Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over pc-reboots, voor veiligheid.
Standaard verzorgt Windows 10 updates automatisch, waarna soms een reboot nodig is. Het automatisch downloaden, installeren en afronden van de installatie helpt de security van pc’s flink vooruit. Soms verrast of stoort dit gebruikers, omdat in het verleden handmatig updaten de norm was. Bovendien kunnen eindgebruikers in Windows 10 de automatische reboot na update-installatie wijzigen in een melding dat een reboot vereist is.
Het overnemen van updatetiming uit de handen van gewone gebruikers helpt security vooruit. Ongemakken door onverwachte reboots zijn een prijs die dan betaald moet worden. Is de beoogde verbetering van pc-beveiliging dit waard? Wat vind jij?
Het artikel:
‘Verplichte reboot Windows 10 is goede zaak’.
Welnu, wat voor drama is dit dan?
Update: KB3135173
Geen reboot – werkt ’t niet – ‘gewoon even’ een clean install.
Dan zijn uw problemen (weer) uit de wereld…
Als je werkeloos bent is dat natuurlijk allemaal hartstikke leuk, maar er zijn ook mensen die werken en ’s avonds even achter de PC op Computable willen kijken (of zoals mijn meis-i) – willen Wehkamp’n. Op de zaak wachten we minimaal 1 week voordat de W10 stations ‘kunnen’ update’n. Maar de UI is niet hoopvol.
Lees: OMG, wat brengt ons deze week…
Ze houdt nu nog van me (zegt ze), maar ik ben benieuwd hoelang nog – (volgens haar) met mijn smoesjes.
Eigenaar of “slechts” gebruiker, dat maakt mij niets uit. “Mijn” gebruikers ervaren het nu als onhandig wanneer hun systeem plots opnieuw opgestart is. Waarom stelt MS tijdens de installatie niet wat extra vragen zodat je als beheerder/gebruiker de keuze krijgt. Zo vraag ik me ook al jaren af waarom MS, tijdens de installatie van het OS, niet vraagt of je een extra partitie wil hebben op je harddisk waar dan alle userdata standaard op verzameld wordt. Het kunnen kleine dingen zijn die je waardering voor een prima OS nog meer vergroten.
Ik begrijp de opwinding niet. Wie even met Google zoekt kan vinden dat een unattended boot van Windows 10 te veranderen is in een scheduled boot. Dat noemt men “advanced settings” . . . .
Heeft Jasper nog nooit de firmware van zijn router een update gegeven, dat is een “embedded” systeem, meest zoiets als Linux. Zelfs het inspelen van een ander ROM in een mobieltje (voorbeeld cyanogenmod) is een update van een embedded systeem.
Het artikel en de discussie zijn een weinig onzinnig, iedereen kan toch lezen en zoeken met google?
Jan,
Ik wil je niet teleurstellen – qua W10 zit je er echter compleet naast.
Sorry hiervoor, maar moet je MS maar even bellen.
Of zoals je zegt, even Google’n.
Tevens biedt mijn router geen updates aan, wel een e-mail waarbij ze vragen of ik wil upgraden.
Dat is een GROOT verschil. Embedded software kun je niet update’n maar wel eenvoudig vervangen (bijv. upgraden).
Vraagje: ooit wel eens onderweg in de auto meegemaakt, momentje remmen kan even niet, we zijn aan het update’n, Nee, natuurlijk niet, dat doen ze in de garage en is een upgrade dan wel een vervanging van de software, maar nooit een update.
@Jasper, zonder verder kommentaar
http://lifehacker.com/prevent-windows-10-from-automatically-restarting-your-p-1723647582
Overigens is mijn punt niet of het geheel automatisch gebeurd (ik heb het uit staan), maar vooral dat het zo vaak nodig is en steeds vaker lijkt het. En als ik dan bijv. zeg “doe het vannacht” (schedule restart), dan moet ik er in de avond toch altijd aan denken om alles af te sluiten. Het zijn gewoon handelingen die me irriteren.
::begin rant
Daarnaast werkt ook het notificatie systeem slecht. Dan zie ik een wit icoontje (er zijn notificaties) en klik je erop en zie je “no notifications” staan. Hoe moeilijk is het nu om dit goed te doen?
Ook zie ik iedere twee weken een Office aanbieding. Dit kan ik uitzetten, maar niet zonder dat ik bepaalde andere notificaties daarmee ook uit zet.
