Ex-politicus Willem Vermeend heeft samen met Harvard-econoom Jan Willem Timmer zich over het fenomeen 'internet of things' (IoT) en andere digitale ontwikkelingen gebogen. Volgens het tweetal zullen de komende tien jaar veel bedrijven het loodje leggen omdat ze niet snel genoeg inspelen op de razendsnelle ontwikkelingen zoals IoT, 3D-printen, big data en drones. Bovendien worden ze ingehaald door creatieve start-ups die de markten veroveren. Vermeend en Timmer adviseren alle ondernemers daarom hun business- en verdienmodellen ingrijpend aanpassen.
De auteurs zeggen in hun boek ‘Internet of Things’ via een ‘quickscan’ de technologische revolutie in beeld te brengen die de komende jaren ondernemen en werken spectaculair zullen beïnvloeden. De nadruk ligt op IoT. De verwachting is dat in 2020 ruim vijfentwintig miljard IoT-apparaten met het internet verbonden zullen zijn. Door deze spectaculaire toename van voorwerpen, objecten en apparaten die via het internet met elkaar gekoppeld zijn, ontstaat er wereldwijd een nieuw ecosysteem van digitale verbindingen.
Dit IoT-netwerk heeft ingrijpende maatschappelijke en economische gevolgen. Maatschappelijk gaat het vooral om de gevolgen voor de privacy, en in het bedrijfsleven zal de impact ook enorm zijn. Bestaande business- en verdienmodellen van ondernemingen worden totaal op zijn kop gezet en de kans is groot dat ondernemers, die niet adequaat op de opmars van het internet of things reageren, hun bedrijf ten onder zien gaan, aldus Vermeend en Timmer.
Het duo stelt dat ondernemers drie strategieën integraal in business- en verdienmodellen moeten opnemen: een internetstrategie, een technologiestrategie en het streven naar 100 procent duurzaamheid.
Internet of Things (ISBN 9789082199345, prijs 9,99 euro, 84 pagina´s) is een uitgave van Einstein Books. De uitgave verschijnt zowel in het Nederlands als in het Engels. Ook is er een digitale versie die steeds geactualiseerd wordt. Dit zogeheten smartbook bevat interactieve elementen zoals video’s, directe integratie van gebruikte bronnen en de mogelijkheid feedback naar de schrijver te sturen.
Aueturs
Willem Vermeend was staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken (1994-2002). Momenteel is hij actief als internetondernemer, commissaris bij internationale bedrijven en bijzonder hoogleraar Economics and Internet Business en Economie 4.0.
Jan Willem Timmer is als ondernemer internationaal actief op het terrein van economie en ‘smart industry’. Hij studeerde rechten en economie aan Harvard University en ‘finance’ aan Oxford. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren colleges gegeven op het vakgebied van de economie aan verschillende universiteiten waaronder Harvard.
Kappers, Loodgieters, Verplegers, Doktoren, Bakkers, Boeren, Aannemers, Bouwers, Advocaten, Schoonmakers, Koks, Uitzend medewerkers. die gaan er allemaal aan en hun werkgevers ook.
Omzeep geholpen door Big Data, Drones, 3D printen en The internet of Things.
Daljjk schrijven ze nog dat al die mensen naar de cloud gaan!
Zou Poe’s Law hierop van toepassing zijn?
Wat weerhoudt de gecombineerde intelligentie van alle gekoppelde apparaten om de gehele mensheid als irrelevant te bestempelen ?
Momenteel zijn we nog wel enigzins nuttig omdat die intelligentie nog wat bundeling vereist maar hoe ver is dat nog weg ?
Daarna zullen wij mensen meer en meer beschouwd worden als een bedreiging voor het milieu waaraan het niet verstandig is nog veel belangrijke grondstoffen te verspillen.
Poe’s Law ? Religie ? Allemaal nuttig geweest in ons stukje van de evolutie, maar net als amino-zuren, amoeben en dinosaurussen hopeloos achterhaald. Hooguit in reservaten of musea kun je daar nog waardevolle techniek en intelligentie aan verspillen. Als we tenminste kans zien om die ‘nieuwe intelligentie’ wat historisch besef en protectionisme bij te brengen. Voorlopig programmeren we ze alleen maar met economische en efficiëntie motieven.
De mens zal vast wel overleven. Maar dan wel vergelijkbaar met zoals wij dieren beschouwen: we moeten de ‘nieuwe intelligentie’ niet voor de voeten lopen.
Ik heb die Willem Vermeend wel hoog zitten. Hem heb ik altijd beschouwd als de minst achterlijke van een reeks van kamerleden en politici die louter kwelen het allemaal niet voor zichzelf te doen…. neeheeeheeeee, ze doen het voor God en Vaderland en natuurlijk voor u en mij, als professional, als ondernemer.
