Het groene datacenter komt volgend jaar terug op de agenda. Er wordt al jaren over de ecologische voetafdruk van datacenters gesproken, maar volgend jaar komt dit prominenter naar voren op onder andere de klimaatconferentie. Dit voorspellen Computable-experts. Daarnaast gaat het gebruikt van solid state drives (ssd) versneld toenemen en zet de converged trend komend jaar verder door.
Wido Potters, manager support & sales bij BIT
Vergroening van de datacentermarkt
Al jaren wordt er gesproken over de ecologische voetafdruk van datacenters. En terecht, gezien het stroomverbruik. De Nederlandse datacenters investeren volop in technologieën om stroomverbruik terug te dringen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van directe koeling met buitenlucht. Maar ook de hardwarefabrikanten staan niet stil. Vrijwel zonder uitzondering pochen ze met meer rekenkracht tegen een lager stroomverbruik. Een ander, minder voor de hand liggend, voorbeeld is aanpassing van de temperatuurtolerantie van it-apparatuur. Deze is de afgelopen jaren gestegen.
Waarborging privacy krijgt meer aandacht
Ingegeven door de Europese meldplicht datalekken die op 1 januari 2016 van kracht gaat, zal het waarborgen van privacy in datacenters steeds meer aandacht krijgen. Door het opstellen van regels moeten persoonsgegevens worden beschermd. Bijvoorbeeld door datalekken verplicht binnen 24 uur aan de toezichthouder en betrokkenen te melden. Maar hiervoor moeten organisaties het natuurlijk eerst zelf signaleren. Waar veel organisaties dataverlies niet altijd serieus nemen, gaat dit nu snel veranderen. De boetes worden hoger en imagoschade wordt alleen maar groter. Datacenters, intern of extern, zullen op het gebied van security de komende jaren steeds meer en nieuwe maatregelen gaan treffen.
Software defined maakt hardware minder specifiek
Met de opkomst van de software defined technologie voor storage en netwerk, zal hardware steeds generieker worden. Voor beheerders kan dit een belangrijke kostenbesparing opleveren. Voor nieuwe functionaliteit hoeft er geen nieuwe hardware te worden aangeschaft, maar volstaat een nieuwe versie van de software of andere software. Daarnaast zal de rol van open source-software in zowel de storage- als de netwerksystemen de komende jaren steeds belangrijker worden.
Hybride cloud voor meer flexibiliteit
Met de opkomst van cloud computing hebben we gezien dat sommige organisaties hun volledige it-infra buiten de deur op infrastructuur van cloud-aanbieders hebben draaien. In een aantal gevallen zien we dat dit niet de mogelijkheden biedt waar behoefte aan is, of toch niet zo kostenefficiënt blijkt als gedacht. De hybride cloud zal daarom de komende jaren een sterke opmars gaan maken. Met de kenmerkende voordelen van de public cloud op het gebied van schaalbaarheid en flexibiliteit en de voordelen van maatwerkmogelijkheden en mate van informatiebeveiliging van eigen hardware van de private cloud, lijkt dat voor veel organisaties een goede oplossing.
Meer vraag naar externe kennis
It-afdelingen krimpen, mede door technologieën als cloud. Maar minder beheerders, betekent ook minder interne kennis. Aan de andere kant wordt de afhankelijkheid van it voor organisaties steeds groter en moeten problemen steeds sneller worden opgelost. Om aan deze eisen te kunnen blijven voldoen, zullen organisaties naar oplossingen moeten zoeken om die kennis, indien nodig, direct paraat te hebben. Denk hierbij aan zzp’ers of afspraken met externe dienstverleners. Zolang er maar 24/7 ingesprongen kan worden op problemen. De belangen zijn nu zo groot, dat hier van tevoren al een afgestemd plan voor moet zijn. Ook, of misschien wel juist, als een infrastructuur (gedeeltelijk) extern draait.
Ben Timmer, country operations manager datacenters bij Colt Technology Services
Groen is terug. Volgend jaar op de klimaatconferentie zal het onderwerp Green IT prominent terugkeren op de agenda’s. Hier zitten, meer nog dan voorheen, twee kanten aan: Hoe kunnen we technologie energiezuiniger maken aan de ene kant, maar ook: hoe kan technologie ons helpen om energiezuiniger te leven. Als we kijken naar de energieconsumptie in hardware en binnen datacenters zijn er al grote stappen gemaakt, maar het kan altijd nog beter. Zo heeft de Hogeschool van Amsterdam het ‘Software Energy Footprint Lab’, dat het energieverbruik van programmeertalen onderzoekt, en een energie-benchmark voor software, ontwikkeld.
Security is mainstream geworden. Dit is een logisch gevolg van de huidige discussies rondom thema’s als ‘Safe Harbor’ en data privacy. Nu digitalisering van persoonlijke en zakelijke informatie onderdeel is geworden van het dagelijks leven, moeten we serieus werk gaan maken om te weten waar onze data staan en wie er toegang tot heeft.
Publieke en particuliere instellingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om te zorgen voor een solide technologisch en juridisch framework, waarbij rekening moet worden gehouden met de geografische context.
