Wubbo Ockels was de eerste man die namens Nederland naar de ruimte ging. Ruimtereizen wordt straks net zo gewoon als reizen met de trein. De eerste Nederlander die met de trein ging, kennen we niet meer. Ik heb ’t opgezocht, het was Jan de Vries. Hij was de eerste Nederlander die ooit met de trein ging. Hij kwam toen wel te laat op zijn werk.
Nu willen we naar Mars en waarom weet niemand. Er is daar niks. Ja, er schijnt stromend water gevonden te zijn. Dan kun je dus net zo goed een expeditie naar Stadskanaal organiseren. Daar schijnt ook stromend water gevonden te zijn. Oké, leven schijnt daar dan weer niet mogelijk te zijn maar toch, het is wel goedkoper.
We zijn alleen in dit hele grote heelal. Tenminste, dat denk ik. Stel je voor dat we wel leven op Mars ontdekken. Komen die dan ook allemaal naar Nederland? Nu hoeven we daar voorlopig nog niet bang voor te zijn, want we kunnen inmiddels wel naar Mars maar er is alleen één probleem: je komt niet meer terug. Het schijnt technisch nog niet mogelijk te zijn om van Mars weer terug naar de aarde te gaan. De NASA is op dit moment mensen aan het rekruteren die mee zouden willen met de expeditie. Ik ben heel benieuwd welke astronaut met bindingsangst zich daarvoor gaat aanmelden. En ik weet niet of je ook andere mensen dan jezelf mag aanmelden, maar ik heb alvast wel even een lijstje met namen opgestuurd.
Er is daar niks. En toch willen mensen er naar toe. Waarom? Omdat het kan. Als iets technisch kan dan willen we het realiseren. We willen ons technisch kunnen etaleren. Achteraf gaan we pas kijken wat je er mee kunt. Dat was ook de reactie van de uitvinder van het wiel: ‘Geen idee wat je ermee kunt maar het rolt als een gek.’ Achteraf zie je het nut er pas van in. De mobiele telefoon vonden we ook iets voor patsers. Sterker nog, ik durf te wedden dat bij de uitvinding van de eerste telefoon er mensen zijn geweest die hebben gezegd: ‘Dit is dus helemaal niet handig want je kunt alleen maar bellen met iemand die ook een telefoon heeft. En bijna niemand heeft een telefoon.’
Er wordt ook heel veel per ongeluk geïnnoveerd. Internet was voor iets anders bedoeld en sms was een mislukt product. Net als Google Glass. Maar roep nooit te snel ‘Wat moet ik met een Google Glass?’. Voor je het weet loop je met zo’n scheikundebril op je neus de jaarrekening op te stellen. Op Mars.
Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 1, januari 2016.
Ruimtereizen is handig als de aarde definitief naar de verdoemenis is geholpen en we andere knikkers zoeken om ook kapot te maken. Nadeel is dat zelfs Alpha Centauri nog een tikkie te ver weg is.
Wellicht als we een kloon maken van Hawkins met Einstein dat dit wonderkind daar een oplossing voor weet te vinden tussen het uitvinden van nieuwe jarretels en het begrijpelijk kunnen uitleggen van de buitenspel regel aan vrouwen.