Ik ben absoluut voor een verdien model maar waar dit verhaal mank zal gaan? Het prediken van Hell en Damnation. Want oh horro, koop ons boekje, dan bent u in het bezit van die quickscan en dan…. dan…. dan…. hebben wij morgen geen boeren meer nodig, geen landbouw, geen veeteelt. Nee, we laten drones en robot akkerbouw regelen en Monsanto de alleenheerschappij wereldwijd met diens patenten. TTIP is volkomen overbodig natuurlijk. Koeien en varkens? Niet meer nodig. In 2020 hebben we dat helemaal onder controle. We hebben antwoorden waar u en ik in ons IoT geile droom nooit van komden dromen.
Nee sterker. Geld geen optie meer. We betalen elkaar in hijgerig hypen en diensten. Dra breekt de geldloze wereld aan. Geen verpleegkundigen meer aan je bed of i huis. De natuur laten wij haar gang gaan en lang leven alleen nog maar voor de happy few. Immers, als u en ik de premies van enig verzekeren al lang zakelijk niet meer op kunnen brengen vallen wij vast wel een keer ten prooi aan de ene of andere ernstige ziekte.
Alleen zij die het boekje bestellen? Zij zullen overleven en zorgen voor een goed verdien model. Zuivel is niet meer nodig, heerlijke bacchanalen laten wij door robots en drones opzetten en de elektriciteit en energie die nodig is? Die halen wij gewoon rechtstreeks van de zon en de maan en wie weet van de rotatie van Mars en Venus.
2020, schrijf het op in uw agenda. We zijn goed op weg. Meester van groep vijf die Achmet vraagt, waar komt de melk vandaan Achmet? Van de Supermarkt meester. Neen dit is niet laten zien hoe dom Achmet is, dit is niet willen discrimineren want Achmed is gewoon geboren en getogen in Charlois met onvervalst Pietje Bel accent.
Tegen de achtergrond van een omdonderende V&D, DA, Mackingtosh en op de valreep van 2015 naar 2016 de enorme instroom van bijzonder nuttige en kansrijke hoogopgeleide asielzoekers waarvan, ik las het echt vandaag, een totaal politiek en zakelijk ‘Unfehige’ Diederik Samsom zegt dat wij er nog wel met gemak 200.000 kunnen hebben hier in Nederland.
Infrastructuur? Controle? Huizing? Ten Laste van wie???
Onzinnig geneuzel volgens een Minister President die het komende half jaar een totaal roerloos EU nieuwe impulsen als voorzitter mag gaan geven. Ik las zelfs dat er hoop is dat Rutte in zijn tijd het negatieve tij van de EU wel eens kan gaan keren.
Beste lezer, collega, mede professional, ik ben geen doemdenker, zoals mij deze week nog eens veil werd toegebitst. Maar waar blijven wij als wij weten dat meer dan 55% van de zzp-er en kleine ondernemer in het MKB in een diep rode gevarenzone verkeerd en dat organisaties zoals Shell, Abn-Amro en Rabo in Nederland alleen al meer dan 15.000 vrouw/man in 2016 de ww in zal sturen? Dat is te zeggen, voor diegenen die geen eigen ondernemer zijn natuurlijk.
Weet je wat? Beding dat al die werknemers die eruit gaan, het boekje van Willem en Jan krijgen. Beter nog. Stel dit als verplichte kost voor al die hoogopgeleide asielzoeker die Nederland binnenkomt. Goed voor de integratie en hun Nederlands…. toch?
Quick Scan van Willem en jan, Win Win. Prachtige slagzin.
Willem, Jan, beste professional waarmee ik, in welke hoedanigheid dan ook in 2015 t maken heb gehad, beste lezeres, lezer, op naar 2016, op naar …….
Wie zal het zeggen maar als het kan een beetje meer zin voor realiteit en nuchterheid alsjeblieft!
@ Martin Hoogenboom
“net als amino-zuren, amoeben … ”
Hoe zit dat dan met die 7,5 milliard aminozuur-containers die we mensen noemen?
En waar blijven die ontelbare amoeben die de aarde ook na de “ziekte mensheid” zullen bevolken?
Ik ben het met Henri eens en dat we allemaal “naar de clouds” gaan, dat kun je in engeland zien.
Een artikeltje over een boek van een koning Flauwekul, vrij naar Jules de Korte.
