Diverse onderzoeken tonen aan dat het goed is om meer vrouwen binnen je organisatie te hebben omdat dat leidt tot betere resultaten. Er zijn tal van branches waar de mix tussen mannen en vrouwen in balans is, maar er zijn ook genoeg branches waar de balans een beetje zoek is. Zo ook binnen de ict. En juist daar zijn er genoeg kansen voor vrouwen, omdat zij bepaalde eigenschappen hebben waarin zij uitblinken en die zeer goed bruikbaar zijn voor een baan in de ict.
Veel mensen denken bij ict meteen aan techniek, aan programmeren en aan ‘moeilijk’. Maar het is veel meer dan alleen techniek en programmeren en het is tegenwoordig al helemaal niet meer zo moeilijk. Het gaat tegenwoordig veel meer over processen, denken vanuit de klant/eindgebruiker en governance en minder over techniek. Wie is er tegenwoordig niet in staat om een nieuwe smartphone in gebruik te nemen zonder ook maar één letter van de gebruiksaanwijzing te lezen? Juist, het merendeel van de bevolking kan dit zonder meer. En als je er niet uitkomt weet je het wel op internet te vinden.
Ict is op steeds meer plekken terug te vinden: in het huishouden met bijvoorbeeld slimme thermostaten die je huis op basis van gebruik verwarmen, de robotstofzuiger, de slimme koelkast, in de auto (parkeerhulp, automatische licht- en regensensor, sensor die je op de juiste weghelft houdt). Het zit dus allang niet meer alleen in computer, tablets en telefoons maar ook in andere dingen waar je gebruik van maakt. En dat maakt ict nou zo leuk….want jij kan ook bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen zonder dat je kan programmeren!
Mannenbolwerk
Terug naar het belang van vrouwen in je team of organisatie. En dan richt ik mij graag tot de ict-afdeling van organisaties, of organisaties in de ict-branche. Als consultant businessanalist bevind ik me vaak in projectomgevingen, dynamische omgevingen waar resultaat belangrijk is, maar soms ook de politieke omgeving van het project. Veelal een mannenbolwerk, al helemaal als je wat verder/hogerop in je loopbaan zit. Als vrouw val je dan al snel op, dus dat voordeel heb je sowieso in de pocket.
Het is ook algemeen bekend dat vrouwen goed zijn in het analyseren van zaken. Waar mannen nogal eens geneigd zijn meteen in oplossingen te denken, vragen vrouwen vaak door naar het ‘waarom’. Vrouwen willen graag weten wat de oorzaak is en hoe de relaties tussen oorzaak/oorzaken en probleem zitten.
Ga maar na in de relatiesfeer: wie herkent het niet dat de vrouw maar door blijft vragen over waar haar partner (in dit geval een man) is geweest, met wie, tot hoe laat, waar hij het over gehad heeft et cetera. Op dat moment is die situatie waarschijnlijk heel irritant (voor de man in kwestie), maar in een zakelijke omgeving, waar je als businessanalist juist de rol hebt om te onderzoeken, te analyseren, juist een hele fijne competentie. En wij vrouwen hebben die gewoon in huis! Ook een voordeel waar je makkelijk mee kan scoren dus.
Opbouwen en onderhouden
Als businessanalist ben je de schakel tussen business en it. En dat betekent dat je ook goed relaties moet kunnen opbouwen en onderhouden. En je moet zowel de taal van de business als de taal van de it spreken, dus je communicatieve skills moeten op orde zijn. Ook hier hebben we weer twee aspecten waar vrouwen beter in zijn dan mannen: relaties leggen en onderhouden en communicatief vaardig. Als vrouw heb je namelijk oog voor of de ander jouw goed begrijpt en durf je ook net zo makkelijk door te vragen op het moment dat het nog niet helemaal duidelijk is.
Dit zie je ook terug in het volgende: mannen zijn snel geneigd zich op het resultaat te focussen. Vrouwen bouwen liever een relatie op waardoor ze sneller toegang krijgen tot informatie. Waar mannen snel claimen dat het oeverloze ‘gezeur’ van de vrouwen de voortgang in het project tegenhoudt, kan het juist ook zorgen voor betere inzichten binnen het project.
Nu zie ik in mijn omgeving als businessanalist al best veel vrouwen in soortgelijke rollen en dat doet me goed. Maar hoe verder je in je carrière komt, hoe minder vrouwen er zijn. En dat is jammer, want ook vrouwen hebben genoeg ambitie en potentie in zich om als businessanalist hogerop te komen. Echter, onze aanvliegroute is anders, en daar moeten werkgevers/managers (veelal mannen!) echt rekening mee houden.
