Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de langverwachte desktopdoorbraak van Linux. Komt het er nu echt aan?
Al jaren wordt er gesproken over ‘het jaar van Linux op de desktop’, alleen is het er tot op heden telkens niet van gekomen. Ondanks lichtere systeemeisen dan het slecht aangeslagen Windows Vista. Ondanks grotere vrijheid qua broncode en gui-keuzes. Ondanks meer vertrouwdheid dan het tabletgerichte – en ook niet groots aangeslagen – Windows 8.
Ondertussen heeft Linux als onderlaag voor Android wel allang de markt voor smartphones veroverd. Een grote markt die nog altijd groeiende is en die de pc passeert. Toch is Android volgens puristen niet echt Linux, doordat er bepaalde restricties gelden en apps immers worden gemaakt voor Google’s van Java afgeleide ’bovenlaag’ (eerst Dalvik en nu ART). De aloude desktop komt nu in zicht voor Linux, dankzij de Raspberry Pi en virtuele desktops (vdi) en/of RDP voor Windows-op-afstand. Gaat Linux in 2016 dan toch doorbreken op de desktop? Wat vind jij?
Ik zie steeds meer Mac OSX, maar dat zou ik geen Linux willen noemen in de geest van dit artikel.
Windows 10 begint steeds meer een marketing apparaat te worden en ben zelf geen fan, maar ik zie ook geen directe behoefte om native Linux te gaan, uiteindelijk gebeuren de belangrijke dingen op de (Linux) server.
Ik denk dat Linux native desktop gebruik toch vooral is voor softwareontwikkelaars en dergelijke. Voor de consument is en blijft Mac OSX / Windows toch echt de beste optie met mogelijk wat niche van mense die genoeg hebben aan een iPad met toetsenbord of Chrome OS. Daarnaast zie je nogal wat Linux varianten op thin clients, maar daar is het dus ook echt een carrier naar de Windows remote desktop ervaring.
Dus nee, ik zie het niet gebeuren en ook niet in 2017. Mogelijk wel dat er ruimte ontstaat voor een nieuw OS, maar dan verwacht ik toch eerder een gesloten systeem.
Bovendien linux op de desktop bestaat niet je kan vele kanten op. Ik zie het ook niet gebeuren. Al kan ik me voorstellen als systemen steeds meer verworden tot ordinaire spyware dat mensen er wel eens klaar mee zijn. Eens henri over windows10, een marketing machine en ook nog steeds heel ongelukkig hinkend op 2 gedachten en spyware. Maar wat is dat niet? Iedereen moet iets van iedereen in computerland.
Onbekend maakt onbemint.
Zolang er op de scholen maar Microsoft gebruikt wordt, zullen de jongeren het ook niet snel gaan gebruiken.
Het onderwijzend personeel heeft volgens mij van linux ook niet veel kennis behalve een enkeling.
Op mijn werk moet ik linux gebruiken, het is een security bedrijf. Ik heb mijn baan te danken aan de malware windows. Eigenlijk zou ik zeggen allemaal windows blijven gebruiken.
De reden dat we voorlopig Windows blijven gebruiken zijn de applicaties. Veel applicaties die ik gebruik kennen geen Linux versie (betaald of opensource). Veel applicatie leveranciers maken geen applicatie voor Linux. Het zelfde zie je vaak ook nog voor drivers. Dus Linux is dan wel leuk, maar als mijn applicaties het niet doen heb ik er niks aan.
Over stappen naar een ander versie klinkt makkelijker dan het is. Vaak kan ik mijn oude date niet inlezen of moet complexe migraties uitvoeren.
Als je helemaal cloudbased aan het werken bent kun je overstappen op een ander OS. In dat geval zie ik eerder een voorkeur voor een Apple. De rede is dan ook heel simpel, hij doet het altijd. Een gebruiker heeft maar 1 wens, een werkplek die doet wat hij wil. Het liefst zonder het volgen van een training. De ervaringen die ik dan hoor is dat een Apple device het altijd doet.
it’s a Unix system, I know this”
De beroemde quote uit Jurassic park
We zijn nu 22 jaar verder.
De ICT markt wordt geleid door gurus.
Henri gaat voorop in de strijd tegen legacy. Das alles waar hij eigenlijk geen verstand van heeft. Nog best veel, maar ik kijk dan ook regelmatig in de achteruitkijkspiegel
Je kunt je wel afvragen wat Linux nu eigenlijk is : een kernel, een library, een distributie, een OS ?