Heren, lijkt me iets met “stormen en glazen water”…
Wanneer ik naar mijn omgeving (“span of control”) kijk, dan zie ik bijna geen IoT verschijnselen. Alhoewel een collega heeft net een NEST aangeschaft. Misschien gaat ie ons bijpraten over hoeveel verandering dat ding in zijn leven gaat brengen ;)… Kijk ik begrijp de commotie wel, IoT draagt grote beloftes in zich, maar of wij “aminozuur containers” (dank je Jan) hier echt verstandig mee om kunnen gaan betwijfel ik ten zeerste. Slimme steden met slimme huizen met slimme apparaten maken nog geen bruikbare/goede oplossingen, dat doen slimme mensen namelijk!
IoT geeft ook veel pressie, te weten op het gebied van de data-kwaliteit en de veiligheid ervan.
God verhoede dat onze vrienden van de financiële elite (lees verzekeraars) hier greep op krijgt.
Henri zal kunnen beamen dat veel van die data in de cloud verdwijnt (soms voorgoed …) BIG DATA is niet voor iedereen weggelegd, je zult door de leercurve heen moeten en dat kost , tijd, resources,ergo geld, etc.. dus ook hier gaan de kosten voor de baten uit! Ik kan U overigens R aanraden een mooie ontwikkeling op software gebied voor statistici.
Terug naar mijn vrees voor de onmetelijke hebzucht van de financiële elite…, maar gelukkig lees ik hier dan weer, ergens in een geplaatst artikel, dat die weer geen goede ICT’ers kunnen vinden…dus dat loopt voorlopig wel even los, denk ik zo! 🙂 Het stikt daar sowieso nog van de legacy, dus die ballast vertraagt nog wel eventjes, gelukkig 🙂
Om met René zijn woorden te spreken , mogen we ervan uitgaan dat onze heren op het “Haagse pluche” zich hier ook mee willen bemoeien, maar dat dit zal leiden tot nog grotere chaos en onbegrip in ijdele pogingen om dit te gaan beheersen… Volgens mij gaat het door onze regering zo gepromote vrije-marktmechanisme namelijk “voor den eersten male” iets fatsoenlijks teweeg brengen.
Namelijk IoT dingen die niet of geen bijdrage leveren aan kwaliteit van leven , proces gaan gewoonweg niet slagen. Afblijven dus, Den Haag ! Laat de markt zijn werk doen, dan gebeurt er tenminste niets tegen-natuurlijks als vlaktaks e.d. Probeert U nou maar in 2016 heel netjes wetgeving te maken en te handhaven die de BV Nederland verder kan brengen in “Vaart der Europeesche” volkeren. (excuus voor de woordspeling)
b.o.t. (back on topic)
Zo koop ik bijvoorbeeld geen smart* (* vult u maar in) meer waar ik niet blijer van wordt als IT vakbroeder.
al die goedbedoelde marketing trucjes werken hier niet (goed) want het gros is niet gek (meer)
3D printen en kwaliteit is een kwestie van prijs en een polshorloge die mijn SMS voorleest , nee dank U!
Misschien dat VR hier iets kan gaan betekenen , maar dan zal men met de goede investeringen moeten komen want bruikbare content ontwikkelen voor 3D is erg kostbaar, ik zie wel hele mooie logistieke toepassingen in de automotive branche, misschien kent dit nog wat kruisbestuiving naar andere maakindustrieën. maar dan moeten we die wel in Nederland hebben en houden natuurlijk… (Wim van der Leegte als regeringsadviseur voor de Nederlandse industrie zie ik wel zitten) maar daar hebben we dan wel een regering voor nodig die dit uitermate goed begrijpt. Is er misschien IoT technisch gezien een rol weggelegd voor Rob van Gijzel (u weet wel de burgervader van E’hoven) die komt medio 2016 vrij, afwachten maar.
Heren ik wens u en de uwen een zeer prettige jaarwisseling en ik dank u persoonlijk graag voor al deze kostelijke en vaak leerzame reacties, ik lees en beoordeel ze vaak met veel plezier!
Keep on the good work! I will too!
Zou Vemeend zelf zijn auto kunnen onderhouden, zijn afvoer ontstoppen of een lekkage aan zijn dak kunnen repareren?
Tussen constateren met de telemetrie van IoT en het oplossen zit nog een gapend gat, Vemeend is de man van de ‘duizend baantjes’ die van hype naar hype vliegt. Op dit moment is de grootste bedreiging voor ondernemers de VVD, de partij die volgens Vermeend ons wel even uit de crisis zou trekken. Dat de partij ondertussen in een crisis zit door allerlei zaken die wel ondernemend waren maar de juridische toets van de integriteit niet kunnen doorstaan zullen we maar even niet vermelden.
