Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de opmars van de zzp’er, en de toekomst van de ict.
Zzp’ers zijn in de mode. Werkgevers zien er flexibele arbeid in, de overheid ziet er werkeloosheidsdaling is, en werknemers zien er brood in. De groei van het aantal zzp’ers geldt over de breedte van de arbeidsmarkt, maar ook zeker voor de ict. Dit hoeft voor laatstgenoemde niet eens een slechte ontwikkeling te zijn, want zzp’ende ict’ers verdienen meer dan zzp’ers in andere branches. De hamvraag is natuurlijk hoe de verhouding is ten opzichte van ict’ers in loondienst, waarbij ook kosten voor pensioen, arbeidsongeschiktheid, enzovoorts moeten meetellen.
Toch lijkt de trend niet te stuiten: Zzp is in. ‘De cijfers wijzen het al ruim tien jaar uit: de opmars van de zzp’er is niet te missen. Minder zichtbaar, maar zeker niet minder duidelijk, is de gestage teloorgang van de vaste baan’, schrijft Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom en woordvoerder bij het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Hij ziet in de cijfers echter wel een tegendraadse discrepantie wat opleidingsniveau betreft. Bij hoogopgeleiden is het aandeel vaste banen het minst afgenomen. Toch loopt ict, waarbij kennis kostbaar is, voorop in de zzp-trend. Wat vind jij?
De gestage teloorgang van een vaste baan is een mythe. Steeds vaker zie je dat het zzp-schap juist wordt misbruikt om goedkoper te werken. Waar we dat eerst in de bouw en zorg zagen, zie ik dit nu ook in de ict. Doordat medewerkers te vroeg kiezen in hun loopbaan voor het zzp-schap lopen ze heel veel mis. Ik zie bij veel zzp’ers dat de ontwikkeling vaak achter loopt, te lang blijven stilstaan in hun hoekje van hun specialiteit. Vaak in een te klein cirkeltje met een te klein netwerk belanden. Kwaliteit van de dienstverlening van bedrijven die veel gebruik maken van vele zzp-eenlingen holt achteruit.
Als we niet oppassen zorgt de zzp-trend voor uitholling van een hele groep medewerkers en misschien zelfs een branche. Zzp’er worden kan een prima besluit zijn, maar ik zou niemand adviseren om hiervoor te kiezen nadat hij minstens 15 jaar werkervaring heeft opgedaan. En als je dan toch ervoor kiest om in het diepe te springen moet je misschien voor het echte werk gaan: zet dan een echt gedurfde stap en ga ondernemen… O en neem een arbeidsongeschiktheidsverzekering erbij.
@Rob – wake-up!
Je kiest niet voor het ZZP-schap (zoals je dat noemt).
Zwanger worden is GEEN keuze – dat is ‘normaal gesproken’ een wens.
Tevens word je geen ondernemer, maar BEN je ondernemer (..in hart en nieren)…
Zo niet – dan ga je failliet.
Het ZZP’r-schap (overgrote deel) komt voort uit het niet vinden van een ‘normale’ baan.
Denk na joh!
Maar goed, daar hebben we straks de vluchtelingen weer voor.
Alle Nederlanders gewoon ZZP’r worden…
Maakt ’t uit.
Oja, vergeet je arbeidsongeschiktheidsverzekering niet, riep je nog.
What about: belasting – pensioen – auto – huisvesting – interieur, enz?
Rob, je zwamt als een echt uitzendbureau-knuppeltje van 19 jaar met een heel lelijk meisje.
Ik denk dat een grote groep zzpers in de ICT het nog lastig gaan krijgen de komende tijd met de nieuwe wet DBA per 1 mei.
Als het ergens veel op een dienstverband lijkt, dan is het wel bij de zzpers in de ICT, die veelal uitsluitend bij de klant op kantoor zitten, dat ook langdurig doen, vaak geen significante activiteiten ernaast hebben en dansen naar de pijpen van de opdrachtgever, hun vakantieplannen passen binnen de kaders van de opdrachtgever (max 2 weken?) en zich moeten houden aan de werktijden, enz enz.
De vaste ICT heeft vaak nog meer vrijheid dan zijn collega zzper op dezelfde afdeling, deze mogen namelijk wel vaak een aantal dagen per week hun tijd zelf indelen en bv thuiswerken.
En denk niet dat een BV-tje de oplossing is, want dat maakt geen enkel verschil, het gaat om de daadwerkelijke arbeidssituatie, ook al zitten er 4 BVs tussen.
Het is ook wel vreemd dat net nu dit artikel verschijnt, nu de overheid het zzper schap aan binden wil inperken. De titel van dit artikel had beter kunnen zijn: “De ICT was een ZZP-sector”.
