De migratie van het oude C2000-netwerk naar het nieuwe C2000-netwerk zal op een andere manier verlopen. Aanleiding is dat de overgang via het huidige radiobediensysteem T-rex op problemen stuit. Daarom heeft het ministerie van Veiligheid & Justitie een alternatieve route gezocht. Dat schrijft minister Ard van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer. C2000 is het communicatiesysteem voor alle hulpdiensten in Nederland.
C2000 wordt de komende jaren vernieuwd. In de nieuwe gekozen wijze van migreren wordt het nieuwe netwerk parallel aan het oude netwerk opgebouwd, operationeel gemaakt en voor ingebruikname uitgebreid getest. Het nieuwe netwerk en het daaraan gekoppelde nieuwe radiobediensysteem zijn een aantal weken voor de feitelijke ingebruikname in alle meldkamers beschikbaar.
Het voordeel hiervan is dat centralisten in de eigen omgeving kunnen worden opgeleid en kunnen oefenen met het vernieuwde netwerk, los van het oude nog in gebruik zijnde netwerk. Met deze uitwerking blijft het tijdens de migratie mogelijk om in geval van een calamiteit terug te schakelen naar het oude netwerk, schrijft minister Van der Steur in de Kamerbrief.
De keuze voor dit migratiescenario leidt er toe dat wordt afgezien van het eerdere migratiescenario waarbij het nieuwe radiobediensysteem tijdelijk zou worden gekoppeld aan het oude netwerk en pas daarna aan het nieuwe netwerk. Volgens het vakblad Verbinding stuitte de overgang via het huidige radiobediensysteem T-rex echter op problemen
De gekozen uitwerking heeft geen gevolgen voor de planning van de oplevering van het vernieuwde C2000 die medio 2017 wordt voorzien. Inmiddels is de voorbereiding voor de aanbesteding van het onderhoud voor het vernieuwde C2000 gestart. Het ministerie, de gebruikers en de beheerder worden gedurende het vernieuwingstraject bijgestaan door de testinstantie P3.
Projecten
Het ministerie van Veiligheid & Justitie (V&J) besloot na een aanbesteding te kiezen voor het Duitse onderdeel Hytera Mobilfunk van het Chinese Hitera (voor het spraaknetwerk tussen meldkamers en hulpverleners: T2000), 2Way uit Zeewolde (het pagingnetwerk voor de alarmering: P2000) en het Oostenrijkse Eurofunk Kappacher (het radio alarmeringsbediensysteem – Raps – voor de meldkamer).
Naast deze drie projecten is er nog het vierde project, Implementatie meldkamers. Dit verbindt de drie bovengenoemde projecten en is gericht op het begeleiden van de meldkamers bij het doorvoeren van de benodigde technische aanpassingen om het vernieuwde C2000-systeem te kunnen implementeren. Daarnaast ziet dit project toe op het opleiden van de centralisten en beheerders.
Naar mijn idee is het parallel testen en invoeren de meest veilige methode. Zelf heb ik met vergelijkbare werktrajecten te maken. Het is feitelijk nieuwe schoenen uitzoeken terwijl je op de oude blijft lopen.
Wat me alleen wel opvalt is de zin ‘Aanleiding is dat de overgang via het huidige radiobediensysteem T-rex op problemen stuit.’ Met een dergelijke naam kun je natuurlijk grappen over de problemen verwachten.