Uit dertig inschrijvingen heeft Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vijf bedrijven gekozen die de komende jaren tijdelijk ict-personeel leveren. Naast het Linkit-consortium en Ordina, die eerder al bekend waren, zijn ook Between, KPN en een combinatie van CIM Solutions, VKA en Brunel geselecteerd. De mantelovereenkomsten gelden voor twee jaar, met twee maal een verlengingsoptie van een jaar.
Het consortium van Linkit bestaat uit Linkit en de onderaannemers Motion10, Bartosz, Divetro en IN2IT.
Bij de groep van vijfentwintig uitvallers behoren naast een aantal kleine ict-dienstverleners grote namen als Accenture, Atos, Caesar Groep (samen met Bergler), Capgemini (in combinatie met Dunit), CGI, IT Staffing en Inter Access (SLTN).
In 2014 schreef DJI 105 keer een offerte uit voor ict-inhuur, blijkt uit het bestek van deze aanbesteding. In totaal is er vorig jaar circa 275.000 uur aan tijdelijk ict-personeel gecontracteerd. De voorgaande jaren lieten een vergelijkbaar beeld zien. DJI geeft echter geen prognose of dit beeld ook voor de komende jaren opgaat.
Dat heeft deels te maken met bezuinigingen en reorganisaties die DJI de komende tijd te wachten staat. Deze ingrepen kunnen tot gevolg hebben dat de behoefte aan tijdelijk ict-personeel afneemt. Daartegenover staat dat er tot en met 2017 een grootscheeps moderniseringsprogramma loopt, waarbij DJI het totale applicatielandschap wil vervangen. Bij deze operatie is weer extra ict-capaciteit nodig.
DJI en IUC
DJI is de organisatie achter het gevangeniswezen in Nederland en maakt deel uit van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Met 59 vestigingen verspreid over het land en zo’n veertienduizend medewerkers is DJI een van de grootste organisaties van Nederland.
Deze aanbesteding liep overigens via het InkoopUitvoeringsCentrum (IUC) van het ministerie van Economische Zaken. Het Rijk hanteert een nieuw inkoopbeleid waarbij er op een centrale, gebundelde manier via een inkoopuitvoeringscentrale wordt ingekocht voor ministeries, uitvoeringsorganisaties, baten-lasten-diensten en raden/adviesorganen. De vele inkooppunten in het land zijn in het kader van het programma Compacte Rijksinkoop per onderwerp gebundeld in twintig IUC’s. Dit moet een efficiëntere en goedkopere manier van aanbesteden opleveren, ook op ict-gebied.