Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de langverwachte desktopdoorbraak van Linux. Komt het er nu echt aan?
Al jaren wordt er gesproken over ‘het jaar van Linux op de desktop’, alleen is het er tot op heden telkens niet van gekomen. Ondanks lichtere systeemeisen dan het slecht aangeslagen Windows Vista. Ondanks grotere vrijheid qua broncode en gui-keuzes. Ondanks meer vertrouwdheid dan het tabletgerichte – en ook niet groots aangeslagen – Windows 8.
Ondertussen heeft Linux als onderlaag voor Android wel allang de markt voor smartphones veroverd. Een grote markt die nog altijd groeiende is en die de pc passeert. Toch is Android volgens puristen niet echt Linux, doordat er bepaalde restricties gelden en apps immers worden gemaakt voor Google’s van Java afgeleide ’bovenlaag’ (eerst Dalvik en nu ART). De aloude desktop komt nu in zicht voor Linux, dankzij de Raspberry Pi en virtuele desktops (vdi) en/of RDP voor Windows-op-afstand. Gaat Linux in 2016 dan toch doorbreken op de desktop? Wat vind jij?
@Joop
Het is niet zo dat gesloten software per definitie achterdeurtjes bevat en open software niet. Ook open software heeft gesloten onderdelen, grote stukken complexe code waar al decennia niet naar gekeken is, bv modules die in de AT&T tijd in Unix zijn beland en in alle opvolgers en afsplitsingen te vinden zijn.
Ik browse niet met Chrome, ik zoek standaard niet met Google, ik heb een ad blocker, en ik post vrijwel niks op FaceBook. Ik hecht belang aan mijn privacy, en heb een hekel aan bedrijven die daar lak aan hebben. Mijn browser accepteert cookies selectief, ik klik niet op links voor gratis shoptegoed of geblokkeerde bankpassen, en als ik sites bezoek die geen forum hebben (zoals Computable), dan doe ik dat bij voorkeur met been privévenster.
Met andere woorden: ik ben me bewust van mijn privacy, ik onderneem acties om nog een stukje privacy te bewaren, maar ik overdrijf niet, ik ben wel gewoon on line. Ik gebruik hier mijn volledige naam, in tegenstelling tot jij: jij kan alles zeggen en zal er nooit op afgerekend worden. Dat maakt het droppen van een heftige stelling en het inhakken op reacties daarop een stuk makkelijker.
Wees je daar ook van bewust! Hou je in, met je Mussolini-quote ging je ver over de fatsoensnorm!
Flocks,
…enz, enz…
Waarom betalen voor MS Office (verdien-model) terwijl LibreOffice er is?
Geef mij nou eens 1 functie die eruit springt voor de gebruiker.
Het gaat over:
‘ 2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek’
Met name ben ik geïnteresseerd in Henri zijn reactie, want die schijnt er veel van te weten.
M.b.t. achterdeuren in o.a. Windows 10
Ik weet het het is te zien in WireShark
In Android wordt Facebook eigenaar van je camera en microfoon
Hoe ik echte privacy zie:
Dat er geen bewaarlicht is voor ISP’s m.b.t. surfgedrag en e-mails (net zoals vroeger met het briefgeheim)
Dat ik kan kiezen iets cash te betalen op het moment dat ik niet wil dat bankensupermarkten het kunnen zien. Maar gewoon pin als het me op dat moment niets uit maakt.
