Het is Unit4 vooralsnog niet gelukt om bij hardwaredienstverlener Scholten Awater een nieuw erp-systeem, gebaseerd op Agresso Wholesale, in te voeren. Scholten Awater uit Nijmegen koos er medio 2014 voor om zijn ruim twintigjaar oude, op maat gemaakte erp-systeem voor het voorraadbeheer en de logistieke afhandeling te vervangen door deze standaard Agresso-oplossing van Unit4. Ruim een jaar later is het oude Providex-systeem nog steeds niet vervangen, omdat er te veel maatwerk nodig is bij de Agresso-opvolger.
Algemeen directeur Jan-Willem ter Steege van Scholten Awater wil niet ingaan op aanvullende vragen, en geeft alleen als reactie dat ‘ik ten aanzien van Unit4 op dit moment geen nieuws te melden heb’. Softwarebedrijf Unit4 meldt bij monde van zegsvrouw Leonie Jansen dat het bedrijf ‘geen zaken tussen klanten en Unit4 uit privacyoverweging becommentarieert’.
Medio 2014 stuurde het bedrijf overigens samen met Scholten Awater een persbericht uit met een toelichting op het net gesloten contract. Toen werd nog gesproken van een ‘flexibiliteit van Unit4 Agresso Wholesale die enorm ver gaat’ en dat het ‘pakket na de implementatie eenvoudig aanpasbaar is’.
Providex
De praktijk blijkt echter weerbarstig, melden welingelichte bronnen rond het bedrijf. Het huidige systeem van Scholten Awater is ontwikkeld in Providex, een programmeertaal en ontwikkelomgeving voortgekomen uit Business Basic (een op de bedrijfsvoering georiënteerde afgeleide van Basic). Het systeem vormt het hart van de logistieke en financiële operaties van Scholten Awater en bevat van elke klant gedetailleerde order- en bestelinformatie tot aan vaste afleverdagen, retourinstructies en de breedte van deuren voor het afleveren van pallets aan toe. Het overzetten van al deze informatie naar het standaardpakket van Unit4 blijkt te veel maatwerk te vergen.
In het kader van de in 2014 afgesloten deal sloten beide partijen overigens ook een partnership voor het leveren van it-hardware en dienstverlening aan klanten van de werkmaatschappij Business Software van Unit4. Of deze samenwerking nu ook is gestrand, is niet duidelijk.
Tensing
Eerder dit jaar kondigde Scholten Awater aan het zogeheten Field Mobility Platform (FMP360) van Tensing in gebruik te nemen voor de ondersteuning van zijn planning- en buitendienstmedewerkers. De FMP360- implementatie liep parallel aan de invoer van het nieuwe erp-systeem van Unit4 binnen Scholten Awater, meldden beide partijen toen in een gezamenlijk persbericht.
Het stopzetten van de Agresso-implementatie heeft echter geen gevolgen voor het gebruik van het Tensing-platform. ‘Wij kunnen ons mobiele platform aan elk willekeurig backoffice-systeem connecteren’, aldus een zegsman van de mobiele platformspecialist.
Verkoop
Het niet slagen van de implementatie van Agresso Wholesale is een dubbele tegenslag voor Scholten Awater omdat de erp-vernieuwing ook nodig is om het bedrijf aantrekkelijk te maken voor een eventuele overname. Een zelfontwikkeld legacy-systeem voor de bedrijfskritische processen kan daarbij een sta-in-de-weg vormen. Een potentiële koper neemt liever een bedrijf over dat een erp-oplossing gebruikt die een soepelere én goedkopere integratie mogelijk maakt. Dat Scholten Awater in de etalage staat wordt door de directie en aandeelhouders overigens niet bevestigd, maar de geruchten in de markt daarover zijn hardnekkig.
In 2013 was er even sprake van dat Scholten Awater zou worden overgenomen door de Zwitserse distributiegrootmacht Also. Die deal ketste af, al nam Also wel zustermaatschappij Alpha over, een distributeur van printertoebehoren. Alpha maakte gebruik van het erp-systeem van Scholten Awater, werd losgekoppeld en draait nu op het SAP-systeem van Also.
Bij aanpasbare standaardpakketten moet men de bedrijfsvoering altijd aanpassen aan het pakket….
Tja, Providex en 20 jaar oud… Onbegrijpelijk dat dat nog steeds gebruikt wordt. We hebben hier ook een providex-applicatie draaien: puur DOS met een Windows 3.11 sausje, zo gebruikersvriendelijk als een loden deur! Je moet als Unit4 toch wel héél erg slecht werk leveren wil je dat niet van de harde schijf kunnen blazen met je nieuw ontwikkelde applicatie…
De software branche in haar totaliteit is om te janken anno 2015, in mijn bijna 20 jaar nu als systeembeheerder heb ik al zoveel ellende gezien en het lijkt alleen maar erger te worden, we hebben nu al minimaal 10 jaar X64 hardware en platformen, 80% van de applicaties zijn nog steeds 32 bits en houtje-touwtje troep van meerdere partijen aan elkaar geknoopt het moet er allemaal spiffy uitzien het vreet resources, je struikelt over de consultants en na 2 jaar werkt het vaak nog niet, de applicatieboeren lopen al een lichtjaar achter op de ontwikkeling van virtuele desktop omgevingen, ik heb complete omgevingen in zien storten op DIS systemen of waarbij ze het na 2! jaar nog niet voor elkaar hadden om een documentenstroom op gang te krijgen tussen 2 systemen, bedrijven zijn of dom of ze hebben teveel geld, er zou veel meer op no-cure no-pay basis en met boeteclausules gewerkt moeten gaan worden, alleen al in de woningcorporatie wereld heb ik tonnen down de drain zien gaan.
Even een opmerking aangaande de reactie van RJ Tuijnman.
Klaarblijkelijk is RJ Tuijnman niet op de hoogte van Providex (Nu PvxPlus)
Zijn uitspraak is nergens op gebaseerd en ongenuanceerd.
Hij of zij zou er goed aan doen om eens op internet te zoeken naar PvxPlus.
Tevens even meer onderzoek doen waar PvxPlus draait en hoeveel gebruikers ermee werken.