Prysmian Group, producent van energie- en telecomunicatiekabels, heeft de opdracht verworven voor de levering van een onderwater-kabelverbinding (hoogspanning, gelijkstroom) tussen Nederland en Denemarken. Met deze opdracht van de Nederlandse en Deense netwerkbeheerders, respectievelijk TenneT TSO en Energinet.dk, is een bedrag gemoeid van ongeveer 250 miljoen euro. Oplevering van het kabel systeem is gepland in het derde kwartaal van 2018.
De onderwaterkabel heeft de kunstzinnige naam COBRAcable (COpenhagen BRussels Amsterdam cable) meegekregen. De connectie moet voordelen opleveren voor de elektriciteitsgrids van beide betrokken landen. Capaciteit vanuit Nederland komt structureel beschikbaar voor Denemarken en visa versa. Daarmee is straks de stroomleverantie meer gewaarborgd en laat duurzaam opgewekte energie zich verder integreren in de elektriciteitsgrids. In de ict-sector is deze nieuwe verbinding met name voor energieslurpende datacenters interessant.
COBRAcable draagt bij aan een verduurzaming van het internationale energielandschap, een belangrijk doel van de Europese Unie, die het project ondersteunt via het EEPR programma (European Energy Programme for Recovery). De kabelverbinding wordt aangelegd met behulp van High Voltage Direct Current (HVDC)-technologie die transmissieverliezen over het lange traject minimaliseert.
Spanning
Prysmian werkt in het project samen met onder meer Siemens. Het door het bedrijf verworven contract omvat de oplevering en installatie van een HVDC-bipolaire verbinding, samengesteld uit kabels met een enkelvoudige kern en een geëxtrudeerde isolatielaag. De spanning op de kabels bedraagt ongeveer 320 kilovolt met een energiecapaciteit van 700 megawatt (evenveel als het jaarlijkse energieverbruik van de huishoudens in Rotterdam en Amsterdam gezamenlijk).
De kabelverbinding wordt gelegd over een lengte van ongeveer 325 kilometer tussen de Groningse Eemshaven en het Deense Endrup, een traject dat loopt via de Duitse sector van de Noordzee. Aan de Nederlandse kant komt een landkabel van 1 kilometer en aan de Deense kant een verbinding van 25 kilometer over land, waarmee de omvormerstations zullen worden aangesloten, die onder afzonderlijk contract door Siemens worden geleverd.
Voor het leggen van de zeekabel schakelt Prysmian eigen schepen in. De bestaande kabelleggers Cable Enterprise en Giulio Verne krijgen assistentie van een in de komende maanden af te bouwen vaartuig voor ondiep water, uitgerust met een kabelhaspel met een gewicht van zevenduizend ton.