Dat over de dokter is een kwalijke zaak, ik ben zelf werkzaam in de zorg en zie dat daar vaak autorisaties niet op orde zijn en er grote kans op datalekken bestaat of al hebben plaatsgehad. Gelukkig wordt op dit vlak de wetgeving wel aangescherpt (zie privacywetgeving en meldplicht datalekken die begin 2016 in werking is getreden)
Daarnaast vind ik het schandalig dat inderdaad commerciële banken en of verzekeraars blijkbaar kunnen achterhalen of je iets mankeert qua gezondheid. Ik vind het ook schandalig dat de belastingdienst je inkomen/salaris zomaar doorspeelt aan commerciële verhurende partijen/huisbasen om zo je huur te kunnen bepalen/verhogen. Telco’s kunnen je volgen (maar dat hoeft niet) overheidswetgeving/bewaarplicht zorgt ervoor dat ze dit doen (daarnaast kan je je telefoon uitzetten of niet meenemen) Ik zie privacy als een individueel recht wat aan alle kanten door overheden corporaties bedrijven en financiële instellingen geschonden wordt. Net zoals de integriteit van het menselijk lichaam. We gaan naar een toekomst toe dat als je geen donor codicil bij je hebt waarin je duidelijk aangeeft geen donor te willen zijn, je levend open gesneden wordt en van je organen beroofd. Zwangeren vrouwen worden straks verplicht tot een keizersnee mocht dat medisch nodig zijn ook al willen ze dit niet, ze worden straks gedwongen. Alles, alle privcacy en enigenrecht staat op een hellend vlak
Het voordeel van open software (waarbij de broncode in te zien is) is dat iedereen bij elkaar in de keuken kan kijken. China & Rusland kunnen de code inzien. en Amerika en de EU kunnen de code inzien die Rusland & China eventueel toevoegt. Dit heeft alleen maar voordelen. De code wordt er sterker en stabieler van, achterdeurtjes van veiligheidsdiensten worden sneller zichtbaar en ontdekt. Bij gesloten software is dit niet het geval. Je maakt ook een fout door te stellen dat ook open software gesloten onderdelen heeft, ja dit is het geval bij Android, maar niet bij Linux/BSD of bijvoorbeeld Ubuntu.
De Mussolini quote is vandaag de dag de waarheid
Banken overheden en multinationals zijn twee handen op een buik
Overheden ook in NL kijken meer naar de belangen van banken overheden en multinationals (en de geo politiek die zij bedrijven, dan naar de belangen van zijn burgers
p.s.
Ik reageer inderdaad bewust niet onder mijn eigen volledige naam
Ik weet dat er niets veranderlijk is als de mens, en ik over 10 jaar misschien een andere mening kan hebben. Ook wil ik niet dat een P&O manager (in geval van een sollicitatie) mijn reacties over het gehele internet tot 20 jaar terug kan gaan zitten nalezen
Jongelui,
Welk bedrijf wil bespioneerd worden?
MS – Apple – Google enz willen dat bij hen niet, derhalve mogen ze dat bij u wel?
Het probleem is ‘kennis’.
Mark my words: Na W7 is het gebeurd met MS Windows.
Een MS engineer was na W7 uit-ge-engineerd… BLIJKT.
Kan het niet beter maken, maar wel mooier -zo dacht zij – moet een vrouw zijn geweest?
Als kind leer je eerst plaatjes kijken (stripboek) – TABLET.
Daarna leer je lezen en schrijven – LINUX.
Van wie deze quote was weet ik niet, maar is wel waar!
Derhalve begrijpt geen puber iets van MSDOS en/of Linux.
Maar kunnen gamen als de ‘beste’.
Voor nu is de Toekomst Linux – met name voor de jeugd, maar ja, stripboeken (games) zijn veel leuker als bijbels.
Hoop niet dat het tot een staking komt.
Wat denk je dat de supermarkt op een puntenslijper van 99 eurocent verdiend en hoeveel verkopen ze ervan per WEEK?
Moet er niet aan denken, een zeecontainer vol puntenslijpers.
Maar de PLUS verkoopt ze wel.
Werkplek, Linux?
Gratis is niet duur – maar nu de ontwikkeling (ERP) nog.
@Joop
Tip, noem jezelf Henri,
“Hij zegt altijd van die goeie dingen…” (met dank aan Koot & Bie).
Jasper, je vraagt om 1 functie die er voor gebruikers bovenuit springt. Die kan ik je geven hoor en da’s ook meteen een antwoord op een eerdere reactie van jou : “Het gaat over: ‘ 2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek’ ”
Kan in slechts 1 woord (al zou ik meerdere 1 woord antwoorden kunnen bedenken) : Herkenbaarheid.
