Van de ict-beslissers die werkzaam zijn bij een grote organisatie, heeft 50 procent nog nooit van de term ‘internet of things’ (IoT) gehoord. Toch is de bekendheid toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Toen was 67 procent onbekend met de term. Van mkb’ers kent 72 procent de term niet en bij zzp’ers is dit 74 procent. Dit blijkt uit het ‘Internet of Things-Barometer’ die TNS Nipo uitvoerde.
De helft van ict-beslissers heeft wel eens van ‘internet of things’ (IoT) gehoord. Onder mkb’ers kent 28 procent de term en bij zzp’ers is dit 26 procent. Bij de ondervraagden die de term wel kenden, beperkte de kennis zich vaak tot het algemene beeld van apparaten die aangesloten zijn op internet.
De directeur new business bij KPN, Jasper Snijder, vindt het opmerkelijk dat zo’n groot aantal ict-beslissers nog nooit van IoT heeft gehoord. Door de groei die door experts voorspelt wordt is het belangrijk om tijdig op deze ontwikkeling aan te haken, aldus Snijder. ‘IoT biedt zowel grote als kleine ondernemingen kansen om efficiënter en effectiever te opereren. De grote kracht en winst van IoT zit in de combinatie van nieuwe diensten, procesverbeteringen en productiviteit.’
Investeren in IoT
Ondanks de onbekendheid van het begrip geeft 25 procent aan meer te investeren. Onder mkb’ers geeft 12 procent van de ondervraagden aan te willen investeren in IoT. 61 procent van de organisaties die plannen te investeren, verwacht dit binnen een jaar te doen. Vooral ‘smart utility’ is populair als het gaat om investeringen, 39 procent van mkb’ers en 40 procent van zzp’ers wil investeren in deze toepassingen. Respondenten uit het grootzakelijke segment hebben de meeste interesse in ‘smart industry en utility’.
Het onderzoek naar internet of things is door TNS Nipo in opdracht van KPN uitgevoerd. 2600 zakelijke ict-beslissers in Nederland deden mee aan het onderzoek.
Grappig. Echte ICT-ers krijg je nauwelijks uitgelegd wat het is.
Idem met iot zo blijkt.
En dat voor iets dat door ICT-ers gebouwd wordt.
Dat komt wellicht omdat het niets is. Het is niets meer dan het toepassen van iets dat allang bestaat maar nu ver genoeg ontwikkeld is dat het bruikbaar wordt.
Zowel van het woord cloud (dat verkopers altijd ergens neerzetten als ze niet weten hoe het werkt) als iot krijg ik vlekken in de nek.
Niemand weet wat het is behalve diegene die op een avond dacht: Wouw, dat klinkt cool.
Sorry.
P.s. Verstuurd vanuit de cloud op een iot compatible smartphone.
@Ronald je zegt “een iot compatible smartphone” kun je een voorbeeld nomen van een
“niet-ICT-Compatible Smartphone”?
Daar ben ik erg nieuwsgierig.
Het IoT begint al enigszins vorm te krijgen. Koelkasten met een IP adres ben ik nog niet tegengekomen (maar zijn er vast), thermostaten zijn er al wel. Het besturen van die dingen zal het probleem niet zijn, dat kan via elke browser of smart phone, maar de beveiliging is dat wel.
Iedere ICT-er kent de Nest en Toon thermostaten, alleen hebben ze niet het idee dat dat het IoT is. Zolang het niet verder komt dan dit, en dat zal niet gebeuren zolang de beveiliging zo slecht is als nu, zal IoT onbekend blijven.
Nu maar wachten op een veilige IoT-thuis-hub (ook onmisbaar als IPv6 ooit doorbreekt), dan komt IoT misschien van de grond.
Bleek dat de Nest thermosstaten allerlei gegevens over het internet stuurden wat niet de bedoeling was (bijv postcode) wat al aangeeft dat IoT nog lang niet de kinderschoenen is ontgroeid en dat er nog veel te innoveren valt met name wat veiligheid betreft.
IoT.
Mooier kan je het als producent/importeur/leverancier niet krijgen.
Overal inzicht in – beetje Windows 10 alleen dan ‘vriendelijker’.