Maar waarom zou je. Stilstand is achteruitgang. Zieners kijken door de vooruit. Meteen naar de conclusie. Geen behoefte om op desktop naar naar native Linux te gaan, “want de belangrijke dingen gebeuren op de (Linux) server”.
En linux varianten op thin clients zijn “een carrier naar de Windows remote desktop ervaring”.
In de informatica spreken we over Von Nuemann modellen en propositielogica. Maar als we die op Henri loslaten gaan we het niet begrijpen. ICT is wellicht gewoon niet met ICT op te lossen. Er is iets meta’s nodig. Dat zal wel de guru zelf zijn.
Zo te zien wordt 2016 weer het jaar van de Business logica.
Wat is de relavantie nog van de desktop of het desktop-OS?
Bijna alle applicaties zijn tegenwoordig webbased. Bulk van die servers is linux, voor de desktop is alleen nog een broiwser en internetverbinding nodig.
Dus als je het zo bekijkt draait de bulk van de desktops op Linux 😉
Als ontwikkelaar is een linux desktop ideaal, zelfs als je voor windows ontwikkeld. Maar voor algemeen gebruik zie ik het ook niet gebeuren dat linux (welke smaak dan ook) snel windows of OSx vervangt.
De enig echte manier op een Linux variant op de desktop te krijgen, was de vage aankondiging dat onze vrienden van Google (bedrijf achter Android) hun webbased-OS Chrome-OS zouden samenvoegen met een Android variant voor x86/X64 systemen. Wat we nu zien is dat Windows de boventoon voert in de desktopwereld. In de mobile wereld zijn dat Android en iOS. Windows heeft welliswaar een mobile versie, maar qua marktaandeel (nog) niet spannend. Het zou goed voor de industrie zijn dat ook de x86/x64 devices allemaal Android zouden kunnen draaien.
Dan zou je op elke device, elk eco systeem kunnen gebruiken. Want qua devices zie ik alleen iOT relevant worden, maar qua smartphone, tablet en laptop/desktop zie niet zo veel verschuiving meer. Hooguit naamgeving hoe ze een device noemen. Dus het eco systeem is de enige manier om marktaandeel te verwerven.
Zolang je met 28 keer op backspace te drukken in kan loggen is Linux natuurlijk niets voor een werkplek. Waarom wordt er nog gekeken naar een prima alternatief: Ubuntu?
Zeer eens met deze stelling. Na 6 crashes van Win10 en de eindeloze serie patches en blauwe schermen, in de laatste 20 jaar, zijn we zeer tevreden overgestapt op UBUNTU15, het leidende linux platform voor desk- en laptops. Net als de meeste visionaire consultancies en leidende IT-ers, niet in het minst IBM Global Consulting [deze alleen al 120.000 users]. Totaal zijn er al 1 miljard+ linux gebruikers, nog zonder ANDROID of IOS [welke ook een linux derivaat is]. Maar deze kent grote interoperability problemen met windows en linux bij het gezamenlijk gebruik van niet-apple resources. Zoals printers, netwerken etc.
Als je toch windows nog nodig hebt, is er de VIRTUAL BOX vm , daar kan je oude windows applicaties mooi onder draaien. En ook mooi: zelfs re-deployen op een andere laptop! Op een simpele i5 werken linux en ook windows vm ca. 5 keer zo snel!
Wij calculeren dat de TCO [total cost of ownership] van deze UBUNTU+windows-combinatie 50% lager is dan steeds weer gerommel met win8, 9, 10 etc. De TCO van een UBUNTU+windows-combinatie is ook 60% goedkoper dan een apple laptop.
Wie iets anders kan documenteren, hoor ik graag. En dan niet over de stomme macro’s die bij de overheid alleen onder word kunnen draaien aub..
Zit 30 jaar in de ICT, dus weet waar ik over praat.
Windows10? Pure marketing van Microsoft. Alles Windows, alles gelijk, zo willen de mensen uit Redmond ons doen geloven. Het tegendeel is waar; zóveel verschillen tussen zóveel Windows varianten. Managers weten niets van dit alles, en beheerders zeggen er niets van (logisch, het is hun brood). Vandaar mijn statement: Windows: the modern legacy.