Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de langverwachte desktopdoorbraak van Linux. Komt het er nu echt aan?
Al jaren wordt er gesproken over ‘het jaar van Linux op de desktop’, alleen is het er tot op heden telkens niet van gekomen. Ondanks lichtere systeemeisen dan het slecht aangeslagen Windows Vista. Ondanks grotere vrijheid qua broncode en gui-keuzes. Ondanks meer vertrouwdheid dan het tabletgerichte – en ook niet groots aangeslagen – Windows 8.
Ondertussen heeft Linux als onderlaag voor Android wel allang de markt voor smartphones veroverd. Een grote markt die nog altijd groeiende is en die de pc passeert. Toch is Android volgens puristen niet echt Linux, doordat er bepaalde restricties gelden en apps immers worden gemaakt voor Google’s van Java afgeleide ’bovenlaag’ (eerst Dalvik en nu ART). De aloude desktop komt nu in zicht voor Linux, dankzij de Raspberry Pi en virtuele desktops (vdi) en/of RDP voor Windows-op-afstand. Gaat Linux in 2016 dan toch doorbreken op de desktop? Wat vind jij?
Zei ik dan dat Azure groter was dan AWS? Ik gaf aan dat Azure completer is, MS bied als enige cloud provider goede hybride oplossingen en stuurt minder op een cloud only IaaS gedachte zoals AWS. Azure bied veel meer SaaS diensten aan denk aan SharePoint, Exchange, Office365 of middleware wat als PaaS kan worden afgenomen zoals SQL, IIS, ASP.NET, etc. Als je zo van de cijfertjes bent kijk dan ook even hoe snel Azure groeit tov de andere cloud providers. Uit persoonlijke ervaring kan ik je ook vertellen dat in de Nederlandse Enterpise hosting wereld voornamelijk voor Azure en Office 365 wordtg ekozen, niet voor AWS en niet voor Google docs.
Mobile er bij halen is wat gemakkelijk, hier krijgt MS inderdaad slecht grip op vooral door het geringe aanbod van apps, de hardware en software zijn echter vanhoge kwaliteit. Het is lasting om in alle takken van IT en communicatie marktleider te zijn zeker wanneer je laat de markt betreed of serieus neemt, maar ook met mobile behoren ze gewoon bij de top 3 en hier is de strijd nog niet gestreden.
De visie van MS is door de nieuwe bestuurders volkomen veranderd, het opensource maken van ASP.net, het beschikbaar maken van .Net core op andere OSen en de samenwerking met veel IT bedrijven zijn daar voorbeelden van, MS leeft niet meer in een MS only world.
Dag BB, leuk om zo even verder te sparren. Ik schreef overigens dat AWS completer EN groter is, nu lijkt het alsof ik alleen geschreven heb dat AWS groter is. Je schrijf dat MS als enige goede hybride oplossingen heeft, dat is een gevaarlijke uitspraak. Zo heeft AWS al jaren Direct Connect een vaste verbinding tussen je on-premises omgeving en de AWS cloud en pas sinds kort kun je Azure achtige functionaliteit ook deployen op je niet Azure omgeving. Daarnaast is het natuurlijk ook dat je Virtual Server images tussen on-premises en Azure beter kunt uitwisselen omdat ze exact dezelfde technologie ondersteunen. Daar geldt wel de beperking dat het vooral om Windows Server gaat.
Maar completer is Azure zeker niet. Niet alleen heeft AWS meer verschillende diensten, ze zijn ook nog eens veelzijdiger. Zo kun je op Azure alleens MS SQL Server als dienst afnemen, op AWS heb je MS SQL Server, Postgres, MySQL, Aurora, MariaDB en Oracle. En let op! Ik heb het over de dienst, dus dat je geen eigen VM voor de database hoeft te beheren. Ook als je andere diensten bekijkt zie je dat je veel meer kunt met AWS diensten. Neem bijvoorbeeld een schaalbare deployment (Azure: Cloud service). Bij Azure is dat een Windows feestje, bij AWS kun je dit met Windows (Elastic Beanstalk), maar ook met diverse Linux distros (OpsWork).
SaaS diensten hebben niet zo heel veel met Azure en AWS te maken. De basis sharepoint met Office 365 is inderdaad een sterke propositie die AWS niet heeft. Daar tegenover kan AWS weer Workspaces zetten, de remote desktop in de cloud, dat is iets wat Azure niet heeft. Azure is vooral een warm bad als je Microsoft georiënteerd bent.
