Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de prijserosie voor ssd’s, die hdd-prijzen gaan naderen.
De massaproductie en chipinnovatie voor ssd’s (solid state drives) zitten in een stroomversnelling. Dit zorgt voor aanhoudende prijsdalingen, waarbij nu voor het vierde kwartaal op rij een daling van meer dan 10 procent is genoteerd. Deze lijn doortrekkend komen ssd’s tegen 2017 in de buurt van hdd’s qua prijzen, waarbij de voordelen van snelheid en energiezuinigheid doorslaggevend kunnen worden.
Volgens DRAMeXchange, een divisie van marktonderzoeker TrendForce, kost een 2,5 inch ssd in 2017 gemiddeld zeventien cent per gigabyte. De gemiddelde hdd-prijs zit dan op zes cent per gigabyte, wat redelijk stabiel is sinds dit jaar. Ssd’s zitten nu nog op gemiddeld 39 cent per gigabyte, wat komend jaar daalt naar 24 cent per gigabyte. DRAMeXchange verwacht dan ook dat 41 procent van de laptops in 2017 is uitgerust met een ssd, versus slechts 24 procent nu en 31 procent in 2016. 2017 wordt het doorbraakjaar van de ssd. Wat vind jij?
Wie Roept Mij,
Files worden vaak veroorzaakt door dat men op de drukste plekken of mogelijke knelpunten niet goed over de infrastructuur nagedacht heeft. Files zijn vaak vooraf al in te schatten. Je weet vaak al waar en wanneer en onder welke omstandigheden ze veroorzaakt gaan worden. Zo kan je hier (vooraf al ) rekening mee houden. Het vergelijk met een ICT Infrastructuur is daarom ook makkelijk te maken. Ook hier is vaak al vooraf in te schatten waar,wanneer en op welke lagen er mogelijke knelpunten gaan onstaan.
En ja het is een leuk voorbeeld dat je aanhaalt. Maar die zag iedereen toch wel al lang van te voren aan komen?
@Ruud: het stukje “vooraf inschatten, waar en op welke lagen” is welk een steeds grotere uitdaging.
Had je vroeger alles lokaal in beheer, en daarmee inzicht in je infrastructuur, kon je inderdaad de knelpunten identificeren.
Maar vandaag de dag is je lokale netwerk uitebesteed aan partij A,, je PC’s en lokale servers aan partij B, je lokale storage aan partij C, je internetverbinding aan partij D, en draait een deel van je applicaties in de cloud bij een partij E.
Weet jij dan nog waar de bottlenecks zitten? Praktijk leert dat ze allemaal naar elkaar wijzen, en je als eindgebruiker met het probleem zit. Daar helpt helaas geen SSD aan.
@ Pa Va Ke,
Helemaal mee eens. De regie en het inzicht behouden is en blijft in dat soort gevallen uitdagend. Niet iedere leverancier staat dit toe. Tooling is er genoeg alleen om het juiste inzicht en juiste conclusies te trekken is en blijft lastig.