Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de langverwachte desktopdoorbraak van Linux. Komt het er nu echt aan?
Al jaren wordt er gesproken over ‘het jaar van Linux op de desktop’, alleen is het er tot op heden telkens niet van gekomen. Ondanks lichtere systeemeisen dan het slecht aangeslagen Windows Vista. Ondanks grotere vrijheid qua broncode en gui-keuzes. Ondanks meer vertrouwdheid dan het tabletgerichte – en ook niet groots aangeslagen – Windows 8.
Ondertussen heeft Linux als onderlaag voor Android wel allang de markt voor smartphones veroverd. Een grote markt die nog altijd groeiende is en die de pc passeert. Toch is Android volgens puristen niet echt Linux, doordat er bepaalde restricties gelden en apps immers worden gemaakt voor Google’s van Java afgeleide ’bovenlaag’ (eerst Dalvik en nu ART). De aloude desktop komt nu in zicht voor Linux, dankzij de Raspberry Pi en virtuele desktops (vdi) en/of RDP voor Windows-op-afstand. Gaat Linux in 2016 dan toch doorbreken op de desktop? Wat vind jij?
@Henri
“Voor de goede orde: Wij zijn als organisatie volledig overgestapt op Google for Work, daarnaast heeft het grootste gedeelte van de medewerkers een Mac en de software die we maken draait in de browser en is volledig gebaseerd op open source (Linux, Python, Django, Postgres, Javascript, Salt, Jenkins, etc).”
Iedereen moet natuurlijk gewoon lekker werken waar/ hij/zij zich het beste mee uit de voeten kan.
Echter als ik bovenstaande lees, dan kan dat allemaal prima op een Ubuntu desktop. Download eens de laatste Ubuntu Desktop 15.10, brand de .iso op een USB Stick en boot er eens vanaf, dan kan je zien dat het allemaal prima werkt en supersnel is. Het kan een forse kostenbesparing zijn door goedkope desktopslaptops te gebruiken i.c.m Ubuntu i.p.v. dure Macs. Het voordeel kan je dan weer doorberekenen naar goedkopere producten voor de klanten van je bedrijf (dan heb je mogelijk een betere concurrentie positie, alle kleine besparingen bij elkaar zorgen uiteindelijk voor grote besparingen)
Dag Joop, +1 voor je enthousiasme.
Ik heb vormgevers in dienst, die gebruiken producten van Adobe (in mijn ogen 1 van de slechtere bedrijven in de industrie, don’t get me started). Helaas is dat ook een de factor standaard. Per medewerker kost me dit 70 euro per maand voor de Creative cloud suite. En nee, de open source alternatieven gaan hem niet worden omdat we ook met een flexibele schil freelancers werken en je er dus gewoon bijna niet aan ontkomt en geloof me, ik wil niets liever dan afscheid nemen van Adobe. Maar daardoor zit ik dus aan Windows of Mac OSX vast aangezien dat niet draait onder Linux.
We onderhouden ook nog wat .NET software, Visual Studio (in mijn ogen de veruit de beste IDE in de industrie) werkt alleen op Windows, en zodoende kan ik ook niet met al mijn systemen over op Linux.
Wat ik bedoel te zeggen is dat ik er als klein bedrijf er voor open sta, maar dat ik het domweg niet kan zonder serieuze kwinkslagen. Als ik dat al heb, dan zullen grotere bedrijven dit ook hebben. Daarnaast kan ik voor Windows makkelijk mensen krijgen, goede Linux mensen zijn een stuk schaarser.
Het is dus allemaal niet zo eenvoudig om zomaar een OS te switchen….
@Henri
Aha ik begrijpt het.Door twee producten Adobe en Visual Studio heb je last van een vendor lockin.
Naast dat je al redelijk veel betaald voor deze software ben je min of meer verplicht geworden om voor dure hardware en software te moeten kiezen. Grafische vormgeving en .NET ontwikkeling zijn inderdaad twee onderwerpen die wat lastig passen op een Linux Desktop. Server based computing is wel een optie, waarbij je de office, e-mail en andere software eventueel op de Linux desktop laat draaien en alleen Visual Studio en Adobe via SBC aanbied via Citrix of VDI. Dit kan mogelijk interessant zijn bij een bepaalde schaalgrootte. Een andere optie is een desktop afnemen uit de cloud. Ik zou gewoon rond blijven kijken wat de mogelijkheden zijn. De ontwikkelingen gaan hard. Succes ieder geval met je bedrijf.
…Joop en Henri,
Sorry heren dat er even tussen kom, maar Ubuntu 15.10 lijkt me een beetje te optimistisch.
14:04 LTS (lees: long time service – ondersteuning dus) lijkt me een betere optie.
Maar goed, Linux Mint is mijn keuze – en is het altijd beter als dat gepruts met Windows X.