Wat betreft de cijfertjes : waar vind ik die? Veel providers zijn hier nogal terughoudend in, dus vaak zijn de cijfers die je op diverse bronnen vind gekleurd om een punt te maken. En normaals, ik heb veel Azure ervaring en veel AWS ervaring en ben niet per se voor het één en tegen het ander, al heb ik sinds jaar en dag wel een voorkeur voor AWS. Overigens neem ik ook wel een beweging waar dat enterprises vaak voor Azure kiezen. Ook ben ik wel eens dat MS steeds meer de samenwerking zoekt, alleen zijn er heel veel dingen waaraan ik mij erger bij MS. Zo is het een drama als je meerdere Windows Accounts hebt. Inloggen is dan echt een drama, soms heb ik wel eens tien minuten nodig om gewoon in mijn Office365 omgeving te komen. Ander ding: Facturatie. Ik heb zo’n tien omgevingen en MS weigert het om facturen te versturen. Je moet ze zelf downloaden. In combinatie met inlog hel is dit dus maandelijks meer dan een uur werk.
Ik hoop dat je hiermee inziet dat ik mijn mening kan onderbouwen. We hoeven het niet eens te zijn. maar mijn uitspraken zijn geen loze beweringen. Als ik iets niet goed weet of gewoon denk op basis van gevoel, dan vermeld ik dat in de regel bij mijn uitspraak.
Mijn hele leven ben ik MS minded geweest en nog steeds, er is geen vergelijkbaar iets voor Visual Studio. Ook is .NET in de regel een heerlijk framework, als ik snel een prototype moet bouwen doe ik dat in .NET, maar verder ben ik tegenwoordig gericht op Linux, Javascript frameworks, Postgres databases en server less computing. Oja, AWS Lambda… daar is nog geen Azure variant voor. 🙂
Henri,
Mooi verhaal, goed onderbouwd. (denk ik)?
Maar wat heeft dat met het onderwerp te maken?
‘2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek’.
Ja, natuurlijk pakt Linux de plaats van Windows in.
W10 is 1 groot spionage netwerk, so be it.
Daar gaat het over.
Heb een beetje het id:,wie het meest schrijft/tikt wint.
Met je relaas ben ik het overigens niet eens.
1. geleuter
2. als het klopt kan dat in 3 zinnen.
3. doe eens een youtube search: ‘why (not) windows 10…’
Heb bij het uitkomen van Windows 10 prive definitief afscheid genomen van Microsoft, en met het hele huishouden overgestapt op Ubuntu desktop 15.10
Ik ga noot meer terug. Wat een verademing. Mijn software voorkeur is Firefox browser, Thunderbird e-mail client, en Libre Office, en Kodi als mediaplayer, en Gimp als Photoshop vervanger Heb niet meer nodig, het zaakje is retesnel op hardware van 5 jaar geleden i.c.m. een SSD. De boel start binnen 20 seconden op. Ja je moet je wel een klein beetje inleren, misschien af en toe wat commands kunnen typen in de terminal. So what, ik ga nooit meer terug naar die NSA spyware, ook wel Windows 10 genoemd.
@Jasper:
Linux is groot, en wordt alleen maar groter. In de serverruimte. Op de desktop is het marginaal en blijft het ook zo, als het niet afneemt.
Wat boeit het welk OS je op de desktop draait? De klassieke Wintel desktop bestaat nog wel, vooral op kantoor, maar heeft niet meer het monopolie. Thuis komen iMacs, MacBooks, iPads, Android tablets, Windows tablets, …, steeds vaker voor, en steeds meer (bedrijfs)software heeft een web front end. En of daar nu een Windows of Unix of Linux server achter zit, dat maakt niet uit voor de UX.
@Joop: Succes en sterkte, en vergeet niet je aluminium hoedje op te zetten als je online bent!
@Frank
Een aluminium hoedje, Wat een flauwe opmerking, en wat een dooddoener om mensen die WEL om privacy en de vrijheid van toekomstige generaties geven zo weg te zetten.
https://www.rt.com/usa/311304-new-windows-privacy-issues/
http://www.technobuffalo.com/2013/08/22/nsa-windows-8-exploit/
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3849175/2015/02/11/Smart-tv-Xbox-en-telefoon-luisteren-met-je-mee.dhtml
Corporatisme (zn):
Fusie tussen staatsmacht en bedrijfsmacht:
“‘Fascism’ should be more appropriately called ‘corporatism’
because it is a merger of state and corporate power.”
Benito Musolini
Ik kan alles wat ik wil op een Ubuntu Desktop en ben meer dan een poweruser. Mijn dochter van 14 draait op Ubuntu en kan alles draaien wat ze, wil ook de zaken die ze voor haar school moet doen.
@Joop: je schoot door, vandaar een correctie. Grappig bedoeld, niet vervelend.
Hecht je belang aan je privacy, dan kan dat prima met Windows 10, alleen je moet wat instellingen wijzigen.
Hecht je belang aan je privacy, dan ben je met Google / Android het slechts af, daar valt weinig aan in te stellen.