Nog een ding. Ik moest testen of alle browsers (waaronder die van MS) goed alle talen detecteerden, waaronder Duits. En ja hoor, denk je in de browser bezig te zijn word geheel Windows naar Duits omgezet. Dat soort dependencies maken o.a. de browser heel onvoorspelbaar onder Windows. Bij Safari / Chrome / Firefox weet ik of iets werkt of niet. Bij IE en Edge kan ik *geen* voorspelling doen of iets gaat werken of niet.
::einde rant
Beste Jan,
Wat je probeert te ‘zeggen’ klopt ook WEL!
Je kan ook vertraagd updaten, echter en maar, eens in de zoveel tijd MOET je opnieuw opstarten. Of je nu wilt of niet en dat wordt bij veel mensen als storend ervaren. Zie mijn reactie van 12 febr. 2016 😉
“Bij onze werknemers die werken met Windows 10 vinden alle updates tussen 2:00 ~ 4:00 (AM) plaats. Dat weet het personeel, dus na 2’n en voor 4’n niet prutsen anders raak je je gegevens kwijt.”
Veel, heel veel ernstiger is Henri’s beleving. Henri ervaart dat hij niet meer ‘in controle’ is en dat is nu net de reden om bij ons mensen te overtuigen (mee te willen werken) om over te schakelen naar Linux – in dit geval Mint.
Uiteindelijk beslis ik, maar ik wil dit altijd bespreekbaar houden. En er zijn nu eenmaal mensen die liever Windows gebruiken dan iets anders. Wie ben ik om daarover te oordelen. ‘Late Majority en Laggards’ heb je overal in de samenleving.
Het ERP pakket draait soepel, office is geen probleem of je nu MSO of Libre gebruikt en tevens kan ik op afstand het systeem ‘resetten’ terwijl de gebruiker gewoon doorwerkt, merkt hij/zij niets van. De laatste keer dat ik alles (Linux) ge-restart heb was in de nacht van 1 januari (ja, was in 2016 😉 a.s. 28 februari doe ik dit weer. De Windows systemen ervaar ik toch als minder praktisch.
Klein vraagje, heb je ooit weleens gekeken hoeveel de gebruikers (alle) gebruiken voor hun persoonlijke files nodig hebben op de servers?
Ik kan dat met Linux in 1 regeltje typen in terminal en zie ik bij iedereen hoeveel ruimte ze nodig hebben om prettig te werken. Doe dat maar eens na op een Windows systeem. O, nee kan ook niet want die is net aan het updaten… Deze laatste zin was overigens komisch bedoeld – …voordat je kwaad wordt.
@Jasper
ik werk al meer als 10 jaar hoofdzakelijk met Linux ook op de desktop, je hoeft me niet te overtuigen.
Voor mij is niet het OS bepalend maar de applikatie, en soms werkt windows dan gewoon beter.
Kijk ik naar 95, 98, ME, 2000, XP, Vista, 7 , 8 , 10 dan zie toch echt vooruitgang, al blijf ik voor mijn werk toch liever op Linux. Bij 10 begin ik altijd eerst een enorme berg onzin uit te schakelen te beginnen met Cortana.
En ik wordt niet kwaad, maar vindt MS Bashing niet goed, via de foren aan oplossingen werken bevalt me beter.
Jan,
Ik heb het over de werknemers UX niet over mijn UX!
Natuurlijk gebruik ik naast Linux ook Windows (7, 8.x en 10), maar voor onze klanten, de werknemers in deze, is er maar 1 ding belangrijk, WERKT ‘T, werkt ’t snel en begrijpelijk. Derhalve staat elke vorm van updat’n uit – totdat ik beslis wanneer ze gedownload – geïnstalleerd gaan worden en dat alles op afstand. Dat is met W10 dus anders – gelukkig heeft (van alle workstations) Windows 7 nog de overhand.
Ik heb maar 1 functie (met de afdeling natuurlijk) – het werkend houden van het geheel en we schijnen er nog lol in te hebben ook. Mooi man, W10 – valt er weer van alles uit te vinden – iedereen heeft toch tijd zat (?) – Maar Goed, (om de verplichte reboot, zie kop) willen wij er uiteindelijk volledig vanaf…
…draai je contactsleutel (auto) om of druk op de knop en …oeps ’n update – even wachten…?
…Op de dinsdagen – zonder ’n software auto rijdt u file vrij…
…Volgens mij is dat wat Jasper Bakker bedoelt…