Vrouwen maken anders ‘carrière’ dan mannen. Waar de heren in grote stappen denken en hun carrière veel bewuster plannen, bekijken vrouwen het meer op de kortere termijn. Een man is eerder te paaien met een rol die hem leidt naar zijn beoogde doel in zijn loopbaan, terwijl een vrouw voor elke volgende functie specifiek zal afwegen of het vooral leuk is. En wat zij er voor haar eigen, persoonlijke ontwikkeling uit kan halen.
Daarnaast geldt natuurlijk dat vrouwen ook graag de bevestiging krijgen dat zij hun werk goed doen, wat met zich meeneemt dat een vrouw niet zo snel zelf om een (andere) functie zal vragen, maar zich wel vereert voelt als zij die van haar manager krijgt aangeboden. Dit heeft dus niets te maken met het ambitie niveau van de dame in kwestie, maar vooral met een totaal andere beleving van haar werk.
Conclusie
Samenvattend: ook als je niet ict-geschoold bent, kun je dus een hele goede businessanalist zijn als vrouw (als man ook overigens ;-)). Je hebt van nature de analytische vaardigheden in huis en bent vaak communicatief vaardig en legt gemakkelijk relaties. Wees je bewust van de verschillen met de mannen om je heen en maak daar gebruik van door je af en toe charmant als een man te gedragen. Voor de mannen geldt natuurlijk ook: zie de positieve verschillen tussen de seksen en biedt die vrouwen de mogelijkheden om (nog verder) te groeien!
Huh? Wat moet ik hieronder begrijpen in de conclusie: “Wees je bewust van de verschillen met de mannen om je heen en maak daar gebruik van door je af en toe charmant als een man te gedragen.”
Ik zou dit artikel aan niemand willen aanbevelen, zelfs als vrouw niet.
Helemaal mee eens. Roep al jaren dat IT voor vrouwen zeker een leuke richting kan zijn als je even wat verder kijkt dan de vooroordelen die je vaak hoort. Niet omdat ik graag vrouwen als collega’s zie maar omdat ik vrouwelijke collega’s ken waar het plezier vanaf spat.
Beste Pradiep, waarom zou je dit artikel niet willen aanbevelen? Waar heb je moeite mee t.a.v. het artikel?
Kleuters stellen ook steeds de ‘waarom’ vraag, dat maakt ze nog niet per definitie geschikt voor de rol van business analist:
‘Waar mannen nogal eens geneigd zijn meteen in oplossingen te denken, vragen vrouwen vaak door naar het ‘waarom’. Vrouwen willen graag weten wat de oorzaak is en hoe de relaties tussen oorzaak/oorzaken en probleem zitten.’
Prima, dat er niet (altijd) meteen in conclusies gesprongen wordt maar over het algemeen wil de business gewoon antwoorden op de ‘wanneer’ vraag. De analytische vermogens aangaande het oorzaak en gevolg denken vragen m.i als eerste een competentie als gevoel voor wiskunde. Dat aanvullende communicatieve vaardigheden nodig zijn om de complexe algoritmes uit te leggen zal ik niet ontkennen maar ik betwijfel of de gemiddelde business analist (m/v) dat kan.
Dat de ‘aanvliegroute’ van vrouwen anders is blijkt al uit de cijfers want eind jaren 90 probeerden in navolging van een overheidscampagne veel jonge vrouwen hun geluk in de IT. Nog geen 10% hield het hierin meer dan 3 jaar vol doordat de sector een verzakelijking doormaakte als gevolg van meer taakgerichte competenties. Misschien dat we dus eens een analyse moeten doen naar oorzaak en probleem betreffende de relatie in uitbesteding?
Dit is een hoopje flauwekul .
“De techniek” vergelijken met smartphones die je zonder handleiding voor 5% kunt gebruiken en die technisch gesproken aan alle kanten rammelen is wel heel erg naief.
Komisch de vrouwen die ik in de ICT ben tegen gekomen kramen nooit zulke onzin uit, die zijn zich bewust van het feit dat het verschil marginaal is. Ofwel je verstaat je vak of niet, dat hangt niet van het watermerk af.