Vraag me alleen af waarom ik heel eenvoudig de buurman zijn zonnecellen (opbrengst) kan uitlezen? Lijkt me niet de bedoeling, derhalve heb ik dit voor hem beveiligd, maar toch…
Acer wil bijvoorbeeld best weten hoeveel letters je tikt op hun toetsenbord – voordat deze stuk gaat.
Van welke hardware maakt Acer niet zoveel uit, W10 weer wel. Oja, detail: vergeet niet dat W10 ook meeluistert, zelfs als je de microfoon hebt uitstaan (!)
Tevens kan het bijzonder handig zijn in de installatie-branche – is er al (weet ik) maar wordt (nog) niet gebruikt (lees: servicebeurt plannen, niet de thermostaat instellen).
Koffie…? Philips…, “alweer? ze hebben net een bak-i op! Ik ga ze direct een Douwe Egberts aanbieding doen/bellen.”
IoT is toch prachtig (?).
Vraag me wel af hoe dat zit met matras-leveranciers. …alweer? ;-D
@Johan: ik wilde hier niet gaan Google-bashen, maar je hebt gelijk over de Nest van Google: het is het almachtige bedrijf vooral te doen om nog meer over jou te weten te komen. Hoe laat je thuis komt, hoe laat je gaat slapen (verwarming een graadje lager), hoe laat je opstaat (weer een graadje hoger), …
Daarnaast doet de Nest niks zonder de Nest server bij Google. Je kunt dus niet eens handmatig de temperatuur aanpassen als je even geen netwerk hebt. Dat houdt in dat –naast zuurstof, water en gas (in de winter)– ook internet een primaire levensbehoefte is geworden als het aan Google ligt.
Dat is één beveiligingsaspect van IoT…
@Jurgen: al die IoT dingen zijn gemaakt door mensen die de apparaten onder ideale omstandigheden testen, zonder gevaren van buitenaf. Zoals ik al schreef, de beveiliging is niet goed. De hele geschiedenis in de ICT beveiliging (van het lekke DOS gebaseerde Windows 3.11 tot het huidige Windows 10) gaan we ook met IoT meemaken. We zijn qua beveiliging nu ongeveer bij het (eveneens DOS gebaseerde) Windows 95.
Je moet overigens niet overdrijven mbt Windows 10. Je kunt het systeem redelijk veilig voor jezelf maken, en zonder Cortana staat de microfoon standaard uit. Maar dit heeft niks met IoT te maken.
Wat een onzinnig artikel, meeste ICT-ers weten precies wat IoT is omdat ze door de Bullshit bingo heen prikken. Het is de business die niet weet wat SNMP is want de telemetrie van het uitlezen op afstand doen we in de sector namelijk al meer dan 30 jaar.
Hetzelfde geldt voor analytics hierin als we kijken naar correlatie en aggregatie, begrip van de ICT sector is bij de business nog ver te zoeken als we kijken naar de escalaties middels severity in de workflows. Dat IoT leveranciers de mogelijkheid geeft van ‘consultative selling’ op basis van cijfers die verkregen zijn vanuit het gebruik is daardoor nog niet geheel doorgedrongen tot de markt.
Een koelkast die mij gaat vertellen dat het bier op is vergeet dus dat ik mijn voorraad in de garage opsla omdat op dit moment de temperatuur daar ideaal is, van gegeven naar informatie gaat om de omstandigheden en daar gaat IoT – naast beveiliging – vaak onderuit doordat de verrijking van de gegevens niet gaat om de aanname van homogeniteit maar de anomalie van de kans.
@Frank,
Kijk maar even op Youtube of anders in de diverse fora.
Cortana luistert OOK mee als je je microfoon uit hebt staan.
Uitzetten doe je met een muis-klikje derhalve ziet het besturingssysteem een microfoon (hardware) is die muisklik door MS zo weer ongedaan gemaakt – op de achtergrond. Dat kan ik nog wel in Java programmeren, Zou MS dat ook niet kunnen, komt nog bij, hoe ga jij dat controleren, ga je even met MS bellen om te vragen of alles goed te verstaan was?
Dan nog iets; heb jij de 12.000 woorden tellende gebruiksovereenkomst gelezen?
IoT,
Onder het mom van comfort, gegevens ‘stelen’ bij je klant.
Neemt niet weg dat ik er heel veel toepassingen voor zie i.c.m. bijvoorbeeld een Banana Pro.
Ziggo/UPC hot-spots all over the place… en afspraken zijn met deze provider(s) zo gemaakt.