De snelheid waarmee binnen bedrijven enterprise applicaties worden opgeleverd, ligt vandaag de dag aanzienlijk hoger dan een decennium geleden. Hadden tien jaar terug veel it-ontwikkelprojecten nog een looptijd van meer dan een jaar, tegenwoordig is dat onder invloed van nieuwe ontwikkelmethoden en -technieken al flink teruggelopen. Het is echter niet genoeg, het zal nog veel sneller moeten, willen bedrijven hun concurrenten voorblijven.
Die behoefte aan snelheid kan ik het beste illustreren met een voorbeeld van een bedrijf waar ik onlangs een gesprek had. De it-omgeving van dit bedrijf bestond uit een standaard erp-pakket dat door middel van maatwerk en aanverwante pakketten helemaal was afgestemd op hun bedrijfsprocessen. Eigenlijk zoals het gros van de organisaties hun systeemlandschap heeft ingericht. Van klanten en partners kreeg het betreffende bedrijf ondertussen steeds meer verzoeken voor aanpassingen in de verschillende applicaties. Het kostte het bedrijf gemiddeld tien maanden om de gevraagde aanpassingen door te voeren. Voor twee belangrijke klanten duurde dit duidelijk te lang. Zij vertrokken omdat zij ergens anders sneller kregen waar zij behoefte aan hadden.
Zomaar een voorbeeld van een willekeurig bedrijf, maar wel één die niet op zichzelf staat en die duidelijk maakt dat snelheid van het ontwikkelen en aanpasbaarheid van applicaties vandaag de dag bedrijfskritische factoren zijn. In onze moderne economie zijn mensen gewend dat ze snel toegang hebben tot processen, systemen en informatie. En als dat niet het geval is, hebben ze in onze wereldwijd verbonden maatschappij volop mogelijkheden om uit te wijken en andere keuzes te maken. In veel markten gaat gelden: vandaag heb je een klant, morgen kan die zomaar weg zijn. Bedrijven, of het nou banken, winkels, energieleveranciers of fabrikanten zijn, zullen derhalve nog veel wendbaarder en flexibeler moeten worden als het gaat om hun applicatielandschap.
Ik meen dat die benodigde snelheid alleen met maatwerk gerealiseerd kan worden. Alle processen waarbij geen sprake is van direct contact met de buitenwereld en die niet onderscheidend zijn, kunnen prima met een standaardpakket ondersteund worden. Vooral de processen waarmee een bedrijf in verbinding staat met zijn omgeving, zijn de unieke processen waarmee ze het verschil kunnen maken. Hier volstaan standaardpakketten niet en is maatwerk onontbeerlijk. Eenvoudigweg omdat de buitenwereld hoge eisen stelt aan deze processen en systemen in termen van snelheid, flexibiliteit, aanpasbaarheid en klantgerichtheid. Maar… hoe ontwikkel je dat maatwerk dan? Op traditionele wijze of kan het misschien ook nog sneller en beter?
Rapid application delivery (rad)-platformen bieden hier uitkomst. Ze maken het namelijk mogelijk ook na de initiële oplevering snel wijzingen door te voeren, nieuwe functionaliteit toe te voegen en desgewenst eenvoudig mobiel te ontsluiten. Daarnaast omvat het vele standaard koppelingen en methodieken, die het integratieproces met reeds aanwezige systemen en applicaties vergemakkelijken.
Als u nu nog niet nadenkt over hoe u uw applicatieportfolio en ontwikkelproces beter in kunt inrichten, loopt u zomaar het risico de komende tijd links en rechts ingehaald te worden door de concurrentie. Concurrentie die u nu wellicht nog niet eens ziet…
Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 3, maart 2016.
“Als blogger / columnist heeft Van Enter een originele kijk op en een uitgesproken mening over het IT-vak in het algemeen en systeemontwikkeling in het bijzonder.”
Volgens het profiel van de auteur dan.
Toch is dit artikel alweer eentje met het gangbare flexibele wendbare, bedrijfskritische, hoge eisen, links en rechts niet inhaalbaalbare uitkomstbiedende RAD met als FUD-topper “de concurrentie die u nu wellicht nog niet ziet” 🙂
Is Slooff met vakantie ?