Nederlandse gemeenten publiceren hun jaarrekening steeds vaker in de vorm van een app. In navolging van de begroting voor het komende jaar, wordt ook de financiële terugblik op het afgelopen jaar, de jaarrekening, steeds meer aangeboden in een app. Dat stelt app-bouwer Pepperflow uit Katwijk.
Volgens de leverancier zet de trend van gemeenten om stukken aan te bieden via een app door. Marketing- en verkoopdirecteur David Stelma: ‘Veel gemeenten bieden de begroting voor het komende jaar, die meestal in het derde of vierde kwartaal wordt gepresenteerd, al digitaal aan. Nu zien we dat jaarrekeningen ook steeds vaker in een app worden aangeboden. Die vaak uitgebreide financiële verslaglegging wordt zo via een app toegankelijk gemaakt voor burgers en gemeenteraad.’
Volgens Stelma zijn apps het antwoord op de roep om meer transparantie bij de (lokale) overheid. Tekstuele en financiële jaarrekeningen worden in een app aangevuld met bijvoorbeeld beeld- en geluidmateriaal. ‘Daarmee verbetert de toegankelijkheid van die informatie aanzienlijk’, stelt hij.
Stelma: ‘De jaarrekening is doorgaans een dik boekwerk vol cijfers en lastig te doorgronden, maar wel een heel relevant document voor burgers en raadsleden. Hierin legt de gemeente immers financieel en inhoudelijk verantwoording af over het afgelopen jaar.’
Pepperflow levert onder andere apps aan de gemeente Putten en Werckendam. Andere gemeenten die gebruikmaken van begrotingsapps zijn onder meer Eindhoven, Bussum Bergen op Zoom en Stichtse Vecht.
VNG
Ook De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) ziet het aantal gemeenten dat begrotingen en jaarrekeningen in een app aanbiedt, toenemen. Volgens Maarten van der Sloot, beleidsmedewerker van het expertisecentrum voor financiën en economie, zijn er onder de leden van VNG tientallen voorbeelden van gemeenten die inspringen op de trend. Hij ziet dat de apps sinds ongeveer twee jaar in opkomst zijn.
‘De jaarrekening was voorheen vooral een financieel document voor experts, maar wordt ook leesbaar voor mensen met minder diepgravende kennis van financiën. In een app is informatie toegankelijker gepresenteerd voor burgers en raadsleden, doordat er zaken als video worden toegevoegd. Gemeente kunnen zo op een andere manier laten zien waar ze mee bezig zijn’, aldus Van der Sloot.
Hij wijst erop dat de digitale bestanden ook doorzoekbaar zijn. ‘Dat is bijvoorbeeld handig voor raadsleden’. Of de apps daadwerkelijk leiden tot meer transparantie, zoals leveranciers vaak claimen, daarvan is Van der Sloot nog niet volledig overtuigd. ‘Dat zal de toekomst uit moeten wijzen.’
Deventer
De gemeente Deventer maakt al sinds 2014 gebruik van een Jaarverslag-app. Die app is ontwikkeld door het bedrijf Working Spirit. Die ontwikkelaar is gestopt met het bouwen van apps voor gemeenten en ziet meer brood in de ontwikkeling van apps voor de zorg en automobilisten.
Apps, de oplossing voor alles.
Want ondanks dat je een webpagina prima mobiel kan maken en ALTIJD op ieder apparaat werkt is het veeeel handiger en voordeliger om voor WIndows Phone, Android, Iphones, Ipads, Blackberry’s apps te maken.
Dat je dan verplicht die informatie op je telefoon (lekker klein scherm) of tablet en het niet meer op een gewone PC kunt bekijken is niet relevant. Want voor die PC hadden ze die app toevallig niet (Windows, Ubuntu, Mac) en iedereen heeft toch een tablet of smartphone?.
Als mensen informatie niet op je website kunnen vinden, zorg dan voor een goede website. Als je voor ieder dingetje een app gaat maken, kunnen mensen straks jouw appje niet meer vinden omdat ze er 500 op hun telefoon hebben staan.
De praktijk: Android App en Iphone app. De rest heeft pech.
Informatie toch ook maar op de website zetten. Android en iPhone gebruikers willen niet nóg een app en zoeken het op internet op en komen op je website.
De begroting en de resultatenrekening zijn 2 heel verschillende dingen, net als toegankelijkheid en begrijpelijkheid. Presentatie van de cijfer met een app is irrelevant als de boekhouding zelf al niet klopt.
“Tekstuele en financiële jaarrekeningen worden in een app aangevuld met bijvoorbeeld beeld- en geluidmateriaal. ‘Daarmee verbetert de toegankelijkheid van die informatie aanzienlijk’, stelt hij.”
pepperflow : lekker apps bouwen van belastinggeld 🙂
gemeente : lekker apps laten bouwen van belastinggeld 🙂