Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over ict-onderwijs en overheidsinzet daarvoor.
De regering Obama wil vier miljard dollar uittrekken voor computeronderwijs op scholen in de Verenigde Staten. Het gaat om ict-gericht onderwijs op de zogeheten K-12-scholen die een breed bereik aan leerjaren en leeftijden omvatten. Het doel is kinderen de kennis en kunde bij te brengen waarmee ze later beter betalende banen kunnen vinden. Het Witte Huis schat in dat momenteel slechts een kwart van de K-12-scholen computeronderwijs van hoge kwaliteit geeft.
President Barack Obama geeft hiermee een goed voorbeeld voor Mark Rutte. De Nederlandse minister-president heeft vorige maand op Twitter nog het belang van ict-skills aangegeven. ‘Leren programmeren is van belang voor de wereld van morgen en voorwaarde voor toekomstige innovatie in Nederland #Hourofcode’, luidde zijn boodschap. Obama wil de miljarden bij het woord voegen. Een duidelijk signaal voor Rutte op diens Silicon Valley-tournee. Wat vind jij?
De Amerikaanse president Barack Obama wil elke leerling de kans geven om informatica-onderwijs te krijgen en ict-skills te verwerven.
Als je een paar miljard uittrekt voor dit lijkt meer op een doekje voor het bloeden als je decennia lang het onderwijs hebt laten verslonzen en je de educatie niet on par hebt gehouden met je economische ambities.
Niet voor niets dat het onderwijs niveau gedaald is tov de rest met de wereld.
Dit geldt voor beide landen overigens.
Onderwijs is een politiek lange termijn doelstelling wat lastige materie is voor de gemiddelde politicus met de korte termijn visie.
Als ik lees hoeveel problemen er al zijn met het maken van een simpele rekentoets op de middelbare school, betwijffel ik of dit in Nederland zin heeft.
Basale kennis als rekenen, een stukje automatiseren (niet in de zin van ICT, maar van rekenkundige vaardigheden) en logisch denken/redeneren zijn mijns inziens een primaire vereiste om ook maar iets van programmeren te kunnen begrijpen.