In het jaar nadat Microsoft een nieuw besturingssysteem van Windows op de markt heeft gebracht, denken veel organisaties na over de inzet ervan. Een veel gehanteerde werkwijze is om één versie over te slaan en dan te upgraden. Windows 8 wordt net als Windows Millennium en Windows Vista vaak beschouwd als zo’n tussenversie. De overstap naar Windows 10 lijkt dus vanzelfsprekend, maar is deze manier van denken nog wel van deze tijd?
De werkplekomgeving bestaat tegenwoordig niet meer uit een fysiek apparaat zoals een laptop of een werkstation. De nieuwe werkplek is een workspace, een webgebaseerd portaal dat voorziet in centrale toegang tot informatie en specifieke content die gebaseerd is op de functie. Zo’n workspace is toegankelijk vanaf ieder willekeurig device. Met één keer aanmelden is alle toegang geregeld tot persoonlijke informatie, apps en de legacy Windows-applicaties.
Persoonlijk
Binnen de gezondheidszorg is het werken met een workspace vergelijkbaar met een persoonlijk gezondheidsdossier (pgd). Mensen gebruiken het persoonlijke dossier omdat ze daarmee zelf overzicht kunnen houden over hun gezondheid. De moderne workspace is gebruiksvriendelijk en biedt een persoonlijk dashboard. Naast toegang tot e-health-apps en legacy Windows-applicaties, zoals het elektronisch patiëntendossier (epd), bericht het over business intelligence (bi)-informatie die specifiek is afgestemd op de medewerker. Dit zorgt voor een efficiënte werkomgeving en hoge gebruikerstevredenheid.
Voor iedere organisatie is het belangrijk om te sturen op de activiteiten waarin zij excelleert. Daarom kiest de zorg ook steeds vaker voor outsourcing van nevenactiviteiten, zoals het beheer van de basis-ict-infrastructuur. De moderne workspace sluit hier perfect op aan. Voor alle infrastructurele componenten wordt de organisatie ontzorgd waardoor de focus automatisch verschuift van technisch beheer naar informatievoorziening. Dit draagt bij aan het optimaal functioneren van de organisatie.
Eindverantwoordelijk
Bij een dergelijk outsourcingsproject is het belangrijk om goede afspraken te maken met de ict-dienstverlener. Ondanks dat bij een aantal dienstverleners de NEN-normering centraal staat en zij ISO-gecertificeerd zijn, blijft de eigenaar van de informatie – in dit geval de zorgorganisatie – eindverantwoordelijk.
De moderne workspace geeft transparantie in de ict-infrastructuur. Dankzij het inzicht dat men ermee krijgt op het datagebruik en de toegangsrechten, is snel en eenvoudiger te voldoen aan de eisen van de Wet bescherming persoonsgegevens. Doordat de workspace en dus de gebruiker gescheiden zijn van de data, kan de beveiliging verbeteren en kunnen de regels nauwkeuriger worden nageleefd.
Innovatie
Vanaf de eerste dag dat de internetbrowser bestaat, spreekt de ict-wereld over een webgebaseerde werkplek. In dat opzicht is de moderne workspace geen vernieuwing. Toch is de ict-wereld veranderd doordat ict een andere rol binnen de organisatie heeft gekregen: van techniek naar ondersteuning. In jargon: een ‘business enabler’. Deze verandering vraagt om een bredere ondersteuning van devices en genereert een onderscheid tussen applicaties en apps. De workspace is voor al deze componenten het centrale toegangspunt tot data via uiteenlopende apparatuur.
De moderne workspace draagt ook bij aan kostenbesparing doordat het werkt volgens het pay-per-use-model. Er wordt op basis van gebruik afgerekend in plaats van via een licentie. Door een bestaande Windows-applicatie uit te breiden met een webgebaseerde business-app kan bespaard worden op infrastructuurcomponenten en licentiekosten. Bijvoorbeeld: verzorgers kunnen dan zonder een remote-desktop-infrastructuur snel en eenvoudig cliëntinformatie raadplegen en bewerken vanaf een mobiel apparaat.
Blijf niet hangen in het oude denken en ga de innovatie in de zorg aan. Een moderne workspace biedt een persoonlijk dashboard voor toegang tot health-apps en business-informatie in een voordelig en flexibel betalingsmodel.