Bij change management in it wordt veelal gedacht aan het beheersen van veranderingen in programmatuur en hardware. Complexe materie waarover al veel geschreven is, maar niet waar het hier om gaat. Hoe voer je op beheerste wijze, succesvol it veranderingen door in organisaties. Organisaties zijn vandaag de dag enorm dynamisch. De structuren, richting, resources, informatiebehoefte en daarmee ook de benodigde ondersteuning door it is continue in beweging.
Zelfs wanneer door de it-afdeling het onmogelijke wordt gedaan en er wonderen worden verricht leidt de introductie en aanpassing van it-systemen vaak tot weerstand in de organisatie.
Weerstand komt in twee smaken, bewuste weerstand, bijvoorbeeld politiek of eigenbelang, of onbewuste weerstand, veroorzaakt door natuurlijk menselijk gedrag. Het menselijk brein gaat verandering het liefst uit de weg omdat dit schaarse energy kost. Met als logisch gevolg alle mogelijke argumenten om maar niet af te wijken van de aangeleerde manier van denken en werken. Change management is er op gericht weerstand te reduceren/elimineren door cultuur en persoonlijk gedrag te veranderen.
Wanneer veranderingen grote impact hebben op de medewerkers en hun inzet, is change management een noodzakelijk instrument voor het succesvol doorvoeren van veranderingen in organisaties. De sleutel tot succes is hierbij de persoonlijke aandacht. Een voorbeeld; veel medewerkers zijn pas in staat echt te luisteren nadat zij zelf gehoord zijn. Het aanleren van nieuwe technieken door een nieuw manual op intranet te plaatsen zal bij deze groep niet tot succesvolle verandering leiden. In de adviespraktijk zien wij dagelijks hoe je door het persoonlijk maken van de veranderingen daadwerkelijke resultaten kunt boeken. Mensen kunnen zich op die manier niet verschuilen achter ‘de business’ en gaan inzien waarom de gevraagde verandering bijdraagt aan het grotere geheel. Op deze manier begeleidt je de organisatie van weerstand naar acceptatie en daarmee draag je bij aan succesvol implementaties van methoden en technieken.
Patrick van Tol, kennispartner B4B Groep
Goed artikel Patrick. Je mag je lijn wat mij betreft veel verder doortrekken hoor wat het belang is van deze discipline.
Denk maar eens aan de strategische positie van Change Management in de organisatie en de IT keten. Een aantal zaken kun je namelijk bij een goede inrichting van deze discipline samenbrengen.
– CMDB
De positie van alle hard en software beschreven maar tegelijkertijd ook zaken gekoppeld zoals ownership, licentie management, depreciation.
– Security
Er zorg voor dragen dat uitrollen voldoen aan de meest basale voorwaarden zo vaak door andere IT disciplines veronachtzaamd. CM is namelijk de post die moet voorkomen dat zaken goed gecoördineerd plaats gaan nemen.
– Test management
Iets wat vaak door kostenbejag als eerste ter zijde word geschoven, er zorg voor dragen dat er goed getest word voor implementatie en uiteraard wel op een gemiddeld in gebruik zijnd platform i.p.v. telkens een ‘clean build’.
– Simulatie/Pilot
Een andere stap die maar al te vaak over word geslagen is een gedegen simulatie voor implementatie.
– Strategisch en voorwaarden
Omdat een discipline als Change Management een strategische zou moeten zijn, is het onontkoombaar dat deze discipline veel kennis dient te hebben van tal van disciplines in de zin van de plaatsing in het geheel. Want wat mij betreft is een verantwoordelijkheid niet alleen het agenderen van een implementatie, maar ook tal van controleslagen en toetsen van gestelde voorwaarden.
Ik ben het iets minder met je eens waar het dat stukje politiek aan gaat. Change Management zou juist zoveel mogelijk buiten de zakelijke politiek moeten worden gehouden om een goede onafhankelijkheid te borgen. Te vaak zie je in de praktijk dat men van Change Management een ‘afvink’ exercitie heeft gemaakt waar de meest noodzakelijke kennis voor het ‘borgen van….’ niet eens meer aanwezig is.
En dat is bijzonder jammer en schadelijk. Als er namelijk één discipline is die de organisatie en IT enorme besparingen en meer zekerheid zou kunnen opleveren dan is het m.i. de discipline van Change Management.
Dank voor je bijdrage René,
Hou wel het verschil tussen project en lijnorganisatie scherp in de gaten.
Mijn focus ligt op IT projecten, het rendement en de impact op de organisatie. Ik trek de lijn daarom door naar de integratie tussen changemanagement en projectmanagement methodieken zoals Prince2.
Door deze twee disciplines met elkaar te verbinden ontstaat een zeer krachtig instrument voor het succesvol doorvoeren van IT veranderingen in organisaties.