Vanuit een bedrijf gezien is MS Office ook qua licenties goedkoop. Als je realiseert dat een medewerker werkplek tussen 3000 en 5000 euro per jaar kost (kantoorruimte / pc / licenties / et cetera) dan is die 100 a 200 euro per jaar aan licentie (vaak met dienstverlening erbij) een stuk goedkoper dan 0 euro licentie, training medewerkers, dure migratie, en eindgebruikers die worstelen met nieuwe software. Daarnaast is MS Office de de facto standaard, bestand uitwisseling vindt praktisch altijd plaats in dit formaat, iedere conversie of conversiefout is dus ballast.
Dit zelfde geld voor Linux. Windows licenties ook ten opzichte van de aanschaf prijs van een werkplek zijn niet duur en onderschat de waarde van herkenbaarheid niet. Met Windows 8 probeerde MS ineens “Apps” er even in te stoppen. Die ging ten koste van herkenbaarheid en we weten hoe dat afgelopen is…
@Joop : Ik kan je reactie helemaal volgen en er zijn een paar details waarin we wat verschillen. In het kader van jouw ” Net zoals de integriteit van het menselijk lichaam.” heb ik eens rond gevraagd wie de mensenrechten die in 1948 zijn opgesteld nu echt gelezen heeft. Bijna niemand! (voor de liefhebber : http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/dut.pdf )
Ik ken het MS marketing babbeltje m.b.t. kosten werkplek en MS Office.
Mensen gebruiken hooguit 10% van wat er mogelijk is met MS Office.
Libre Office werkt echter voor 95% van de mensen prima, is net zo herkenbaar en kan alle documenten in MS Office formaat uitspugen. Ik werk voor een middelgrote zorg organisatie en hier gaat er om de paar jaar 300.000 euro de deur uit voor alleen de MS Office licenties, en als je naar de Cloud gaat wordt dat in de toekomst nog twee keer zo duur. Als alle overheid/semi overheid instellingen in NL zo werken (of gaan werken) gaat het om honderden miljoenen wat het land (in mijn optiek onnodig) jaarlijks verlaat richting Microsoft. Ik zie in plaats daarvan liever de zorgpremie omlaag gaan zodat Jan met de Pet meer te besteden heeft en anderen in de economie daarvan kunnen profiteren (i.p.v. de mannetjes op Wall Street)
M.b.t. de integriteit van het menselijk lichaam:
Het gaat mij niet om documentjes die wanneer dan ook zijn opgesteld
Iedereen die in zijn eigen ziel/hart kijkt weet gewoon wat individuele universele rechten zijn, en dat ze momenteel onder druk staan
Henri,
Wat is een werkplek? Wij zorgen voor plekken om te werken, derhalve zijn we net pooiers. Overigens werken het merendeel van onze werknemers gewoon op hun vaste (werk)plek en komen ‘altijd’ netjes om half negen op hun werk.
Ik (dat betekent niet direct al mijn collegae) denk(en) dat Wx niet ‘meer’ onze beste optie is. Derhalve onderzoeken we (de verantwoordelijken) de mogelijkheden. Linux Mint is best goed te begrijpen, zelfs voor een ‘gamer’. Tevens wordt op de diverse afdelingen ervaren dat werken met een muis prettiger is als drukken op plaatjes en/of schuiven over het scherm.
Zeker als je aan de telefoon bent met een ‘klant’, lees: snelheid.
Beetje wij en ik werken OOK nog met DataPerfect en in mijn beleving is er geen beter programma om snel een database op te stellen. Tevens wordt ervaren dat werken met headset en toetsenbord binnen de database prettiger werkt als met een muis en/of plaatjes scherm.
Ja, ook op onze R&D afdeling, zelfs ons secretariaat vindt het prettig(er) werken.
