Zes jaar na de officiële introductie werkt ruim 90 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met Windows 7. Daarmee is het met voorsprong het meest voorkomende besturingssysteem op pc’s van eindgebruikers. Dit blijkt uit analyse van circa drieduizend die Computer Profile de afgelopen zes maanden heeft gehouden met it-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat bij diverse bedrijven meerdere versies van Windows draaien.
Het jongste besturingssysteem is Windows 10, geïntroduceerd op 29 juli 2015. De eerste locaties die dit systeem gebruiken, worden nu zichtbaar. Drie jaar na de introductie kent Windows 8 een penetratie van 27 procent, waar dit vorig jaar nog maar 14 procent was. Windows XP lijkt eindelijk door veel bedrijven te worden vervangen door een nieuwer systeem en de penetratie daalt dan ook van 28 procent vorig jaar naar 10 procent nu.
Windows 7
Vijf jaar na introductie is Windows 7 nog steeds het meest gebruikte platform. 90 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen werkt met deze variant. Windows Vista heeft nooit een respectabel markaandeel gehad in de Nederlandse zakelijke markt. In 2010 gaf 10 procent van de bedrijven aan hiermee te werken. In 2012 was dat al gehalveerd en op dit moment maakt nog slechts 1 procent gebruik van Vista.
Windows XP
Windows XP was de afgelopen tien jaar zonder twijfel het meest gebruikte besturingssysteem. Hoewel het systeem al in 2001 geïntroduceerd werd, maakt nog steeds één op de tien bedrijfsvestigingen gebruik van desktops of laptops die hierop draaien. Sinds het product in april 2014 ‘end of life’ ging, is het verval wel duidelijk versneld.
Windows 8
Binnen de commerciële sector kozen it, telecom & utilities-bedrijven het vaakst voor Windows 8. Ruim een derde van deze bedrijven maakt gebruik van dit Windows-platform. In de publieke sector lopen de segmenten overheid en onderwijs voorop wat betreft migratie naar Windows 8. Drie jaar na de introductie maakt ruim een kwart van de overheidsinstellingen gebruik van Windows 8 en binnen het onderwijs is dit zelfs ruim een derde.
Office-applicaties
Een andere belangrijke succesfactor van Microsoft zijn de Office-applicaties. In januari 2013 introduceerde Microsoft een nieuwe versie: Office 2013. Op dit moment is bijna 1 op de 5 van de Office-applicaties de nieuwste 2013-versie. Office 2010 suite wordt het meest gebruikt: bijna de helft van de geïnventariseerde applicaties betreft deze versie. Ook Office 2003 en 2007 worden nog vaak gebruikt en zijn samen goed voor zo’n 12,6 procent.
Net als op de zakelijke markt voor pc-besturingssystemen heeft Microsoft ook op de markt voor kantoorapplicaties weinig concurrenten. Met een aandeel in de installed base van ongeveer 4 procent lijkt Google hier de belangrijkste. Open source-varianten als OpenOffice en LibreOffice worden slechts beperkt gebruikt. Gezamenlijk vormen al deze toepassingen slechts ongeveer één procent van alle office-applicaties.
Beste Sander,
Windows 10 zal voor bedrijven wel nooit wat worden.
Zeker niet als er een professionele IT’r aanwezig is.
Zie: https://i.imgur.com/9DoVoix.jpg voor details.
@Jurgen
een beetje overdreven.Veel van die “botnet” programma’s laten zich gewoon uit zetten.
Juist professionals moeten zich daar over informeren en er over schrijven.
Grappig is dat Jan,
Hoe wil je dat dan uitzetten dan – met knopjes indrukken?
Met Wireshark zie je meer als dat je denkt (dacht) dat er verstuurt wordt…
Meekijken (onderscheppen) is voor mij met Java zo geprogrammeerd en gegevens opslaan, niet zo moeilijk hoor. Of denk je nu werkelijk dat ik dat wel kan en MS niet?
Note: MS gaat daar niet (nog niet een keer) over schrijven. Hebben ze al gedaan in hun 12.000 woorden tellende gebruikersvoorwaarde.
Kortom W10 – Mwa, misschien iets voor de grasmaaier en/of meisjes (IoT). Maar voor serieus gebruik, vraag het me af of mensen het werkelijk willen, zeker als ze weten (begrijpen) dat het geen Windows maar NSA is?