Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de langverwachte desktopdoorbraak van Linux. Komt het er nu echt aan?
Al jaren wordt er gesproken over ‘het jaar van Linux op de desktop’, alleen is het er tot op heden telkens niet van gekomen. Ondanks lichtere systeemeisen dan het slecht aangeslagen Windows Vista. Ondanks grotere vrijheid qua broncode en gui-keuzes. Ondanks meer vertrouwdheid dan het tabletgerichte – en ook niet groots aangeslagen – Windows 8.
Ondertussen heeft Linux als onderlaag voor Android wel allang de markt voor smartphones veroverd. Een grote markt die nog altijd groeiende is en die de pc passeert. Toch is Android volgens puristen niet echt Linux, doordat er bepaalde restricties gelden en apps immers worden gemaakt voor Google’s van Java afgeleide ’bovenlaag’ (eerst Dalvik en nu ART). De aloude desktop komt nu in zicht voor Linux, dankzij de Raspberry Pi en virtuele desktops (vdi) en/of RDP voor Windows-op-afstand. Gaat Linux in 2016 dan toch doorbreken op de desktop? Wat vind jij?
@Paul
Linux Mint bijvoorbeeld?
Zolang je die nog niet kent (geprobeerd hebt) ken je Linux ook niet.
Er zijn meerdere distro’s, verken deze eerst…
Als je een objectief oordeel wilt geven moet je natuurlijk wel weten waarover je het hebt (?).
En inderdaad, het gaat erom dat Linux de werkplek software (ook) ondersteund.
Gamen – werkplek – dacht het niet (…niet interessant).
ERP pakket – werkplek Linux – dacht het wel (bijzonder interessant).
Office pakket – werkplek – werkt altijd (bijzonder interessant).
Thuis, zoekt men het maar uit… Er is altijd nog het Fijlige W10 of gewoon de X-Box.
@Jasper P: Dat gamen niet goed/makkelijk gaat op Linux en op Windows wel is altijd het probleem geweest waarom Linux nooit echt op de desktop is doorgedrongen.
– Mensen willen thuis kunnen gamen.
– Games draaien onder Windows
– Mensen kennen de pakketten van thuis, want die draaien ook onder Windows.
– Op het werk willen mensen werken met de pakketten en de omgeving die ze kennen.
Een XBox vergelijken met een serieuze game desktop is zoiets als een driewieler vergelijken met een F1 racewagen.
@Technicus
Gamen is een thuisaangelegenheid. Wij gamen niet op de zaak – wij werken daar – of thuis op de werkplek.
Op de zaak hebben nog veel Windows werkplekken, maar Linux (Mint) is toch sinds 2015 de meerderheid geworden. Tevens is L-Mint niet moeilijker in gebruik als Windows 7.
Voor ons team eenvoudig te onderhouden en hoeft nagenoeg nooit opnieuw opgestart te worden – tevens kunnen we elke werkplek op afstand onderhouden zonder daarbij de gebruiker te storen – prettig dus.
Gezien je reactie begin ik me af te vragen of jij op de zaak gamed?
Overigens heb je qua X-Box ~ Windows PC natuurlijk volledig gelijk. Echter voor mij is een werkplek zoals het woord het zegt, of dit nu thuis, onderweg of op de ‘zaak’ is. Maar goed, dat is mijn bescheiden mening.
Kleine correctie,
‘2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek’
2016 is wellicht ‘iets’ te vroeg voor ons als statement.
In 2016~2017 zie ik het bij ons wel gebeuren m.b.t. de meeste werkplekken. Derhalve zeg ik niet dat iedereen er zo over ‘kan / moet’ denken.
Wij als IT, doen er alles aan om mensen ‘productief / gelukkig’ te houden. Willen zij bij W10 blijven, prima, zo mogelijk (lees: functie).
Uiteindelijk beslis ik (ons team) en dat is voor mij al ‘zwaar’ genoeg.
@Jasper:
Er zijn bedrijven met Linux werkplekken. Dat aantal is klein, en zal ook altijd klein blijven. De meeste bedrijven hebben Windows (7/8.1/10) werkplekken. Dat gaat in 2016 niet veranderen, en in 2017 ook niet.
LibreOffice is een compleet office pakket, maar MS Office is nog steeds de standaard. Veel software is op verschillende platforms beschikbaar, maar ze zijn altijd beschikbaar voor Windows.
Windows is voor bedrijven het “veilige” platform. Bedrijven hoeven zich niet af te vragen of er een Windows versie, die is er gewoon. Bij Linux is dat altijd een aandachtspunt.
Beste Frank,
Wat Jasper P beschrijft is dat een dure auto niet altijd een betere auto is.
Het gaat erom: wat doe je ermee. Office, een ERP pakket en de boekhouding draaien net zo goed, zo niet beter onder Linux.
Tevens blijft de bediening, het drukken/klikken op dezelfde knopjes behouden. Men / het ‘volk’ / de werknemer hoeft derhalve niets te leren qua besturing en dat is hun ‘job’ sowieso al niet. Anders waren / zijn ze wel werkzaam in de IT.
Er zal er toch minimaal 1 het geld voor ons bedrijf moeten binnen ‘harken’, hoe meer hoe beter en laat de IT maar aan ons over…
– Productie
– Voorraad
– Verkoop
– Administratie
– Distributie
– Management
Het zal ze een ‘worst’ zijn met welke besturingssysteem ze werken. Zo wel, dan zijn ze niet met hun werk bezig.
Ik ooit eens een artikel geschreven over het gebruik van “DE” in deze sector.
DE werkplek bestaat niet, derhalve bestaat DE linux werkplek ook niet in mijn optiek.
De keuze voor een OS op je werkplek hangt van diverse factoren af. Linux kan daarbij een goede keuze zijn, maar zoals in een aantal reacties al aangegeven, het hangt heel erg van het gebruik af.
Pak bijvoorbeeld een doelgroep die grafisch werk doet, en hun spullen aan moet leveren in CYMK formaat. Het aantal mogelijkheden voor software wordt daarmee al drastisch beperkt, en daarmee misschien ook wel de mogelijkheden in keuze voor het OS.
Voor alles zijn alternatieven beschikbaar, maar daarmee is nog niet gezegd dat zo’n alternatief beter of goedkoper is.
@Jasper
ERP en Linux, van groot naar klein
Adempiere – Compiere
Openbravo
OpenERP
Weberp
Frontaccounting
De laatste 4 heb ik geinstalleerd en daar kun je goed mee werken.
Pa Va Ke,
Wij proberen een ieder op zijn haar vaste te werkplek te situeren. Kan niet altijd maar 97% van de werknemers wel.
Foto-tjes, pennen, kladblokken en aantekeningen zijn dan eenvoudig terug te vinden.
Overigens schrijven wij de ‘wet’ niet voor maar dit wordt ervaren als prettig. De enige welke geen vaste plek hebben zijn de vertegenwoordiger en monteurs. Derhalve praten wij op de ‘zaak’ over een / de / je werkplek. Wellicht oubollig…
Pa Va Ke,
Tevens heb je het over CYMK, daar houden we ons totaal niet mee bezig, derhalve gaat dat voor ons niet op.
Zouden we ermee bezig zijn is dat de verantwoording (zo zien wij dat) van de (’n mooi woord) eind-product-leveraar. Kortom, wie is de klant? Wilt u ons als klant zult u aan onze wensen moeten voldoen. Kom maar op met die 400 Apple’s! Zijn we vrij star in. Maar goed, wij werken niet volgens / met de CYM Key generator.
Jan,
Bedankt voor het meedenken, wordt gewaardeerd!