Hoe riepen ze dat ook alweer: elke verandering is nog geen enz…
Mwa, ik geef Linux bij ons wel een kans, maar we gaan het eerst verder onderzoeken natuurlijk, met name ons ERP gedeelte is belangrijk..
Wellicht is 2016 ons iets te snel, maar schakel het niet uit, verder met Windows/MS, denk het niet. …Adobe hebben we er niet voor niets uitgeschopt!
…Op de vergaderingen zijn ALLE dames zeer positief – Wellicht komt dat omdat zij de boodschappen bij ons doen (over de inkoop gaan)?
Maar goed, je zult hier wel (weer) anders overdenken Dr. Henri Phil… 🙂
JJ’s (Joop en Jasper),
Voor de goede orde: Wij zijn als organisatie volledig overgestapt op Google for Work, daarnaast heeft het grootste gedeelte van de medewerkers een Mac en de software die we maken draait in de browser en is volledig gebaseerd op open source (Linux, Python, Django, Postgres, Javascript, Salt, Jenkins, etc).
Persoonlijk heb ik Windows 10, Max OSX, Linux, Android, IOS en Chrome OS draaien op de diverse devices die ik gebruik.
Als je miljoenen aan MS licenties kwijt bent zal dat wellicht zijn dat je meer gebruikt dan alleen office op een Windows OS. Want ik wil je best even van wat feiten informatie voorzien om dat te onderbouwen.
Ik ben zeker niet tegen Linux / LibreOffice en om een idee te geven, ik heb ook componentjes geschreven voor OpenOffice die nog steeds in productie zijn.
Niettemin onderbouw ik dus waarom ik niet geloof dat Linux in 2016 (of 2017 of 2018) grote betekenis zal krijgen op de werkplek. Gewoon zonder emotie.
Wat we wel zien -inclusief ook alle nadelen- is dat Windows niet meer het enige OS is wat er toe doet. OS X lijkt serieus groot te worden, maar Android, IOS, Chrome OS en dus ook Linux zijn steeds vaker geziene alternatieven, neem daarbij de browser ontwikkeling en we zien dat er dus veel meer te kiezen valt, al zie ik de “enterprise” nog niet zo snel schakelen.
Zelf vind ik voor veel instellingen dat Google for Work ook prima kan werken en dat is prijstechnisch heel aantrekkelijk. Ik ga absoluut niet mee in stellingen als “Google verkoopt je data” en “Google deelt alles met de US overheid”.
Je mag het uiteraard niet met mij eens zijn, ik deel mijn gedachten hierover en onderbouw ze zoveel mogelijk los van de emotie.
Henri,
De kop van het artikel: 2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek.
Na mijn eerdere reacties komt bij mij de vraag op: welke werkplek, wat is een werkplek, wanneer is ‘iets’ een werkplek als je van opstaan tot slapen gaan met je werk bezig bent, wat is werk?
Met s.x zal het wel niets te maken hebben, anders hete het een s.xplek.
WERKPLEK, mooi woord eigenlijk.
Bij ons betekend het een plek waar je geacht wordt te zijn, liefst tussen 8:30 en 17:00 uur om te werken (Work, you men Work! – met dank aan Andrew Sachs – Fawlty Towers). Werkplek… Ik zit nu even om me heen te kijken, staat daar in eens een dame (Sara) mijn plantjes water te geven – naast mijn/de werkplek… waar is die van haar gebleven?
Sara (van Turkse afkomst) heet ze. Meestal vraag ik aan haar even een kopje koffie bij me te komen drinken, even kletsen vindt ze leuk en wat ze bij ons doet is zeer arbeidsintensief. Heb haar derhalve maar even gevraagd of Linux in 2016 haar werkplek wordt en/of ze daar bezwaar tegen heeft.
Hmmm, zet je wel aan het denken zei ze.
De cloud is geen werkplek, daar woont ‘Onze Lieve Heer’ zover ik weet.
…Dr. Henri Phil, rustig blijven (zo mogelijk).