De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een nieuw akkoord bereikt over het uitwisselen van data en het beschermen van privacy. Het College van Commissarissen heeft de overeenkomst goedgekeurd en vicepresident Andrus Ansip en commissaris Věra Jourová gaan nu de benodigde stappen nemen om de nieuwe overeenkomst in werking te laten treden. Het nieuwe verdrag wordt de EU-US Privacy Shield genoemd.
Het College van Commissarissen is sinds november 2013 al bezig om de eerdere Safe Harbor-regeling te herzien. In oktober 2015 werd dit eerdere privacy-akkoord door het Europese Hof afgewezen. Daarmee werd bevestigd dat Europese data niet veilig stond in Amerika. Vanaf de afwijzing van dit verdrag werden er meer acties ondernomen om een nieuw akkoord te bereiken. De eigenlijke deadline van de vervanger van het afgewezen Safe Harbor-verdrag was 31 januari, maar uiteindelijk is het verdrag twee dagen later, op 2 februari, in hoofdlijnen bepaald.
Hoofdlijnen nieuw verdrag
De hoofdlijnen van de EU-US Privacy Shield zijn in een persbericht van de Europese Commissiebekend gemaakt. Ten eerste krijgen Amerikaanse bedrijven strengere eisen opgelegd voor het omgaan met persoonsgegevens van Europeanen. Het Ministerie van Economische Zaken gaat controleren of bedrijven daadwerkelijk aan hun verplichtingen voldoen.
Daarnaast krijgt de Amerikaanse overheid verschillende regels opgelegd over het waarborgen van privacy en het bieden van transparantie. Commissaris Jourová zegt dat het de eerste keer is dat de Verenigde Staten heeft gegarandeerd dat de toegang van de overheid wordt onderworpen aan duidelijke beperkingen en toezicht. Er zal geen willekeurig massa-toezicht op persoonlijke gegevens van Europeanen meer zijn. Deze regeling gaat jaarlijks worden geëvalueerd door de Europese Commissie en het Amerikaanse Ministerie van Economische Zaken.
Tot slot kunnen Europeanen die klachten hebben over de manier waarop met hun privacy wordt omgegaan, daarmee terecht bij een ombudsman. Deze wordt hier speciaal voor aangesteld.
De reacties vanuit de markt en Computable-experts op dit verdrag kun je lezen in ‘Experts kritisch tegenover EU-US Privacy Shield’.
Europeanen die klachten hebben over de manier waarop met hun privacy wordt omgegaan, kunnen daarmee terecht bij een ombudsman. Deze wordt hier speciaal voor aangesteld.
Toch nog steeds een beetje de omgekeerde wereld, te vergelijken met: dames die last hebben van (on)gewenste intimiteiten, kunnen terecht bij een ombudsman. Deze wordt hier speciaal voor aangesteld.
Het ware beter dat de privacy / intimiteit onvoorwaardelijk werd(en) gegarandeerd!