@Frank
Windows is closed source proprietary software waar bewust achterdeuren zijn ingebouwd voor veiligheidsdiensten NSA/CIA. Je moet niet denken dat je door een paar instellingen in het configuratiescherm te veranderen echte privacy hebt. Eens dat dit bij Goole/Android nog erger is. Je kan dat overigens wel (zelfs per app) dichtzetten door gebruik te maken van Android custom roms van Cyanogenmod. Maar dit is voor een gemiddelde huis/tuin/keuken gebruiker waarschijnlijk te lastig. Linux/Ubuntu zal ook niet altijd waterdicht zijn, maar de broncode is ten minste open en in te zien. (zowel voor server, desktop als touch/phone os) BSD zal op het moment waarschijnlijk de meeste privacy/veiligheid hebben omdat bij deze distributies veel code is ge-audit op lekken, security aangelegenheden en backdoors. MacOSX heeft als bron/afkomst overigens ook een (Free)BSD variant genaamd Darwin waardoor dit ook veel stabieler en ook veiliger is (meer privacy) dan Microsoft software. Echter ook Apple valt onder patriot act/freedom act wetgeving en zal verplicht backdoor/afluister mogelijkheden moeten implementeren voor de NSA/CIA en informatie van zijn gebruikers moeten afstaan.
Ik heb geen enkele relatie met overheidsdiensten in het buitenland en wens daarom ook niet dat er allerlei gegevens over mij verzameld worden, en er dossiers over alles wat ik doe worden aangelegd. Niet omdat ik iets te verbergen heb, maar omdat ik niets tonen wil aan overheidsdiensten in het buitenland. Daarnaast is het een hellend vlak en worden de privacy schendingen (in binnen en buitenland) steeds erger. Vroeger bestond er zoiets als het briefgeheim. Dat is met e-mail allang van de baan (de overheid leest tot een half jaar terug met u mee) en als je je berichten encrypt kan je straks met nieuwe wetgeving door de overheid gegijzeld worden totdat je de encryptie sleutels afgeeft. Politie mag straks zonder tussenkomst van een rechter inbreken op je computer, en zelfs informatie toevoegen. Ze mogen straks jou computer huis of wat dan ook onder dwang gebruiken (of zonder dat je het weet) om bijvoorbeeld je buren/contacten te rechercheren. Het hek is van de dam, en er zouden veel meer mensen moeten zijn die daar tegen in opstand komen. Mensen zouden privacy moeten eisen. Maar ja mensen zetten je dan liever weg als alluminiumhoedje.
Joop, uit interesse een paar vragen:
“Windows is closed source proprietary software waar bewust achterdeuren zijn ingebouwd voor veiligheidsdiensten NSA/CIA”
Je neemt wel veel voor feiten aan; je weet het? Of je denkt het? Als je het denkt op basis van wat je gehoord of gelezen hebt, dan vind ik het wel dat je de bronnen moet kunt vermelden. De beschuldigingen zijn vrij grof.
” Je moet niet denken dat je door een paar instellingen in het configuratiescherm te veranderen echte privacy hebt. ”
Hoe zie jij echte privacy? Banken zien alles wat je koopt, de supermarkt wat je heet, de doktor hoe gezond je bent, de zorgverzekering wat je mankeert, de telco’s waar je wanneer bent, de gemeente en overheid waar je hebt gereden of gelopen door de stad, de ISP welke porno je kijkt en Google de rest van je gedachten. Hoe zie jij privacy precies voor je?
En welke privacy wordt nu aangetast door Microsoft / Google / amerikaanse overheid.
Je zou ook kunnen schrijven dat je gelooft dat zij dit doen. En dan die algemene consensus dat Google “nog slechter” met privacy is.
Met opinie heb ik geen enkel probleem, maar praat dan vanuit jezelf en niet alsof het voldongen feiten zijn.
Ja, privacy lijkt steeds schaarser te worden met alle technologie die in gebruik is en welke wij omarmen, maar leg me nu eens uit wat het praktisch betekent. Google respecteert je privacy niet, maar hoe uit zich dat dan?
Probeer eens een HelloFresh box te bestellen en daarna het abonnement op te zeggen, dan leer je wat een gebrek aan privacy is 🙂 (dat heb ik me laten vertellen : https://medium.com/@sidneyvollmer/fuck-you-hellofresh-ac44152b8e0a#.20wpj8mwk )
@Henri
Sterk een glazen mens beleert er een die dat niet wil.
Joop’s zorgen zijn terecht, wie dat betwijfelt moet wat over de geschiedenis lezen, bijvoorbeeld de rol van IBM bij de jodenvervolging.
En Jasper heeft gelijk, het heeft met het artikel niets meer te maken.