“Op dat moment is die situatie waarschijnlijk heel irritant (voor de man in kwestie), maar in een zakelijke omgeving, waar je als business analist juist de rol hebt om te onderzoeken, te analyseren, juist een hele fijne competentie. En wij vrouwen hebben die gewoon in huis! Ook een voordeel waar je makkelijk mee kan scoren dus.”
Doet me aan Pim Fortuyn denken : Mens, ga toch koken 😉
Jammer dat Computable een podium biedt voor deze hoop niet onderbouwde onzin.
Wat iemand goed of niet goed maakt in zijn vak wordt zeer goed door de afsluitende zin van Jan van Leeuwen omschreven.
Dag Judith, kleine analyse.
“Vrouwen blinken uit in businessanalyse” heb je deze titel zel gekozen of was dit dichterlijke vrijheid van de redactie? Uiteraard moet een artikel pakkend zijn en gezien de reacties is dit gelukt. Het gevaar is natuurlijk wel dat als je een uitspraak doet, deze getoetst word.
De premisse is dat “diverse onderzoeken tonen aan dat het goed is om meer vrouwen binnen je organisatie te hebben omdat dat leidt tot betere resultaten.”
Wat ik geleerd heb in analyse is deze basis “wet” van George Box : “All models are wrong but some are useful”. Ieder model is een versimpeling van de werkelijkheid. Bij deze dus mijn vraag, welke onderzoeken refereer je aan? Want dan kan ik wellicht ook beoordelen wat de waarde en methoden van deze onderzoeken zijn.
Gevoelmatig neig ik naar wat Jan aan het eind schrijft “die zijn zich bewust van het feit dat het verschil marginaal is. Ofwel je verstaat je vak of niet, dat hangt niet van het watermerk af.”
Hij zegt hiermee in mijn ogen dat het vooral om het vak gaat en de invloed op het man of vrouw zijn niet zo’n grote invloed heeft.
Aan de andere kant, als je kijkt naar de topkoks in restaurants met Michelin sterren zijn dat erg vaak mannen en het is interessant omdat te zien waarom dat is. Wordt dat wel min of meer bepaald door “het watermerk”. Ik weet het niet.
Veruit de meeste opinie artikelen in Computable (makkelijk verifieerbaar) zijn geschreven door mannen. Wat betekent het dan dat precies dat het artikel wat door een vrouw geschreven word gaat over het onderscheid tussen mannen en vrouwen benadrukt?
Is het doel om te promoten dat veel teams meer op zoek gaan naar vrouwen omdat ze dan beter presteren?
Dit artikel bestaat niet louter uit een mooie verzameling van incoherente ongestoelde discriminerende generalisaties, het behelst behoorlijk wat subjectieve stellingen die als waarheid worden verkondigd.
Techniek en programmeren is moeilijk? – De nieuwste programmeertalen lijken allemaal alleen maar makkelijker te worden. Waarom zou je ook een taal ontwikkelen waar je per nieuw programma standaard 20 variabelen en 15 constanten defineren moet?
Mijn HD ontvanger heb ik ook al heel veel gebruikt zonder ooit in de handleiding kijken idem voor mijn wasmachine. Kan ik dat allemaal al omdat ik in de ICT werk? Of hebben meer mensen dit?
Vroeger ging het inderdaad nooit over het business proces, ICT was alleen voor zijn eigen ICT bezig. Trouwens, wie heeft die klant uit die kooi gelaten?
Bij echte analyses moet je gelijk tot conclusies springen en niet gewoon degelijk deduceren, want dan ben je eerder klaar en kan je eerder naar huis!
Zo kan ik grapjes blijven maken, maar laat ik het afronden door dit artikel even te gaan bookmarken, zodat de volgende keer dat een politiek correcte mafkees hier binnen springt ik hem een leuke casus kan presenteren.
Beste Judith,
Kan ik er vanuit gaan dat je geen antwoord hebt op deze mooie reacties? In dit geval vraag ik me af tot hoeverre je artikel geldig is. Het is makkelijk te roepen “Diverse onderzoeken tonen aan…” maar verder nergens een antwoord op hebben/geven.
Het vergelijken van vrouwen met mannen heeft een culturele achtergrond. Ik ben niet in Nederland geboren. Het viel me op dat de basis voor het gedrag omtrent vergelijken vrouw / man, voor de geboorte van het kind aangelegd wordt: ik heb het over de kleur blauw vs roos van de slaapkamer! Dit verschijnsel zie ik verder vaak in je artikel terugkomen.
Als je iemand op zijn/haar merites beoordeelt dan zou het niet uitmaken wat het geslacht van de persoon is.