Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over pc-reboots, voor veiligheid.
Standaard verzorgt Windows 10 updates automatisch, waarna soms een reboot nodig is. Het automatisch downloaden, installeren en afronden van de installatie helpt de security van pc’s flink vooruit. Soms verrast of stoort dit gebruikers, omdat in het verleden handmatig updaten de norm was. Bovendien kunnen eindgebruikers in Windows 10 de automatische reboot na update-installatie wijzigen in een melding dat een reboot vereist is.
Het overnemen van updatetiming uit de handen van gewone gebruikers helpt security vooruit. Ongemakken door onverwachte reboots zijn een prijs die dan betaald moet worden. Is de beoogde verbetering van pc-beveiliging dit waard? Wat vind jij?
Uit het ziekenhuis. Win10 kun je ook inrichten om geforceerde updates te voorkomen, even zoeken. Dat het geen goede security zou hebben is niet onderbouwd, mijn ervaring is dat win10 inmiddels een heel behoorlijke security heeft.
@Jasper,
je moet zelf de reacties nog eens lezen.
Jij bent onterecht van mening dat als je iets ‘koopt’, dat je er eigenaar van bent, maar dat is niet zo.
Als je een brood koopt, mag je hem opeten.
Als je software koopt mag je absoluut niets verwachten, dat staat in de leveringsvoorwaarden.
Je mag niet eens over de software klagen, je hebt geen enkel recht, en als je naar de rechter stapt lacht hij je uit: heb je de leveringsvoorwaarden niet gelezen ?
@Marcus…
Ik geloof oprecht dat je mij reactie niet goed gelezen hebt, met name de eerste alinea. Kan natuurlijk ook zijn dat je bericht aan René gericht was, want die heeft absoluut nog nooit een gebruiksovereenkomst gelezen.
Zelfs het ‘gratis’ Linux mag je niet zomaar wijzigen en als distro aanbieden. Maar je mag het ‘zelf’ wel in gewijzigde vorm gebruiken. De broncode blijft eigendom van de ontwikkelaar.
“wel even zal gaan vertellen hoe de wereld in elkaar steekt”
Look who’s talking. Numo met zijn 20 jaar KA visie
😉
René,
Je bent een oprechte grappenmak(k)er…
Je wordt NOOIT eigenaar van enige vorm van software, in welke vorm dan ook. 1 uitzondering – het zelf schrijven. Zo is het nu eenmaal, en ik kan daar ook niets aan veranderen, want ik schrijf geen software. Ik ben wel een beetje Java programmeur, maar zelfs dat is gevaarlijk omdat ik niet de ontwikkelaar ben van Java dat is Oracle en de boetes zijn niet mals als je jezelf eigenaar noemt van je eigen ‘programmaatje’. Zelfs je gekochte muziek DVD en of CD is NIET je eigendom. Je mag het ‘sloppen’ maar je bent NOOIT eigenaar – je mag het zelfs niet kopiëren voor je vrienden / WEL voor thuisgebruik.
In de tijd van MS-DOS 1.0 tot globaal 5.x wellicht zelfs 6.x hadden vele niet de beschikking over internet – als het er als was… voor consumenten gebruik. Als Microsoft vond dat men moest update’n (versie 4.x) dan wel upgrade’n (versie 5.x) bracht men een nieuwe versie uit welke men kon kopen of van iemand ander kon kopiëren. Kopiëren was niet wenselijk, maar was mogelijk.
Nu beschikt (ik geloof) ruim 80% van de huishouden in ontwikkelde landen over een internet verbinding. Derhalve is een update zo ‘gepiept’.
LETOP, nu wordt het belangrijk…
Het aantal programmaregels van Windows 10 loopt in de Tientallen-miljoenen – je leest het goed. Dit valt niet in zijn geheel te testen daar is het gewoon te groot voor en derhalve veel te kostbaar. Ze proberen het wel natuurlijk maar niet elke ‘fout’ is er uit te halen voordat het geleverd wordt. Beetje drivertje schrijven kan in een eenvoudig kladblok en kan (nagenoeg) iedereen, dus dat is meestal het punt niet. Persoonlijk begrijp ik mensen ook niet als ze roepen – mijn oude hardware werkt niet… maar goed dat is een ander onderwerp.
