Developers selecteren een nieuwe baan vooral op basis van de projecten waar zij aan gaan werken. Met 40 procent van de stemmen staat dit selectiecriterium met stip op één. Gevolgd door flexibiliteit, wat voor 21 procent van de developers het belangrijkste criterium is. Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau voor it-specialisten Huxley IT.
Verder komt uit het onderzoek onder Nederlandse en Belgische ontwikkelaars naar voren dat autonomie en salaris voor de developer even zwaar wegen; beide selectiecriteria kregen 12 procent van de stemmen. Het resterende aandeel developers (15 procent) kiest voor de antwoordoptie ‘anders’. Voor hen zit de aantrekkingskracht in de combinatie van projecteigenschappen, flexibiliteit, salaris en autonomie. Andere redenen voor het kiezen van een bepaalde werkgever zijn een platte organisatiestructuur en de werksfeer.
Het recruitementbureau heeft ook nader onderzocht welke aspecten van flexibiliteit voor developers belangrijk zijn. Voor 43 procent is flexibiliteit in werktijden het belangrijkste aspect. Ook de mogelijkheid om zelf de werklocatie te bepalen scoort hoog, namelijk 22 procent. Andere belangrijke aspecten zijn: parttime werken (16 procent), vrijheid in vakantieplanning (9 procent), onkostenvergoeding (3 procent) of een combinatie hiervan (7 procent).
Manager it-divisie bij Huxley IT, Joël Bennett: ‘De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat een vacature zonder projecteigenschappen niet compleet is. Dat is tenslotte hét selectiecriterium van developers.’ Hij benadrukt dat het niet gemakkelijk is om op te vallen in het grote vacatureaanbod. ‘Ook anno 2016 is een vacaturetekst een belangrijk wervingsmiddel en soms zelfs het eerste contact tussen werkgever en werknemer. Het minste dat werkgevers kunnen doen, is inspelen op wat developers belangrijk vinden in hun keuze voor een opdrachtgever.’
Wellicht dat ik dan een uitzondering ben, maar de werkgever is bij mij toch wel belangrijker dan het project. Het project kan wel leuk, uitdagend, interessant enz. zijn, maar als de werkgever op de rand van de afgrond staat of geen goede arbeidsvoorwaarden heeft, dan laat ik zo’n project toch aan me voorbij gaan.
Ik vraag me dan ook af in welke leeftijdscategorie het onderzoek gehouden is. Zelf ben ik een wat oudere jongere, met eigen huis en wat kinderen en zo. Dat is voor mij één van de redenen om goed naar de werkgever te kijken. Immers, een stukje financiële zekerheid / contiuïteit is zeer wenselijk. Ik kan me voorstellen dat als je nog jong bent, en minder verplichtingen hebt, hier anders tegen aan kijkt.
Pa Va Ke,
Toen ik nog jong en onbedorven was nam ik banen aan (cq projecten aan) bij eikels zo groot als bomen.
Nu kijk ik net als jij, de eikel eerst uit de boom. En ze kunnen onderzoeken zoveel ze willen, maar je hebt volledig gelijk.
Tevens geloof ik niets van zo’n onderzoek – waar is die gehouden – brugklas, verzorgingstehuis of waren het Wajong gerechtigden?
Kortom Pim, kom eens met iets interessants, want dit lijkt op een computer die niet altijd wenst op te starten zonder klap op de ‘kast’.