Kleine foot-note, ik zou niet weten met welke Linux versie ik werk, daar update/upgrade op de achtergrond gebeuren en ik hier nooit een melding van krijg als dit gebeurt – tevens hoef ik na updates en/of upgrades nooit (lees: niet elke keer) opnieuw op te starten. Kortom ik word niet geconfronteerd met welk besturingssysteem ik werk. Tevens kan ik met Linux Mint op afstand alle/elke werkplek(ken) met 1 regeltje (in terminal) resetten zonder dat de clients hun gegevens kwijt raken – en OOK nog gewoon kunnen doorwerken, doe dat maar eens na met MS Henri.
Beetje bronvermelding…:
https://sites.google.com/site/computertip/versiekeuze
Henri, MS is een bedrijf, zo ook Google en Facebook enz., they want to make money en zijn emotioneel niet (meer) in het individu geïnteresseerd. So what? Andere (met name vrijwilligers) wel!
En nu niet beginnen met ontwijkende antwoorden over Apple, want dat is helemaal een drama, die bestaan over 5~10 jaar niet meer (software) – en dat komt door je ‘heilig huisje’ Microsoft …NSA zoek dat maar eens op met de TOR browser.
Verder – be happy, de 1 valt op blond de ander op bruin – de 1 heeft een Opel de ander een Volkswagen – wij wonen vrijstaand, mijn overburen niet. What the heck do I care! als iedereen maar op zijn manier gelukkig is, en dat zijn we met MS niet meer.
@Henri
“Visual Studio (in mijn ogen de veruit de beste IDE in de industrie) werkt alleen op Windows, en zodoende kan ik ook niet met al mijn systemen over op Linux.”
Helemaal mee eens!
Op enige afstand volgt Apple’s XCode met Swift als nieuwe belangrijkste taal. Dat draait alleen op OS X, en je kunt alleen ontwikkelen voor OS X en iOS.
IBM’s Visual Age is de hekkensluiter onder de IDE’s. Als bonus draait het overal. Alhoewel, draait? Vooral de zandloper draait!
Het gros van de werkplekken zal nooit Linux worden. Het is nog steeds Windows, het kan mogelijk iets van Apple of Google worden, maar Linux… echt niet!
@Henri: Het is natuurlijk maar waarvoor je jouw IDE voor nodig hebt. In onze high performance cluster omgeving zou je weinig zinnigs met Visual Studio kunnen doen. Misschien met plugins en dergelijken, maar de rest zou je bedenkelijk aankijken. Er is programmatuur die minder kost en daarvoor beter functioneert.
Voor .NET software is het natuurlijk wel een prima tool, maar dan heb je ook echt weer met Microsoft software te maken.
In dat opzicht heeft het meer te maken met wat men gewend bent. Ik heb oud Lotus Notes gebruikers Outlook lopen vervloeken en omgekeerd ook.
Technicus, wij zijn helemaal over op Linux / Python / Javascript / Postgres / Jenkins, we hebben alleen nog wat (legacy, haha) systemen die op .NET draaien en ook onderhouden moeten worden.
Overigens maken we ook IOS apps en dan heb je (Jasper!) toch nog een Mac OSX van Apple nodig 🙂
Maar goed, het topic is nu wel uitgekauwd 🙂
@Henri,
Van Wikipedia ‘geplukt’:
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mono_(software)
Hope this helps…
Mono is een opensourceproject onder leiding van Xamarin (vroeger van Novell, oorspronkelijk van Ximian) om een ontwikkelomgeving te bouwen compatibel met Microsoft .NET, en volgens de betreffende ECMA-standaard. Dit omvat onder andere een C#-compiler en de Common Language Runtime (CLI). Mono werkt onder meer onder GNU/Linux, Unix, Mac OS X en Windows.
De Mono-runtime bestaat uit een just in time compileersysteem voor een aantal processoren: x86, x86-64, SPARC, PowerPC, ARM, S390 (zowel 32 bit als 64 bit), en IA-64. De runtime vertaalt de code via just in time compilatie naar de juiste machinetaal. Dit wordt gecachet terwijl de applicatie draait. Voor andere processoren bestaat een interpreter die de bytecode één voor één vertaalt naar instructies. De JIT-methode resulteert echter in een hogere performance.
Jasper,
Dank voor je moeite.
.NET draaien op Linux is iets anders dan .NET ontwikkelen op Linux….. Mono bestaat al jaren.
Soms lijken dingen simpel, of denk je “dat moet toch kunnen?”, helaas is de realiteit wat weerbarstiger dan dat…
En ja, je zou natuurlijk met notepad / Atom of MS Code .NET code kunnen schrijven, maar het is juist de kracht van Visual Studio dat je snel goed kunt ontwikkelen en testen….
Linux als desktop…. ik zie het niet snel gebeuren. Bij bedrijven zie ik (maar ik solliciteer alleen naar overwegend windows georienteerde bedrijven…) ook niet echt een ommezwaai.
Over het algemeen is eet is niet alleen het OS wat het moet doen. Het is ook de applicaties en voor thuisgebruikers bijvoorbeeld de games. En als mensen al zielig doen over een startknop die verdwijnt.. dan doen ze nog veel meer zeuren over “alles is anders…” dus nee. ik zie het niet gebeuren.