De Autoriteit woningcorporaties (Aw) heeft Skarp Woningcorporaties in de arm genomen om nieuwe definities te maken voor de sturings- en verantwoordingsinformatie in de corporatiesector. Het betreft definities voor de verantwoordingsinformatie over het afgelopen boekjaar die in het voorjaar wordt opgevraagd, en voor de prognose-informatie over het volgende boekjaar en de vijf daaropvolgende jaren die in het najaar wordt opgevraagd. De nieuwe definities moeten uiteindelijk leiden tot betere managementinformatie in de corporatiesector.
De Autoriteit woningcorporaties vraagt via het samenwerkingsverband CorpoData elk voorjaar en najaar sturing- en verantwoordingsinformatie op bij de woningcorporaties. In de corporatiesector bestaat al langer de behoefte aan betere definities voor deze informatie, zegt Richard van der Zee, algemeen directeur van Skarp.
Die behoefte is er zowel bij de informatievragers, zoals de overheid, en bij de aanbieders van de informatie (corporaties), alsook bij andere betrokkenen zoals accountants en ict-leveranciers. Voor de toezichthouders leiden betere definities tot beter vergelijkbare informatie. Voor corporaties en andere partijen leiden betere definities tot meer duidelijkheid en efficiëntie en daarmee tot verlaging van de administratieve lasten, aldus Van der Zee.
Sturing
Bovendien gebruiken veel corporaties de indicatoren van de overheid in toenemende mate voor hun interne sturing en het interne toezicht. Het belang van heldere definities neemt dus alleen maar toe. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst onderstreepte dit ook in zijn brief over het verbeteren van de bedrijfsvoering en de informatiestromen in de sociale huursector die hij afgelopen juli naar de Tweede Kamer stuurde, stelt de Skarp-directeur.
Vanuit deze behoefte is de Aw het project Gegevensdefinities gestart. Hierbij wordt de kennis en ervaring van Skarp van stuur- en verantwoordingsinformatie voor woningcorporaties ingezet bij het methodisch uitwerken van de definities voor de gegevensopvraag. Om de definities te maken zet Skarp zijn zogeheten Sector Intelligence Platform in voor het online uitwisselen van informatie en commentaar. Daarbij wordt uitgegaan van standaarden, zoals Cora (Corporatiereferentie-architectuur) en Vera voor de gegevensdefinities.
Platform
Door aan te sluiten op het sector intelligence platform van Skarp worden (Vera-)gegevens uit de bronsystemen opgehaald en door het bedrijf verwerkt. De gegevens blijven van de corporaties en worden door Skarp in historisch perspectief opgeslagen. Op basis van de centraal beheerde sectordefinities kunnen partijen stuurinformatie generen in de vorm van rapportages en dashboards. Ook verantwoordingsinformatie wordt op basis van deze centraal opgeslagen definities automatisch gegenereerd. Verder behoort het integreren van bedrijfsgegevens met open data, zoals BAG, via het platform tot de dienstverlening van Skarp.
Aanbestedingsbeleid, er is veel over te doen geweest.
Het oosten heeft karma, maar wij hebben bingo.
Hoe zou Skarp de opdracht hebben verkregen ?
Ik mag hopen oprechte willekeur gecombineerd met de gebruikelijke zakenlunches.
Stel dat het een aanbesteding was, hoe ga je het plan checken ?
De eerste vette alinea van het artikel waarin de probleemstelling wordt gesteld, is al een nieuwjaarspuzzel op zich : Je moet dus definities maken mbt verantwoordingsinformatie en sturingsinformatie wat tot betere managementinformatie kan leiden ?
Hoe zou je later kunnen aantonen dat dat gelukt is, of dat je dat beter kunt dan je concurrent ?
Je zakenvrienden uitnodigen en met zijn allen in een kringetje zitten, fles in het midden. Zwiepert geven aan de fles, waar die stopt die krijgt de aanbesteding. Vast wel een jurist die kan aantonen dat het eigenlijk een behendigheidsspel is. Je kunt het ook met een richtingsbord spelen. Anyway, SKARP heeft gewonnen. Minister Blok kan tevreden zijn.