Security is een veel moeilijker issue en is dus niet meteen goed te doen – je wilt niet weten wat dat kost om dat vooraf volledig getest en goed te krijgen / hebben. Vraag maar eens een offerte aan bij een bedrijf dat T-Map Next ondersteund.
Daarom krijg je dus eens in de zoveel tijd updates. Dat kost veel minder (internet) en is op de gebruikerservaring (UX) gebaseerd. Veel goedkoper en veel beter (zie boven MS-DOS).
Nu wil het zo zijn dat heel veel gebruikers die security updates maar storend vinden en derhalve ze niet installeren, dan wel veel te laat installeren of zelfs de updates uitschakelen. En daar wil MS vanaf – gewoon geen keus max. 1x per maand wordt het geïnstalleerd of u nu wil of niet. En moet het systeem opnieuw opgestart worden – so be it – veiligheid voor alles. Of zoals ik al eerder ’tikte’ overstappen op Linux – hoef je in 90% van de gevallen niet opnieuw op te starten na het installeren van updates.
Ik zie nog steeds het probleem niet, je kunt hier toch op de zaak eenvoudig afspraken over maken? Bij ons werkt iedereen volgens onze normen en wil men iets anders, ik noem maar beeldschermresolutie aanpassen, kan ik dat op afstand regelen.
Ja, ook de mensen met hun own device – op de zaak, thuis of onderweg. Hier heb ik een Java programmaatje voor geschreven en elke gebruiker kan zijn wensen aangeven – verliest deze zijn instellingen load ik ze eenvoudig weer op. Of ze nu werken met een Phone, Tablet. Laptop of Desktop (onderdeel van onze ITIL).
Het enige wat zij moeten doen is werken – het gereedschap gebruiken. …een timmerman maakt ook niet zijn eigen hamer.
Work, …you man work! (met dank aan Andrew Sachs).
@Jasper: er zijn talloze apparaten in de wereld die op windows (al dan niet embedded) draaien. Het zou eruit zien als deze gaan rebooten wanneer windows dit nodig acht.
Ik zie het al voor me, Jasper is aan het pinnen, en net voor de automaat het geld uitgeeft vindt er een update/reboot plaats en weg is zijn geld. Gelukkig heeft Jasper er mee leren leven.
Dat reboots en updates nodig zijn is het probleem niet zo, maar als gebruiker zou ik “in control” moeten zijn, en niet de aanleverende partij
Pa Va Ke,
Nee hoor 90% van de betaalautomaten draaien nog steeds met/op OS/2.
Derhalve, onzin…
@Pa Va Ke,
…Tevens kun je met embedded software niet update’n…!
Anders hete het geen embedded.
Zo wel, leg uit…
Ben bijzonder benieuwd.
@jasper: ik ga je de details besparen, maar embedded software / firmware kun je wel degenlijk updaten. Vergelijk het met updaten van de bios software in je pc/laptop.
Vroeger moest je daar eproms etc. voor vervangen, maar met de flash-techieken van vandaag de dag zijn er legio mogelijkheden om dit te toen als onderdeel van een installatie-proces.
Pa Va Ke,
Bedankt voor je (korte) uitleg.
Echter volgens mij kan je embedded software wel eenvoudig vervangen (upgraden). Ik noem maar iets de software van de auto vervangen of zoals je het zelf noemt, het bios van de PC.
Maar update’n moet je (volgens mij) toch eerst toestemming voor geven (lees: gebeurt niet als je het niet wilt). Mij is nog nooit gevraag of ik mijn bios wil updat’n, wel of ik wil upgraden.
Ik kan bij mijn moederbord leverancier ook geen update downloaden – wel een nieuwe bios (upgrade) downloaden.
;D Overigens kan ik nu (tijdens het typen) niet zo snel zien van welk bouwjaar mijn bios is – maar houdt het maar op 2013.
Oeps, foutje volgens SIW software schijnt het uit 2012 te zijn. (how time flies)…
Correct me if I’m wrong… (qua embedded updates).