In de Europese Unie (EU) zijn bijna acht miljoen mensen werkzaam als ict'er. Dat is 3,7 procent van de beroepsbevolking. Finland is met 6,7 procent koploper; van de Nederlandse beroepsbevolking is 5 procent werkzaam als ict-specialist. In België is dat 4,4 procent. In absolute aantallen werken de meeste automatiseerders in Groot-Brittannië: 1,49 miljoen. Ruim 80 procent van de ict'ers in de EU is man. In alle landen van de EU is sprake van een oplopend tekort aan geschoold personeel. Dit blijkt uit cijfers over 2014 van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie.
Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat zowel het aantal ict-specialisten als het aandeel ervan in de totale beroepsbevolking de laatste paar jaar is gestegen. Daarbij stelt Eurostat vast dat de groeiende vraag naar ict’ers er wel ervoor zorgt dat bedrijven en instanties moeite hebben met de invulling van hun vacatures. Gemiddeld had bijna 40 procent van organisaties in de EU, waar tien man of meer werken, in 2014 veel moeite om ict-personeel aan te trekken. In Nederland lag dit percentage met 53 procent een stuk hoger; in Tsjechië en Luxemburg hadden organisaties de meeste moeite om ict’ers aan te trekken (beide landen noteerden 59 procent).
In Groot-Brittannië (1,49 miljoen), Duitsland (1,47 miljoen) en Frankrijk (0,91 miljoen) werken de meeste ict’ers. Gedrieën zijn de landen goed voor bijna de helft van de ict-specialisten die in 2014 in de Europese Unie werkzaam waren.
Vooral mannen
Het leeuwendeel van de ict-beroepspopulatie in de EU is man: 81,9 procent. In Nederland ligt dit percentage flink hoger: 87,4 procent, en in België 83,6 procent. Alleen in Luxemburg (89,2 procent) en Cyprus (88,1 procent) is de verhouding man/vrouw in de ict-sector nog schever. Bulgarije scoort met 68,2 procent het laagst. Eurostat stelt vast dat in vergelijking met de totale beroepsbevolking, waar er wel balans is tussen het aandeel mannen/vrouwen, het contrast wel erg groot is.
Qua leeftijdsopbouw valt te melden dat in 2014 bij ict-specialisten ruim een op drie jonger was dan 35 jaar (37,1 procent), tegenover 31,1 procent van de totale beroepsbevolking in de EU. In landen als Malta (59,8 procent), Letland (56,3 procent) en Litouwen (52 procent) is meer dan de helft van de ict’ers jonger dan 35 jaar.
In Nederland ligt dit percentage op 33,6 procent, waarbij opvalt dat het aandeel werknemers van beneden de 35 jaar bij de totale beroepsbevolking hoger ligt: 36 procent. België volgt meer de EU-lijn: 35,7 procent van de ict’ers tegenover 31,8 procent van de beroepsbevolking is jonger dan 35 jaar.
Hoog opgeleid
Het opleidingsniveau onder ict’ers ligt hoog; meer dan de helft (56,5 procent) van de ict-specialisten in de EU heeft een hogere beroepsopleiding gevolgd. Daarbij valt op dat er zeven landen zijn die procentueel gezien boven de 70 procent scoren: Spanje (77,4 procent), België (72,9 procent), Bulgarije en Cyprus (beide 72.3 procent), Ierland (71,4 procent), Luxemburg (71 procent) en Litouwen (70,2 procent). Nederland staat met 57,4 procent in de middenmoot.
Ja en van die 8 mln. komen er 1+ mln uit India! Ons onderwijs-systeem heeft de importantie van coding en data driven enterprises volkomen gemist. Ik prijs de visie van de Indiers!
Er studeren 180.000 ICT-ers per jaar! af daar. En allen gaan grotendeels initieel via CH en UK naar EU mainland. Er wordt door India Export heel goede market intelligence geleverd. Soms weten ze eerder welke prospects en sites er zijn dan een gemiddeld EU IT bedrijf.
Way to Go Lodewijk, onze Misster van Sociale Zaken en Werkgelegenheid!
Laat de creatie van werkgelegenheid over aan het bedrijfsleven en niet aan quasi communisten!
@Edgar Blumenthal
Die slag hadden we toch wel verloren. Hoe denk jij precies op prijs te kunnen concurreren met Indiers?
Want dat is het criterium waarop wordt outgesourced.
Aan dat tekort aan ICT specialisten hoop ik wat te doen. Ik heb een ICT bordspel ontwikkeld “CTRL A – Het ICT Rollen Spel” voor kinderen vanaf 10 jaar. Dit spel simuleert een ICT project met 8 rollen/functies waarbij 8 kinderen mbv deze rollen/functies een ICT product moeten ontwikkelen, bouwen, beveiligen en verkopen.
Hiervoor won ik c.a. 1.5 jaar terug de Computable IT Hero award. Sinds december jl. is de website gereed: http://www.ctrla.eu
De verwachting is dat het dit jaar op de markt komt zodat scholen het kunnen aanschaffen.
Leuk spel Engelhart, ik heb tips :
– er worden politieke truuks uitgehaald en u begrijpt het niet, 10 punten aftrek bij elke beurt.
– de burnout kaart, jammer, 1 vol jaar niet meespelen.
– u kan het spel niet meer volgen want er komen steeds updates. Volg de opfriscursus buiten speeltijd.
– uw bedrijf maakt vette winst, toch moet u er samen met honderden anderen uit. 100 punten erbij, maar u mag 3 maanden niet meer meedoen.
– aiii RSI. speel door op halve snelheid.
– u werkt keihard, maar het is goed en altijd te langzaam. 3 spaartpunten voor de burnout.
Zolang het salaris van een it’er slecht is mag je niet van tekorten spreken en mag je van jongeren niet verwachten het te studeren.
Voor easy money raad ik aan: Politiek, management, iets met economie
@ITMan … is het salaris slecht of je verwachtingspatroon wellicht niet realistisch?
@Pa Va Ke: Salaris is grotendeels afhankelijk van hoe mondig je bent. Ik heb mensen meegemaakt die helemaal niks deden en/of konden, maar die toch op bijna 3 keer mijn salaris zaten. Zeker vage ITIL functies hebben een periode gekend van flink overbetaald te zijn. Als je te weinig jobhopt, ga je gegarandeerd ook te langzaam in je salarisschaal.
Bij echte tekorten zou de meer bescheiden/meer introverte/meer terughoudender mensen op een gegeven moment ook sowieso meer moeten gaan verdienen. Dit gebeurt echter niet, dus er is geen sprake van een echt tekort.
Ja, er is een tekort aan 20 jarige ICT-ers met een doctorale graad en 30 jaar werkervaring in alle nieuwe technieken van de aflopen 5 jaar, maar ja, er is ook een tekort aan eenhoorns en vliegende olifantjes in Nederland. 🙂
Overigens vind ik 80 procent best wel laag. Als ik het in verhouding zet aan de aantal vrouwen destijds bij mij op de opleiding, maar tijden zullen wel aan het veranderen zijn.
@Technicus: waar ik op doel met verwachtingspatroon is de schoolverlater die al meteen recht denkt te hebben op laptop+smartphone+dikke auto van de zaak en vervolgens roept dat ‘ie slecht betaald wordt als hij dat niet krijgt.
Voor veel sectoren zijn dit soort arbeidsvoorwaarden verre van standaard. Iemand die bijvoorbeeld HBO-V gedaan heeft (dus ook HBO opleiding) komt er doorgaans heel wat belabberder vanaf dan eeen HBO-IT.