Zoals hierboven al wordt gezegd, er is een verschil tussen zelfverkozen ZZP-schap en opgedrongen ZZP-schap; we kennen allemaal wel de succestories van de enkele zelfverkozen ZZP-er, en kudos to them, maar de meerderheid van die zelfverkozen ZZP-ers sappelt, of heeft zijn of haar zaakjes niet op orde. Nee, de toekomst zoals in het stukje beschreven past natuurlijk alleen maar in het straatje van de werkgevers, die net zoals in bijv. de zorg en de bouw, willen bezuinigen op personeelskosten. Tuin er niet in!
JASPER P.
Jeetje Jasper, er zit behoorlijk wat frustratie aan jouw kant. Vertel! Misschien kunnen we er nog wat van leren 🙂 Denk je trouwens niet dat jij met je gescheld juist het knuppeltje bent? Zou zo maar eens kunnen toch.
En volgens mij lees je mijn reactie niet goed. Probeer het nog eens, en probeer de tokkie elementen eruit te laten…
My 5-cents:
Voor werkgevers is het vooral een instrument om te bezuinigen op personeelskosten.
Voor werknemers is het een instrument om (tot op zekere hoogte) noodgedwongen mee te gaan zodat ze in ieder geval “iets” aan inkomsten hebben.
Voor de overheid is er een dubbele rol weggelegd. Mensen “in loondienst” wil zeggen “meer belastingopbrensten”. Terwijl ZZP-ers goedkoper zijn voor het sociale vangnet – ze betalen immers wel sociale lasten. Maar mogen er geen gebruik van maken als het ff tegenzit.
Misschien een idee om de wetgeving zodanig aan te passen dat er in essentie slechts één ondernemersvorm mogelijk is: een BV of daarmee vergelijkbaar. Maar dan wel een BV volgens de oude stijl met 19k (o.i.d.) inleg aan “eigen” geld.
Die 19k eigen geld is dan een drempel die helpt bij het tegengaan van schijn-ondernemersschap.
In alle andere gevallen is er per definitie (en zonder uitzondering!) sprake van een arbeidsrelatie en daarmee een vorm van loondienst.
Wil je als zelfstandige aan de slag, dan heb je dus een BV op te richten.
Het is een beetje erg hoog gehalte van gooien en smijten met cijfers en statistieken.
1. Niet elke zzp-er is ondernemer.
Politiek heeft geacht een best aardige meetmodel, het middenstands diploma of ondernemers certificat af te moeten schaffen. Beter voor de ondernemer en de economie zei een Donner eens. Vaste contracten zijn niet meer van deze tijd. Iedereen in de zzp, goed voor de zzp-er, goed voor de economie. Twee maanden later zetten toenmalige minister Piet Hein Donner zijn achterwerk in puissant pluche van de raad van staten. Over de boel belazeren gesproken.
Wat niemand durft te benoemen is de krankzinnige miljardenschade veroorzaakt door deze insteek voor de Nederlandse economie sinds 2008. Denkt u hier maar even aan.
2. Goekoop is duurkoop
Wanneer je in een economie als de Nederlandse, je gedegen zakelijke en maatschappelijke cohesie overboord zet, dan is het volkomen voorspelbaar dat dat miljardenschade veroorzaakt. Schade in het verdwijnen van stabiliteit van eigen onderneming en in het verlengde de doorstroom van kapitaal individueel, zakelijk en economisch.
Dat je hiervoor de ‘ goedkope’ stagiair VWO/Univ terug denkt te halen roepende dat je ‘ talent’ maar niet blijkt te kunnen vinden, statistieken naar believen tot niveau onbetrouwbaar/valsheid in geschrifte manipuleert, de zzp-er, die niet gezond meer kan ondernemen uitperst, dat laat zich nu al een paar jaar gelden.
Een economische miljardenschade door het opblazen van de maatschappelijke en zakelijk cohesie die weerslag heeft op de gehele economie waar uiteindelijk een heel klein select groepje wijzer van zal worden. Niet de economie, dus de zzp-er, dus u of ik.
En laten we wel zijn, het einde van deze teloorgang is nog allerminst in zicht. Dat garandeer ik u.
Rob,
Maakt het uit, toch?
Als ZZP-er verdien je toch genoeg en tevens (als je het goed doet) heb je toch geen tijd om het uit te geven…
Zo zei mijn werkgever eens na de vraag over loon: “Waarom wil je meer verdienen, je werkt nu 70 uur per week en je hebt toch geen tijd …enz”.
Als je als ZZP-er wel tijd hebt om het uit te geven, moet je er gewoon personeel bijnemen en een VOF beginnen – nog mooier zoals ik momenteel doe, in een maatschap deelnemen.
…of een leuk meisje (…) natuurlijk…
jasper, zelfstandige zonder leuk meisje 😉