De definitie van vm-bewuste opslag zal verschillen per partij die een uitleg van dit concept geeft. Softwareleveranciers die geen opslaghardware verkopen, zeggen dat vm-bewuste opslag alleen mogelijk is met een sterker op virtuele machines afgestemde configuratie en beheer van de opslag onafhankelijk is van de onderliggende hardware.
Hardwareleveranciers geven aan dat zij over vm-bewuste storage arrays beschikken, omdat de hardware specifiek is afgestemd op de vereisten van gevirtualiseerde storage. Waar alle partijen het over eens zijn, is dat de actuele vraagstukken op opslaggebied niet kunnen worden opgelost met verouderde concepten, en dat nieuwe oplossingen alleen van software-innovaties kunnen komen.
Software of een appliance?
Er zijn diverse nieuwe producten op de markt die als ‘vm-bewust’ zouden kunnen worden aangemerkt. Uiteindelijk worden alle gegevens altijd op een bepaalde vorm van hardware opgeslagen. Dit houdt in dat er altijd iemand voor de opgave staat om de juiste combinatie van hardware en software te vinden.
Een benadering van vm-bewuste storage is het gebruik van een volledig op software gebaseerde oplossing die op elke opslagsysteem kan draaien, of kan worden ingezet als onderdeel van een hyper converged platform dat opslag- en serverbronnen binnen één chassis combineert. Een dergelijke oplossing kan bijdragen aan lagere kapitaalkosten, zeker als die wordt aangeboden in combinatie met goedkope merkloze servers.
De afgelopen jaren is er sprake geweest van een hype rond dit type storage-oplossing. Deze aanpak voldoet vaak niet aan de hooggespannen verwachtingen. In de praktijk blijkt het uiterst lastig om software te ontwikkelen die op elke server kan draaien. De belangrijkste reden hiervoor is dat voor elk hardwaresysteem weer een andere driver moet worden ontwikkeld. Softwareleveranciers zijn er inmiddels toe overgegaan om hun oplossingen alleen aan te bieden voor gebruik op ‘gecertificeerde’ hardware. Dit staat echter haaks op de oorspronkelijke belofte van een volledig op software gebaseerde aanpak. Veel storage-oplossingen op basis van geclusterde bestandssystemen bieden weliswaar een lovenswaardige eenvoud van installatie en gebruikservaring, maar gaan gebukt onder gebrekkige schaalbaarheid en informatiebeveiliging.
Andere leveranciers hebben ervoor gekozen om zelf storage-appliances aan te bieden die zijn geoptimaliseerd voor hun eigen specifieke software defined storage (sds)-aanpak. Het voordeel van deze aanpak is dat klanten kunnen beschikken over een betrouwbare oplossing die direct inzetbaar is en geen voortdurende aandacht vereist. In deze categorie nemen hybride opslagsystemen met flash- en sds-intelligentie momenteel het voortouw. Deze oplossingen zijn robuuster, intelligenter en aanmerkelijk schaalbaarder dan legacy storage-oplossingen.
Op weg naar een SDDC
Het is van nevengeschikt belang op welke hardware de resulterende oplossing draait. Dit inzicht heeft nieuwe spelers ertoe aangezet om de storage-markt op zijn kop te zetten met innovatieve storage-oplossingen die op de moderne softwaregedefinieerde aanpak zijn gebaseerd. Net zoals met alle veranderingen binnen het datacenter is er eerder sprake van een ontwikkeling dan van een revolutie. Er vinden regelmatig technologische doorbraken plaats die een nieuwe mijlpaal vormen op weg naar de uiteindelijke bestemming: een software defined datacenter (sddc).
In een volgende bijdrage zal ik dieper induiken op het onderwerp sddc en de uitdagingen hiervan.