Cloud-specialisatie wordt een belangrijke trend in 2016. Carriers en service providers moeten bepalen of ze hun eigen positie cloudleverancier willen handhaven of een andere rol kiezen, bijvoorbeeld als facilitator voor cloud-aanbieders. Kijkend naar de schaal waarop de wereldwijde spelers acteren, wordt het steeds lastiger voor kleinere partijen om hun businessmodellen in stand te houden of op te bouwen. Er is beperkt ruimte op de markt voor leveranciers van gespecialiseerde cloud-diensten.
Marco Alink, datacenterbeheerder bij Previder
Het gebruik van ssd (solid state drives) in het publieke datacenter gaat komend jaar versneld toenemen. Nu al hoor je regelmatig dat datacenters full ssd zijn uitgerust en niet meer investeren in hard disk drive (hdd)-opslag. Dat zal je komend jaar steeds vaker zien gebeuren. De reden hiervoor is de prijsdaling van ssd. Voorheen waren de kosten per gigabythe dermate hoog dat ssd enkel high performance applicaties rechtvaardigde. De prijs daalt echter zo hard, dat over het prijsverschil heen te stappen is en je deze kan rechtvaardigen aan de hand van de voordelen van ssd (sneller, duurzamer et cetera).
In navolging van bedrijven als Amazon zie je dat datacenters steeds vaker hun diensten met behulp van een webportal aanbieden. In zo’n portal kunnen beheerders en programmeurs in een paar muisklikken storage en servers op afstand bedienen en opschalen. Bovendien kan men via zo’n portal ook extra diensten opschalen, zoals bijvoorbeeld het inregelen van extra securitymaatregelen. Colocatie en klassieke datacenterinfrastructuur, waarbij de datacenterleverancier in zekere zin weinig extra’s te bieden heeft, komt steeds minder voor. Datacenterleveranciers die zich daar op blijven richten gaan het uiteindelijk afleggen van leveranciers die extra diensten bieden en zich echt ontwikkelen tot een volwaardige it-partner.
Loek Wilden, Data Center Lifecycle Consultant bij Schneider Electric
De ‘Converged-trend’ zet door
De afgelopen jaren hebben we de opmars gezien van converged systems, zoals de Flexpod van Cisco en NetApp. Hierin komen storage en rekenkracht samen in een behuizing die alleen nog maar van stroom en connectiviteit hoeft te worden voorzien. Het geheel – vanaf de storage tot aan de pdu – is vervolgens via één managementlaag te beheren.
De populariteit van ‘converged’ is een duidelijk signaal dat er een grote vraag is naar standaardisatie en it-oplossingen die snel zijn te implementeren. Die vraag zal in 2016 alleen maar toenemen. Zo zullen we de verdere opmars zien van ‘composable’ oplossingen waarbij binnen een rack iedere mix van storage, rekenkracht en interconnectiviteit mogelijk is. Een stap verder zijn de kant-en-klare ‘prefab datacenters’, een soort ‘datacenters-in-a-box’ waarin it en de facilitaire voorzieningen zoals stroom en koeling samenkomen.
Open Compute Project sijpelt door naar kleinere datacenters
Door de ontwerpen van toegepaste datacenterproducten openbaar te maken, hoopte het Open Compute Project (OCP) met name de ‘hyperscale guys’ aan te zetten tot een verdere verfijning van de ontwerpen om ze zo nog zuiniger en efficiënter te maken. Dit initiatief heeft onder andere geleid tot energiezuinige OCP-servers, efficiënte OCP-switches en zelfs ‘open racks’.
Deze op de OCP-specificaties-gebaseerde producten vinden nu ook hun ingang in de kleinere datacenters. In 2016 zullen de eerste early adopters met OCP-producten aan de slag gaan, waarna in 2017 meer bedrijven volgen.
Ruben Spruijt, chief technology officer bij Atlantis Computing
‘User Experience is king’. De eindgebruiker bepaalt zelf hoe hij werkt. Slimme applicaties en een andere manier van werken zorgen ervoor dat hij écht productief is, met plezier aan het werk is en kan werken waar, wanneer en waarmee dan ook. Het is heel normaal om gebruik te maken van vier of vijf verschillende apparaten. Het beheer wordt applicatie- en datacentrisch. In één keer veilig inloggen en toegang krijgen tot een diversiteit van Web/SaaS, mobile en Windows-applicaties en bijbehorende dataservices is normaal. Verschillende besturingsplatformen worden door elkaar gebruikt. De slogan van de it-afdeling wordt: ‘We are Q in James Bond; make the users super productive and happy.’
Het moderne datacenter maakt het mogelijk dat gebruikers via een store eenvoudig zelfstandig it-diensten afnemen. Ze mogen rekenen op een hoge performance voor alle applicaties, doordat datacenters gebruikmaken van flash en slimme in-memory deduplicatie-technieken. Automatisering en orchestratie worden de norm in de datacenterwereld. Dat het moderne datacenter software defined is, staat als een paal boven water. Storage, compute, networking en security zijn sterk geïntegreerd. Hyperconverged-bouwblokken zorgen voor een zeer schaalbare en eenvoudig beheersbare architectuur van het datacenter, dat gebruikmaakt van on-premises en public cloud. Blijf je in 2016 vastzitten in een klassieke manier van denken en doen? Bereid je dan vast voor op een andere baan buiten de it.