Voor het jubileumjaar '200 jaar officiële Nederlandse topografie'lanceerde het Kadaster de website topotijdreis.nl. Een overweldigend aantal bezoekers ging enthousiast ‘op reis’ in de tweehonderd jaar kaartmateriaal om te kijken naar hoe Nederland door de jaren heen is veranderd.
Esri Nederland heeft in opdracht van het Kadaster alle officiële topografische kaarten vanaf 1815 beschikbaar gemaakt via de website topotijdreis.nl. Via de site kun je op eenvoudige wijze scrollen door tweehonderd jaar geschiedenis. De inpoldering, verstedelijking en verkaveling in Nederland zijn duidelijk te volgen in het kaartbeeld. Hoe is deze webapp gemaakt?
De realisatie van topotijdreis.nl bracht twee uitdagingen. Allereerst het maken van een speciale applicatie. Bij de webapplicatie Topotijdreis stond eenvoud en gebruiksgemak centraal. Geen overvloed aan functies, maar eenvoudig te bedienen voor de bezoeker. Een tijdschaal biedt de mogelijkheid om op elk device snel door tweehonderd jaar aan historische kaarten te navigeren.
Handige bouwblokken
Om de website te maken, gebruikte Esri Nederland de Arcgis api for Javascript. Deze api biedt handige bouwblokken om een applicatie mee op te bouwen, bijvoorbeeld een zoekfunctie die werkt op basis van de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). De api zorgt er ook voor dat de applicatie goed toont in verschillende situaties: van browsers op desktops tot mobiele devices. Ook maakt het gebruik van de laatste html5 en css3-standaarden, wat de snelheid van de applicatie ten goede komt.
De grootste uitdaging bij het maken van topotijdreis.nl was het beschikbaar maken van tweehonderd jaar aan historische kaarten. Voor de ontsluiting van de kaarten is gekozen voor tiled services. De preparatie van zoveel tiled services is veel werk, maar bij een webapp voor een (potentieel) zeer grote doelgroep weegt performance en schaalbaarheid zwaarder dan de benodigde inspanning om de kaarten te ontsluiten.
In vijf weken heeft het contentteam van Esri Nederland de duizenden historische kaarten aan elkaar gerekend en omgezet in tiled services (ruim 1.2 TB aan opslag) met behulp van Arcgis Online. Het voordeel van tiled services via Arcgis Online is dat dit zeer snel werkt en automatisch het opschalen van de services regelt bij ‘piekgebruik’.
De keuze voor tiled services was uiteindelijk van essentieel belang, omdat de website topotijdreis.nl een enorm succes is en Arcgis Online zonder problemen heeft kunnen opschalen om de hoeveelheid bezoekers aan te kunnen. Op het hoogtepunt serveerde Arcgis Online ruim vierduizend tiles per seconde. Ook de statistieken laten het succes duidelijk zien.
13,5 miljoen tile requests per uur
De eerste week na de release werden in totaal meer dan driehonderd miljoen tile requests afgevuurd op de historische kaarten. Een tile staat voor een plaatje van 256×256 pixels. Om het scherm te vullen worden meerdere tiles geladen. Op het hoogtepunt op vrijdagmiddag 25 september 2015 waren er meer dan 13,5 miljoen tile requests per uur. Alleen op zaterdag 26 en zondag 27 september 2015 waren er al meer dan tweehonderdduizend unieke bezoekers (ip-adressen).
Alle kaarten op topotijdreis.nl zijn openbaar beschikbaar gemaakt via Arcgis Online. Op deze manier kan iedereen zijn eigen verhaal vertellen aan de hand van tweehonded jaar topografie. En met behulp van de diverse Storymap-templates kan iedereen in een handomdraai een interactieve webapplicatie maken.