agile werken. Of andersom, Agile en Lean dat mag ook, hebben we geleerd op de cursus. Het is maar hoe het de klant het beste uitkomt. Het belangrijkste was vooral dat we deze termen gingen gebruiken.
Overigens zou het voor ons wel prettig zijn als u zelf ook een Agile en Lean cursus ging volgen. Het is super leerzaam. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je het meest efficiënt een tennisbal kunt overgooien. Dat gaat namelijk meestal mis. De meeste mensen gooien zo maar willekeurig een bal omhoog in de hoop dat iemand hem vangt. Met de Agile en Lean cursus leer je dus heel gericht te gooien naar iemand die wel een bal kan vangen. Nou dat zijn er niet zo veel, kan ik u vertellen. Eigenlijk kon alleen Tiny van de kantine het.
We doen nu ook aan Scrum (naast Agile en Lean dus). Die term komt uit het rugby dus dan zal het wel goed zijn. Bij rugby kletst niemand uit zijn nek, want die hebben ze niet. De cursusleider zei dat de Scrum manier van werken vooral handig is als de klant nog niet precies weet wat hij wil. Precies iets voor u dus.
Nou, ik sluit maar weer eens af want ik heb zo nog een stand-up meeting waarin we met de Scrummaster de komende sprint gaan bespreken. Daarvan hebben we er zes vandaag, dus het wordt nog een drukke dag. Het belangrijkste in deze stand-up meeting is dat je blijft staan en niet gaat zitten. Wie gaat zitten is af. Dit laatste is natuurlijk een grapje. We zitten meestal gewoon.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 2, februari 2016.
Jacob, als altijd weer een briljante column. Maar deze was weer net een tikje scherper en hilarischer. Ik viel zowat van mijn stoel van het lachen en herkenning. Blijf schrijven!
Jacob,
Microsoft doet dat veel eenvoudiger.
Hier mag je pas naar huis als je opdracht voor die dag / week daadwerkelijk werkt.
Zo niet, mag je niet op huus an.
Ik weet niet meer hoe zij deze wijze van programmeren noemen.
Maar werkt (schijnbaar) wel.
Kijk, …zo kun je ook een column maken…
;D
Als de vorige hype niet werkte, werkt de volgende ook niet.
Zorg gewoon dat je op het juiste moment het juiste oplevert. Dat je dat op agile en lean wijze zal doen, is waarschijnlijk, omdat je anders waarschijnlijk niet op het juiste moment het juiste oplevert. Of je dat Agile, Lean, met Scrum of anderszins doet zal de klant worst zijn.
Voorbeeld: Ik probeerde de beoordeling van deze tekst vijf stippen te geven. Blijkbaar werd mijn muis dichterbij de vierde stip dan de vijfde opgemerkt. Dus staat er een 8,0 als beoordeling in plaats van wat ik bedoelde: een 10. Vervolgens wil ik dat corrigeren, maar dat mag niet van de software, want die zegt mij vermanend: “Je hebt dit artikel al beoordeeld”. Zucht.
Schitterend stukje over hoe de buzzz-woordjes ‘Lean’, ‘Agile’ en ‘Scrum’ worden misbruikt om een nieuwe verpakking aan te brengen zonder inhoudelijke oplossing!
Ik roep het al jaren: als we Scrum (wat op zichzelf een prima werkwijze is voor multidisciplinaire teams met strakke deadlines) net zo slecht implementeren als dat we de Watervalmethodiek hebben geimplementeerd, dan vrees ik voor de meeste bedrijven het ergste…
Maar het is natuurlijk wel frappant dat veel bedrijven die nog niet eens een basale vorm van procesdiscipline hebben, toch jarenlang winstgevend kunnen zijn. Blijkbaar is het proces dus toch niet zo belangrijk…
@Anko
Dat noemen we de ‘wet van behoud van ellende’.
Raak gezegd. Wat je nog wel gemist hebt is dat Agile/Scrum/Lean/Six sigma/Xtreem Programming/DevOps/Wat is de volgende Fad als een puur IT feestje wordt gezien. Het management en de rest van het bedrijf mag in 9 van de 10 gevallen nog gewoon ouderwets op z’n watervals blijven werken.
De product owners vooral geen mandaat geven, want dan raak je een stukje van je koninkrijkje kwijt en bij presentaties alleen wat voetvolk sturen.
De grap is: al die methoden zijn niet nieuw. Zo werkten volksstammen van IT’ers in de jaren 80 en 90 al, alleen had het toen geen naam; belangrijker nog: er waren toen niet al te veel IT managers die geen sjoegem hadden van IT. Tegenwoordig zijn IT managers met daadwerkelijke IT kennis met een lampje te zoeken en dan krijg je het krampachtige ‘Management by Excel’, ‘Management by GolfTee’, ‘NIMBY’ en ‘Management by The Latest Management Consultancy Fad’.
Anko Tijman slaat wat mij betreft ook de spijker op de kop, een methode is zo goed als de implementatie.
Tiny schenkt nu ’s ochtends ‘bulletproof coffee’…