Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de langverwachte desktopdoorbraak van Linux. Komt het er nu echt aan?
Al jaren wordt er gesproken over ‘het jaar van Linux op de desktop’, alleen is het er tot op heden telkens niet van gekomen. Ondanks lichtere systeemeisen dan het slecht aangeslagen Windows Vista. Ondanks grotere vrijheid qua broncode en gui-keuzes. Ondanks meer vertrouwdheid dan het tabletgerichte – en ook niet groots aangeslagen – Windows 8.
Ondertussen heeft Linux als onderlaag voor Android wel allang de markt voor smartphones veroverd. Een grote markt die nog altijd groeiende is en die de pc passeert. Toch is Android volgens puristen niet echt Linux, doordat er bepaalde restricties gelden en apps immers worden gemaakt voor Google’s van Java afgeleide ’bovenlaag’ (eerst Dalvik en nu ART). De aloude desktop komt nu in zicht voor Linux, dankzij de Raspberry Pi en virtuele desktops (vdi) en/of RDP voor Windows-op-afstand. Gaat Linux in 2016 dan toch doorbreken op de desktop? Wat vind jij?
Het jaar van de Linux-Desktop, is onzin.
Net zulke onzin als “Windows 10 of 8 of 7” is slecht.
Tussen Linux en Windows zijn er geen “complexe migraties” ik werk al jaren met beide.
Een OS is eigenlijk oninteressant, het gaat om programma’s waarmee mensen hun werk moeten kunnen doen.
Wie web-werk doet is met Linux goed bediend. Na meer als 10 Jaar met beide systemen kan ik maar 1 konklusie trekken, er bestaat geen ideaal OS.
De Linux desktop gaat hem nooit worden, mede doordat Windows10 en voorgangers 7/XP verschrikkelijk goede besturingssystemen zijn. Windows10 is erg secure (zelfs zonder aditionele 3d party software) en het heeft met Edge een moderne razend snelle browser (de browser gaat steeds meer delen van het traditionele OS vervangen), Windows is gebruikersvriendelijk en het werkt op bijna alle hardware. Ook niet onbelangrijk, het is het enige desktop OS dat echt geschikt is voor de Enterprise, denk aan desktop en applicatie publicatie/virtualisatie mogelijkheden, remote management d.m.v. GPO, WinRM, SCCM, Intune.
Bovenstaande kritiek op WIn10 is werkelijkwaar helemaal nergens op gebaseerd, zelfs tegenstanders van Microsoft zullen moeten toegeven dat Win10 op dit moment het beste en meest veelzijdige desktop OS is.
@BB
wat heb je genomen? Of wordt je betaald voor dit soort onzin?
“Het beste OS” bestaat niet, nou ja VaxVMS kwam dicht in de buurt.
Jan, BB wil graag reacties. Nou goed dan. Windows is zeker geen slecht OS en petje af voor de prestatie die MS levert voor het maken van het OS. Om toch inhoudelijk te reageren : Edge is een kreupele browser en daarnaast vind ik het niet heel gebruiksvriendelijk. Voorbeeld : De adres balk verdwijnt als je op de pagina zit. Soms zie ik niet waar ik moet klikken om verder te gaan. LastPass kan ik uberhaupt niet gebruiken.
Windows 10 indiceert mijn apps niet, dus zoeken naar apps gaat traag, veel functies zijn verborgen en na een update zijn ze ook nog eens veranderd. Ik heb al tien keer gehad dat ik moest rebooten voor een update en dat er dan failed updates zijn waardoor ik na verhelpen weer moet rebooten. Notification vak geeft aan dat er notificaties zijn. Klik ik erop, staat er niets. Ik heb het gevoel dat ze zo snel releasen dat ze vaak dus ook rommel releasen. Ik krijg reclames in mijn notification area. Als ik dat uitzet mis ik ook berichten die ik WEL wil hebben. Steeds vaker heb ik dat als ik mijn moeder moet helpen, het me domweg niet goed lukt.
Windows is een goed besturingssysteem, maar er is nog steeds van alles mis mee en het lijkt in mijn ogen steeds minder goed te worden in plaats van omgekeerd.
Overigens merk ik ook steeds meer issues op bij Mac OSX….
Jan van Leeuwen, dan ga je toch lekker VMS draaien, als ik ongelijk heb geef me dan een argument waarom Windows het meest gebruikte desktop product is en niet Linux, sterker nog Linux wordt amper gebruikt. In mijn vorige post heb ik nog niet eens benoemd hoe verschrikkelijk traag Linux als Desktop is, werkelijkwaar verschrikkelijk, maakt niet uit welke distro. gezien je reactie ben je in een tijdsperiode en gedachte blijven hangen waarin de VAX en Alpha processors nog relevant waren.
