Het verlaten van oudere versies van Internet Explorer lijkt op papier een duidelijk zaak. De IE-exit – voor support en daarmee security – is echter niet zo klip en klaar. Onder meer servers gooien roet in het eten.
Microsoft heeft per 12 januari de support stopgezet voor oudere versies van zijn browser Internet Explorer (IE). Alleen de nieuwste versie krijgt nog updates. Deze exit van verouderde browsers is lange tijd terug al ingezet en openlijk bekendgemaakt. In de zomer van 2014 heeft Microsoft al uitgelegd dat het vooral vanwege de veiligheid zijn IE-support op de schop ging gooien.
Voor de meeste eindgebruikers is hiermee IE11 voortaan dé Windows-browser. Hoewel, dat kan op relatief korte termijn omslaan in de nieuwe browser Edge. Die geheel nieuwe, door Microsoft gemaakte, IE-vervanger is namelijk de default in Windows 10. En die courante versie van het computerbesturingssysteem wordt door Microsoft met volharding aangedragen voor huidige gebruikers van Windows 7 en 8.1.
Uitzonderingen voor de tussenversies
Toch is IE11 niet de enige Microsoft-browser in gebruik en zelfs niet eens de enige die nog ‘in support’ valt. Het nieuwe ondersteuningsbeleid van de Windows-maker voor zijn geïntegreerde webbrowser gaat namelijk uit van het hoogst haalbare per versie en editie van zijn besturingssysteem. Op het nooit groot aangeslagen Windows Vista is IE9 de nieuwste versie die Microsoft daarvoor heeft uitgebracht.
De vreemd overkomende situatie bestaat nu dus dat IE9 op Vista nog wel support en dus patches krijgt, maar op Windows 7 niet. Ook update-aandacht qua IE vereisen de serveruitvoeringen van Windows, zoals het nog ondersteunde Server 2008 en de R2-opvolger (Release 2) daarvan. Nu valt het al heel lang af te raden om te websurfen op een server, qua hardware én qua serverbesturingssysteem. Toch is updaten naar IE11 het devies.
Integratie en componenten
De Microsoft-browser is namelijk ingebouwd in Windows en vormt daarmee een component dat ook zonder actief of bewust gebruik toch in gebruik kan zijn. Het advies vanuit de leverancier luidt om IE hoe dan ook te updaten. Ook als eindgebruikers een andere browser gebruiken of als beheerders simpelweg niet surfen op servers.
Dit vanwege IE-gerelateerde onderdelen van het besturingssysteem. Niet updaten van IE kan ertoe leiden dat bepaalde Windows-componenten niet worden onderhouden, waarschuwt senior software consultant Pat Altimore van Microsoft in een blogpost. ‘Als je IE verwijdert bij ‘Windows-onderdelen’ door het selectievakje uit te vinken, is IE niet daadwerkelijk verwijdert van de computer’, legt hij uit. Het installeren van IE-updates blijft dus van belang.
Surferloze servers en systemen
Alleen is IE11 weer niet beschikbaar voor de oorspronkelijke release van Windows Server 2012. Diens opvolger R2 heeft IE11 wel, maar R2 is een betaalde upgrade voor Server 2012, merkt Ars Technica fijntjes op. Dit in tegenstelling tot de equivalente Windows-clientversies: de upgrade van 8 naar 8.1 is wel gratis. Deze upgrade is zelfs verplicht geworden qua support, aangezien de oorspronkelijke release van 8 niet langer updates krijgt van Microsoft. IE10 wordt niet meer bijgehouden voor het unsupported Windows 8, maar nog wel voor diens servertegenhanger 2012.
Naast Windows Vista en verschillende Windows-servers bestaat er nog een andere uitzondering op de schijnbaar heldere scheidslijn van de IE-exit. Dit zijn de varianten van Windows voor embedded systemen. Net zoals servers langlopende support genieten, geldt dit voor ingebedde apparatuur. Daar is de 2009-versie van Windows XP Embedded, met IE7 als maximum, nog ondersteund: tot in 2019.
Mijn voornemen is om zo positief mogelijke feedback te geven op reacties en artikelen. Dat lukt aardig, toch kan ik niet positief zijn over de browsers van Microsoft en hun browsers kosten mij letterlijk duizenden euro’s.
Ik ontwikkel software voor de browser zodoende kan ik zeggen dat mijn software op Windows (Vista en hoger) en de Chrome browser bijvoorbeeld altijd werkt.
Ik kan dit onmogelijk zeggen voor de combinatie Windows en Internet Explorer OF Edge bijvoorbeeld. Want MS heeft nog steeds een verwevenheid (dependencies) in stand tussen de browser en het OS waarop het draait.
zodoende krijgt m’n support afdeling vragen van klanten binnen. Mijn filmpjes doen het niet op IE 11! Nu blijkt dat afhankelijk van de inrichting en versie van Windows mensen wel of geen filmpjes kunnen zien in hun browser. Wij bieden HTML5 browser ervaring aan in basis *zonder* Flash fallback. Ik kan je vertellen ook Edge kan niet omgaan met de HTML5 Video tag op bijvoorbeeld Windows 10 N terwijl ik bij Chrome en andere browsers dus wel garantie kan geven dat het werkt en er geen crappy (en onveilig) Flash nodig is.
Is dat alles? Nee, bij lange na niet.
Zo moeten we allemaal toeren uithalen in CSS om alle onvolkomenheden van IE 11 en Edge te omzeilen. Bij het testen richten we ons voornamelijk op IE11 en de rest, waarbij de rest nagenoeg constant is.
Ondersteunen van IE is noodzaak (veel klanten gebruiken het), maar wat zou ik er graag vanaf stappen….
Het was destijds een strategische keuze om IE in het OS te verwerken om zo de concurrentie buiten spel te zetten. Maar nu de concurrentie hier moeiteloos omheen heeft gewerkt heeft microsoft alleen nog maar last van die keuze en zijn haar klanten opgezadeld met de brokken.
Al met al nog een reden om naar een alternatief OS te kijken omdat daar dit soort onwelkome verrassingen niet optreden omdat daar de gebruiker wél de mogelijkheid heeft om ongewenste onderdelen niet te moeten installeren. Vrijheid van keuze vs het monopolie denken.