Net als cloud computing is IoT een kapstok begrip waar je weinig specifieke zaken aan kunt toekennen die zinvol zijn. Stel dat “mobiliteit” heel populair is, met mobiliteit kun je de wereld zien zoals hij is, de idiale mobiele ervaring is veilig en voor iedereen! Mobiliteit wordt het helemaal in 2016! Dat slaat natuurlijk nergens op, je kunt het over auto’s hebben, of elektrische fiets, of misschien zelfs van een specifiek merk. Maar IoT of Cloud Computing of Big Data is niets in zichzelf.
Ik zou kunnen zeggen dat ik bezig ben met IoT, ik krijg er zelfs subsidie voor. Ik gebruik beacons, sensoren en blue tooth devices om veiligheid te vergroten. Zo weet je altijd waar BHV-ers in de buurt zijn en kun je ze snel waarschuwen bij incidenten. De vraag is nu hoe beveilig je de data stromen? Hoe maak je ze betrouwbaar (accuraat en vallen niet uit)? Hoe maak je het kosten efficient? Hoe zorg je voor energie voorziening? Dat is verrast veelzijdig, zo heb je te maken met privacy wetgeving, het opzetten van HTTPS verbindingen, versleuteling, wiskunde, algoritmen, et cetera.
Dus ik zou inderdaad kunnen zeggen dat ik met (big) data bezig ben en het internet der dingen, maar vind dat niet zo interessant. Het gaat om de daadwerkelijke toepassing.
Verder heb ik het boek niet gelezen, dus kan er niet over oordelen, maar als ik “smart book” lees heb ik wel een vermoeden.
Het is echter niet zo dat ondernemers IoT niet overleven, het is meer dat de wereld en de business veranderen en dat niet iedereen die wijzigingen als bedrijf kan adapteren. Daarnaast geloof ik dat we uiteindelijk een probleem hebben met de hoeveelheid werk die maar beschikbaar is en hoeveel dat dan oplevert. We hebben teveel luxe voor de waarde die we produceren. Dat kan alleen maar ten kostte van andere gaan. Als dat ophoud, zal onze luxe ook ophouden….
“Toch maar even lezen dan?”
Ik denk wanneer je het smartbook eenmaal hebt gelezen , overigens hulde voor beide schrijvers, het geeft een heel mooie uitleg van de materie en de raakvlakken in de maatschappelijke en economische sfeer. Wat men volgens mij vooral beoogt is een startsignaal afgeven voor start-ups, want kansen zijn er genoeg! Een signaal met een duidelijke politiek-wetenschappelijk tint als men het mij vraagt. Evengoed een goed signaal daarentegen.
Ik heb nog wel wat tijd over en heb de PI en INTEL Edison al aan de tand gevoeld, en ik zie hier ook wel de oneindige mogelijkheden voor. Maar daarmee ben ik nog geen start-up! Ik kan wel een goede helpende hand bieden bij zo’n club! Dus mocht U zich geroepen voelen om in 2016 iets heel spannends te gaan doen met IoT, dan hoor ik graag waar ik van dienst kan zijn! Welke value-proposition gaan we maken?
“We hebben teveel luxe voor de waarde die we produceren.”
“Ik zou kunnen zeggen dat ik bezig ben met IoT, ik krijg er zelfs subsidie voor. “.
De eerste is geen probleem, das het begrotingstekort. Slogan erboven “Let op ! Geld lenen kost geld” en tis klaar.
De tweede zegt iets over ons vak, de mensen die erin werken. Geen tijd en zin om boekje te lezen, maar er wel over oordelen. Das pas quickscan. Tijd is geld en daar moeten we zuinig mee zijn.
Politici dan ?
Kamervoorzitter Van Miltenburg : ‘Ik moest even googlen wat ICT betekent’
Ton Elias : ‘IP adres ? Dat heb ik niet paraat, dat weet ik niet.’
“Vemeend is de man van de ‘duizend baantjes’ die van hype naar hype vliegt.”
Duizend baantjes en van hype naar hype vliegen 🙂 Een mooie samenvatting van de automatisering de afgelopen jaren. Heb Willem dan toch gelijk ? De waarheid is dat we het allemaal niet weten, de wereld na 10 ICT-jaren. Toch kunnen we er wel van alles over vinden, ook bij Computable.
Gun die Vermeend zijn boekie nou.
Ron, ik ben niet tegen IoT, maar zet me vooral af tegen de titel van het artikel!
en kleine suggestie bij jouw value proposition voor een start-up / value proposition : ” Ik kan wel een goede helpende hand bieden bij zo’n club! ” kan nog veel verder aangescherpt worden. Wat bied je nu precies aan en voor wie? 🙂