Henri, helaas kan ik me niet vinden in jou ervaringen m.b.t. de edge browser, de performance is super en de UX vind ik ook prima, met mij vele andere gebruikers.
De vraag is : wat is “de werkplek”.
Als je omgeving uit alleen maar apps in de cloud bestaat, maakt het niet zoveel uit volgens mij wat voor OS je gebruikt, zolang je apps en webbrowser maar aan dezelfde standaarden voldoen (sharepoint in firefox gaf in het verleden issues, en ook internet explorer heeft de nodige issues gehad op dit gebied).
Draaien applicaties lokaal, dan hangt het af van je omgeving. Het voorbeeld van Nico is hier kenmerkend voor; zijn omgeving is Linux, dus is het logisch dat zijn desktop dat ook is.
Dito voor een omgeving waarin bijvoorbeeld veel gewerkt wordt met visual studio; dan is een windows desktop handiger.
Nog even een kleine reactie op de bovenstaande commentaren:
– nee, niet alles draait in de de cloud of middels apps. En daar zijn soms heel goede redenen voor
– als je XP een verschrikkelijk goed besturingssysteem noemt heb je mijns inziens een beperkte blik op de manier waarop desktops gebruikt worden. Thuis voldeed het prima, maar het aantal BSOD’s wat ik het werk heb gehad is aanzienlijk.
BB : Edge is wellicht snel omdat het verder nog niets kan. Gestript van alle functionaliteit (hoe ga jij met wachtwoorden om?) is iedere browser snel. Maar niet alleen is de vormgeving blokkerig en spartaans (vandaar de Edge werknaam Spartan??), maar als je bijv. nu.nl op Chrome naast nu.nl op Edge bekijkt dan zien de lettertypen er slechter uit op Edge en daarnaast ook *anders* dan op safari en firefox.
Zelfs als je niet veel verlangt van een browser is het nog minder dan *alle* andere browsers, maar goed dat jij er blij mee bent.
Het is overigens ook geen wedstrijd. Ik sluit het zelfs niet uit dat ik ooit Edge zou gebruiken, maar net als mijn ervaring met Windows 10… het werkt voor mij beter dan andere os-sen, maar een groot fan ben ik zeker niet en de universal app gedachte… moet nog zien of dat ooit mainstream word….
Henri, ik ben JavaScript ontwikkelaar, ten tijde van IE in Win8 was Chrome de beste/snelste browser en dan ook met een factor 5 tot 10, echter de investeringen die MS heeft gemaakt in hun Chakra engine en de standaardisering van het web betaald zich uit, bekijk de meest recente resultaten maar, gemeten met benchmark software van Google en Apple. MS heeft zelfs Node.js losgetrokken van Googles v8, dit geeft aan dat het de performance oorlog in de wereld van fullstack JS applicaties vol aangaat en wanneer MS iets serieus neemt dan wint het vaak de oorlog, kijk naar Azure, MS kwam wederom weer laat op de markt maar heeft nu veruit het beste en meest complete platform.
BB, Apart: “MS iets serieus neemt dan wint het vaak de oorlog” ik beleef dat anders. Als ik kijk naar mobile zijn ze nog steeds kreupel en als iemand die Javascript ontwikkelt Azure het meest complete platform noemen. AWS is een stuk completer en oja ook meer dan tien keer zo groot (bron: Gartner IaaS magic quadrant mei 2015). Maar goed, we zien het anders, ik vind het wel best zo.
Catch-22 waar zowel T.A. Oosterhoff als Nico op wijzen is niet onterecht want BB (wat zeker staat voor Big Brother) vergeet te vermelden dat Microsoft al sinds 2009 met het Customer Experience Improvement Program (CEIP) een voordeel heeft op de concurrentie omdat ze ‘mee kijken’ met de telemetrie optie hiervan.
Nieuwe advertentie platform – zoals Henri opmerkte – van Microsoft promoten als de beste optie gaat om wat er onder de motorkap gebeurd, veel daarvan kan het daglicht niet verdragen maar daarover hoor je onze politici niet. T.A. Oosterhoff is namelijk abuis door te stellen dat beheerders dit soort ‘spyware’ hebben, deze machine-gegeneerde data is namelijk nog onontgonnen gebied.