Bedrijven die snel willen groeien, moeten vissen in een grote recruitmentvijver. Als je echter blijft vissen naar direct inzetbare mensen die je alleen kiest op basis van hun ervaring, diploma’s en certificaten, dan zul je continu opnieuw je hengel moeten uitgooien.
Het zoeken naar het bekende ‘schaap met vijf poten’ – en dan het liefst ook nog op rupsbanden – is echt iets van 2015. In 2016 selecteer je kandidaten op persoonlijkheid, kijk je of ze écht bij je bedrijf passen en verlaat je de gebaande wervingspaden. Vergeet leeftijd en ervaring! Drie tips bieden je bedrijf volop mogelijkheden om de juiste mensen aan te trekken.
Proeftijd vóór de proeftijd.
Hoe weet je zeker dat iemand bij jouw organisatie past? Na twee of drie sollicitatiegesprekken, een referentiecheck en mogelijk een assessment? Dat is nog steeds onwaarschijnlijk. Mijn ervaring is dat je mensen beter een aantal dagen stage kunt laten lopen. Zo leren ze hun toekomstige collega’s kennen, lunchen ze mee en kunnen ze alvast het softwarepakket onder de knie krijgen. Voor de kandidaat is het ook prettig. Die krijgt een beter beeld van de nieuwe organisatie en maakt dus een betere beslissing voordat hij zijn huidige baan verruilt.
Vergelijk het met de aankoop van een huis, vaak de grootste aanschaf in je leven. Dat wil je toch niet doen op basis van twee bezoekjes? Ikzelf heb er eerst een dag in gewoond voordat ik tot aanschaf overging.
Sloop leeftijdsdiscriminatie uit je organisatie.
Een medewerker op leeftijd is voor een werkgever duurder dan een jongere kracht. Ouderen hebben het daarom moeilijk op de arbeidsmarkt. Door je functiehuis anders in te richten, kun je dit veranderen. Bij ons hoort de beloning bij de werkzaamheden, ongeacht de leeftijd van iemand. Mensen kunnen daar op voor- of achteruit gaan, maar het zorgt wel voor gelijkheid. Dit ligt overigens wel ingewikkelder voor organisaties die volgens een cao werken.
Leeftijd zegt niet alles. Zo detacheerden we laatst een medewerker van 62 jaar. Vooraf schatten we in dat hij goed bij die organisatie zou passen, omdat de gemiddelde leeftijd daar hoog ligt. We hadden die organisatie dan ook voorbereid op de komst van een ouder iemand, maar zijn leeftijd niet genoemd. Als reactie kregen we terug: ‘Een prima vent, maar zo oud is hij toch helemaal niet.’
Denk groots en help ook een ander.
Het gebeurt natuurlijk niet altijd dat iemand die bij ons stage loopt, ook aangenomen wordt. Die periode is voor beide partijen een leerfase. De opleidingen die we bieden, zijn wel gratis – dat is onze investering. Net als de kandidaat investeert in zijn tijd. Ook al verwerft een kandidaat geen baan bij ons, men kan de opleiding wel op zijn cv zetten. Hierdoor vergroot de kandidaat de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Laatst kreeg ik een mailtje van iemand die niet verder bij ons in de procedure is gekomen. Zij bedankte me voor de opleiding, want daardoor had ze wel een andere baan gevonden. En zij gaat ons nu inhuren om te helpen bij verdere optimalisatie, want daar heeft zij nog geen ervaring in. Daar gaan we nu verandering in brengen. Zo kan het dus ook werken.
Helemaal top Daniel.
Vertrouwen hebben in mensen werkt beter dan die impliciete achterdocht.
Heel goed idee, altijd lastig om op basis van cv etc te oordelen en dan iemand eerste even een weekje of twee weekjes te laten meelopen. Wordt er dan ook nog verdiend of is het liefdewerk oud papier?.Je ziet wel bij inhuurklussen, eerste een periode voor niets werken en dan pas een salaris krijgen.
Nieuwe vaardigheden kun je aanleren, kennis kun je blijven opdoen en ervaring komt met de tijd. Je persoonlijkheid blijf je ook ontwikkelen maar heeft toch een meer vast karakter. Daarom is het inderdaad wijselijk om meer te richten op de juiste ‘klik’ dan enkel naar functionele aspecten te kijken. Leeftijd is evenzeer waardevol om in beschouwing te nemen, maar dan vanuit het oogpunt van diversiteit in je bedrijf.
Leuk artikel met goede argumenten. Als ik het betrek op de consultancy wereld (waar ik zelf in zit) dan is zo’n stage wel wat lastiger. Wat wij vaak aanbieden is een of meerdere gesprekken met medewerkers. Ook dat helpt de kandidaat een beeld te krijgen van de organsiatie waar hij of zij voor gaat werken. Het gesprek met een medewerker is dus vooral geen selectiegesprek maar vooral een kennismaking, waarbij de kandidaat de vragen stelt.
Leeftijdsdiscriminatie vind ik sowieso een naar woord, net als elke vorm van discriminatie natuurlijk. Het is denk ik vooral belangrijk iedereen bij de tijd te houden. Een oudere medewerker neemt natuurlijk altijd een schat aan ervaring mee, maar moet niet teveel op oude ervaringen blijven hangen. Het is belangrijk dat werkgevers blijven investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, niet alleen de jonkies.
Mooi verhaal en goede boodschap!
Mooi artikel en volledig mee eens.
Ook ik ben nog steeds op zoek naar een bedrijf dat bereid is om in mij te investeren. Bijna 30 jaar ervaring als Applicatiebeheerder, maar geen kennis van de reguliere Windows-applicaties. Een relatief geringe investering en ik ben nog 12 jaar een gemotiveerde werknemer.
De bereidheid om te leren is nog steeds aanwezig, maar geef mij dan ook een kans. Natuurlijk ben ik vindbaar op LinkedIn.
OK…
Als de werkgever het durft…
Ik kom 1 of twee jaar werken voor 0 (geen) salaris.
Maar als ik beval – ze niet zonder mij kunnen, wil ik ook een vast contract.
Simpel vanaf mijn kant.
Succes tot nu toe – 0 (lees: nul).
Waar is Judith van de Vorle nu met haar mooie proatjes?
Wat leuk om te lezen dat jullie het eens zijn met de visie die wij bij Optimo hanteren. Wij vinden het belangrijkste dat onze medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn. In sollicitatiegesprekken stellen wij altijd de vraag: waar beginnen uw ogen van te twinkelen? Met de reden dat wij mensen inzetten op hun kracht en hun passie. Wij vinden het van belang dat onze medewerkers werk verrichten wat ze leuk vinden. Hierdoor zetten zij zich optimaal in en blijven medewerkers uitgedaagd. Een ander bijkomende reden is dat medewerkers hierdoor met een glimlach naar het werk komen en dat maakt ook ons elke dag weer blij. Het is belangrijk om een goede bedrijfscultuur te hebben, zodat iedereen elkaar kan blijven inspireren en stimuleren. Ik ben het met je eens Bram dat diversiteit in leeftijd een goede verhouding moet hebben. Starters zijn vaak op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in het vakgebied en mensen die al een tijdje werken hebben veel werkervaring. En Judith dat is ook absoluut een goed punt. Zoals hierboven omschreven is het belangrijk dat de starters en de medewerkers met werkervaring elkaar aanvullen. De diversiteit zorgt voor een krachtig team. En Albert je mag altijd jouw cv en motivatie opsturen, wellicht zien we elkaar terug bij een sollicitatiegesprek. U kan dit versturen naar het volgende e-mailadres: suzanne.bunte@optimo.nl